Este varsta cand pot aparea probleme de ordin comunicational si social: copilul are tendinta sa se izoleze de prietenii sai ori sa devina agresiv.
• Intre 9-12 ani
La varsta aceasta, copilul are primele manifestari de independenta, luand parte la activitati care nu-i implica pe parintii sai. Cel mic acorda importanta crescuta scolii, hobby-urilor sale si prietenilor. Ca urmare, este posibil sa respinga tentativele de apropiere ale parintilor, din spirit de revolta.
Asteapta-te, deci, la aceasta reactie si nu o lua ca pe ceva personal. Fii insa atenta la semnalele de alarma precum izolarea, depresia, furia si chiar unele simptome de ordin fizic, de exemplu migrenele si durerile de stomac.
• Intre 12-15 ani
Daca esti mama unui copil aflat la varsta pubertatii, trebuie sa stii ca are nevoie in egala masura de ambii parinti, dar este posibil sa nu fie de acord cu orele si conditiile de vizita stabilite.
Nu este exclus sa se refugieze in consumul de alcool si droguri, avand o viata dezordonata, iar tu trebuie sa intelegi ca toate aceste manifestari reprezinta, de fapt, semnale de alarma si ca este momentul sa recurgi la ajutor, precum asistenta psihologica. Nu te simti jenata sa ceri sfat specializat. Divortul reprezinta o criza majora in viata unei familii.
• Intre 15-18 ani
Adolescentii au tendinta sa se refugieze in propriul lor univers, constituit de obicei din scoala si prieteni, ignorandu-i aproape in totalitate pe parinti si problemele de cuplu ale acestora.
De asemenea, ar putea sa manifeste ostilitate fata de dorinta acestora de a-si reface viata, chiar daca, in subconstient, ar dori sa-i vada fericiti.
Tentativa parintilor de a-si reface viata l-ar putea determina pe tanar sa se simta neglijat, chiar tradat si, de aici, exista riscul aparitiei unor devieri comportamentale. Este cazul sa te ingrijorezi si sa apelezi la ajutor specializat daca adolescentul se arata dezinteresat de scoala si in general de viitorul sau, fuge de acasa sau intra in conflict cu legea.
Dupa incheierea divortului
Pentru orice copil, indiferent de categoria de varsta din care face parte, este important sa simta ca, desi a implicat schimbari dureroase, divortul parintilor sai nu-i schimba radical modul de viata.
Ambii parinti trebuie sa se implice in continuare, in mod activ, in viata copilului, pentru a-i conferi un sentiment de siguranta. Dupa cum spun specialistii americani, cea mai sigura modalitate de a-ti ajuta copilul in acest caz este dragostea neconditionata.
Nu este recomandabil sa incerci sa alini suferinta copilului rasfatandu-l cu daruri sau orice alt gen de privilegii speciale. Nimic nu va da rezultate mai bune decat afectiunea si suportul tau.
Comentarii (1)
Am scris mai multe articole pe aceasta tema. Prim nediere, parintii pastreaza bunele relatii pentru a putea creste in continuare copilul, spre binele major al minorului. Unul din articole, aici: http://medierea.wordpress.com/2010/03/07/incredintare-minor-prin-mediere-la-divort-ancheta-sociala/
Posteaza comentariu