Mai devreme sau mai tarziu, multe familii isi schimba locuinta, se muta din oras sau chiar din tara, din motive personale sau legate de anumite aspecte si solicitari profesionale.
Daca pentru adulti experienta mutarii este deconcertanta, pentru copii poate fi chiar traumatizanta, mai ales daca nu au fost implicati in pregatirile specifice si nu inteleg de ce se intampla acest lucru.
Atunci cand sunt si copiii implicati, decizia de a te muta nu este una usoara si nu trebuie luata in graba. Poate ca tu esti o fire careia ii plac aventura si ineditul, dar copiii au nevoie de un mediu familiar si chiar de o anumita rutina, care le confera siguranta.
Astfel, daca ai copii de varsta scolara, care au deja o viata sociala si multi prieteni, interesele si nevoile lor trebuie sa fie mai presus de ratiunile pentru care doresti sa te muti.
Cu toate acestea, exista situatii in care nu ai de ales - de exemplu, daca ai fost transferata la o filiala a companiei unde lucrezi, sau daca la baza deciziei tale se afla motive de ordin financiar.
In orice caz, incearca sa-ti pastrezi optimismul si atitudinea deschisa spre comunicare, pentru binele copiilor. Chiar daca nu o arata, ei sunt foarte vulnerabili acum si se bazeaza pe tine si pe asigurarea ta ca totul va fi bine.
Indiferent de circumstante, cel mai important este sa le aduci copiilor la cunostinta decizia cat mai devreme posibil.
Nu te astepta insa la minuni - oricat de frumos ai incerca sa le prezinti situatia (de exemplu, le spui "veti avea fiecare propria sa camera" sau "vom avea o curte mare, asa incat vom putea sa ne luam un catel, dupa cum va doriti"), avantajele preconizate nu vor putea, pe moment, sa surclaseze teama de necunoscut si perspectiva de a-si pierde prietenii pe care ii au aici.
Copiii au nevoie de timp, asadar nu amana momentul in care le vei aduce la cunostinta schimbarile ce se prefigureaza.
Implica-i in activitatile premergatoare mutarii si in pregatiri - astfel, vor simti ca parerea lor conteaza si opinia lor este importanta pentru tine.
De exemplu, ia-i cu tine intr-o "vizita de prospectare a locului" (daca situatia o permite, distanta nu este prea mare, etc). Interesati-va impreuna despre scolile din apropiere, parcuri, locuri de joaca, diverse cluburi scolare unde cei mici isi pot cultiva hobby-urile, piscine, terenuri de fotbal (daca ai un baietel, acest din urma aspect este foarte important) si asa mai departe.
Inainte de mutarea propriu zisa, fii pregatita pentru anumite manifestari de stres ale copiilor, indiferent de varsta. Prescolarii pot reincepe sa-si suga degetul, iar in cazul copiilor mai mari, se accentueaza anumite trasaturi de caracter: un copil timid va deveni si mai introvertit, unul mai agresiv poate avea reactii violente fata de cei din jur.
Copiii cu varsta pana in 6 ani
Acestia sunt cei mai "comozi" cand se pune problema mutarii, dar, cum nu au inca posibilitatea de a intelege schimbarile, rolul tau de ghid este esential. Mentine explicatiile la un nivel cat mai simplu si, eventual, ajuta-i sa inteleaga folosindu-te de jucarii: papusile "se muta" din casuta Lego, isi "fac bagajele" si asa mai departe.
Astfel de exemple practice ii vor ajuta mai bine pe cei mici sa inteleaga ce se intampla. Atunci cand le impachetezi jucariile, asigura-i ca nu le arunci (multi copii au aceasta teama, cand vad ca papusile, ursuletii, masinutele si trenuletele sunt ambalate in cutii de carton).
Chiar si la o varsta foarte frageda, copiii inteleg mai mult decat crezi tu, asa incat nu-i amagi cu false promisiuni, pe care stii ca nu le vei putea respecta.
Mutarea poate fi privita ca o ocazie ideala de a inlocui mobila; de acord, insa abtine-te de la acest lucru in ceea ce priveste camera copiilor.
Mentinerea unei atmosfere familiale este importanta; asadar, cel putin in primele luni, este recomandabil ca dormitoarele lor sa arate exact ca in fosta locuinta, pentru ca tranzitia lor sa fie cat mai lina. In aceeasi nota, daca ai un bebelus, nu este indicat ca imediat dupa ce v-ati mutat sa faci si alte schimbari in stilul lui de viata; nu-l trece acum de la biberon la alimentarea cu lingurita, de pilda.
Copiii de varsta scolara
La varsta aceasta, copiii se adapteaza mai usor la schimbari si sunt deschisi fata de acestea, pe care le percep de cele mai multe ori ca pe o adevarata aventura.
Cu toate acestea, nu ignora aspectele legate de scoala unde vor merge, posibilitatea de a tine legatura cu vechii prieteni si modalitatile de petrecere a timpului liber. Intereseaza-te din timp de conditiile de transfer la alta scoala si de demersurile necesare.
Adolescentii
In cazul adolescentilor, fii pregatita pentru eventuale manifestari de revolta fata de perspectiva inevitabilei mutari. Acestia au, de regula, o viata sociala activa, cercuri de prieteni cu preocupari comune sau relatii sentimentale pe care se tem ca le vor pierde. Nu trata cu indiferenta ingrijorarea lor referitor la aceste aspecte.
Spune-le sa priveasca mutarea ca pe un fel de "repetitie" pentru momentul cand vor pleca la facultate si asigura-i ca, in masura posibilitatilor, va putea tine legatura cu vechii prieteni si chiar intalni cu acestia.
Dupa ce v-ati mutat si incepeti amenajarea noii locuinte, camerele copiilor trebuie sa aiba prioritate, pentru ca ei sa-si gaseasca o "oaza" de familiaritate in mijlocul haosului general.
De asemenea, incearca sa mentii vechile obiceiuri - aceleasi intervale orare pentru mic dejun, cina si culcare. Chiar daca totul a decurs foarte bine pana acum, te poti astepta la reactii aparute ca raspuns la stres: lipsa poftei de mancare, insomnie, solicitarea de a dormi cu parintii (ceea ce nu se intampla in vechea locuinta) si asa mai departe.
Indiferent de varsta, copiii au nevoie de o minima perioada de acomodare si de un surplus de atentie din partea ta. Fii realista: este posibil ca la inceput, rezultatele scolare sa fie sub nivelul celor pe care le avea pana acum.
In general, un interval de 6 saptamani este considerat suficient pentru ca un copil sa se adapteze la noul mediu si sa aiba randamentul sau obisnuit. Sprijinul si suportul tau (si al partenerului de viata) este esential.
Poate acest material te-a speriat si te gandesti cu teama la cate probleme vei avea de infruntat daca te vei muta. Dar nimic nu dureaza o vesnicie si priveste partea plina a paharului: pot aparea nesperate oportunitati profesionale (inclusiv sau mai ales pentru cei mici), familia va fi mai unita ca urmare a procesului de adaptare si este o ocazie de a-ti cunoaste mai bine copiii.