Fiecare mama isi face tot felul de planuri pentru copilul sau, chiar inainte ca acesta sa se nasca. Ne imaginam cum va arata, cum va merge la scoala (unde, fireste, va fi cel mai bun elev), ce facultate va urma si cum isi va construi o cariera solida...
Am vrea sa fim langa el mereu, sa-l sprijinim si sa-i impartasim din experienta noastra, dar de la moment dat, nu mai este posibil. Pana atunci insa, il putem ajuta sa-si stimuleze gandirea si creativitatea, chiar daca nu merge inca la scoala...
Pregatirea intelectuala a micutului nu tine numai de studiu, lecturi suplimentare si exercitii de matematica. Spiritul si corpul trebuie sa colaboreze, iar rezultatele se vor vedea numai in timp.
Intelectul este influentat de alimentatie
Este foarte important ca in hrana micutului sa se regaseasca alimente bogate in proteine, care il ajuta sa aiba energie si previn riscul anemiei (aceasta afectiune se caracterizeaza, intre altele, prin incapacitate de concentrare).
Pestele, deosebit de bogat in acizi grasi Omega 3 (esentiali pentru functionarea optima a creierului) nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului, cel putin de trei-patru ori pe saptamana.
Un studiu realizat de medicii pediatri americani a evidentiat faptul ca micutii care mananca peste cu regularitate obtin rezultate mult mai bune la scoala si isi dezvolta vocabularul mai repede, comparativ cu altii care nu consuma frecvent peste.
Fructele, legumele si produsele lactate sunt de asemenea importante pentru functionarea optima a organismului, evitarea oboselii si stimularea capacitatii de concentrare. Insa pestele ocupa, cu siguranta, primul loc. Din fericire, acesta poate fi preparat in foarte multe feluri, asa incat nu exista riscul ca prichindelul sa se plictiseasca si sa-l refuze.
Stimularea gandirii
Sa presupunem ca un om are un talent nativ incredibil pentru jocul de fotbal. Daca nu-i cunoaste regulile si nu se antreneaza intens, va fi inca unul dintre cei despre care se spune: "pacat de el, avea potential si promitea mult...
"Asa se intampla si in cazul educatiei scolare.
Poti avea un copil extrem de capabil, dar, daca aptitudinile nu ii sunt stimulate si fructificate corespunzator, nu va evolua asa cum ar putea sa o faca.Este datoria parintilor sa puna bazele unei dezvoltari intelectuale optime a micutului. Chiar daca nu merge inca la gradinita, copilul trebuie sa stie sa asculte ce i se spune, sa observe, sa puna intrebari si sa faca schimb de informatii.
De aceea, trebuie sa te asiguri ca il antrenezi in conversatii, il deprinzi sa observe ce se intampla in jurul lui si sa sintetizeze informatiile - chiar si la varsta lui.
Nu este prea mic pentru asa ceva. Numarati impreuna masinile din parcare, colectionati frunze uscate cand mergeti in parc (alegandu-le pe cele cu un colorit aparte), jucati mici jocuri de cuvinte ("Cine spune cele mai multe cuvinte care incep cu litera A") si asa mai departe.
Bineinteles ca nu este simplu, mai ales ca micutii nu-si dau seama de importanta insusirii acestor notiuni si prefera sa se joace. Secretul consta in a-i prezenta totul la modul cat mai simplu, astfel incat sa nu perceapa genul acesta de activitati ca pe o povara.
Posteaza comentariu