Cum sa-l sfatuiesti pe adolescent in alegerea carierei

Una din cele mai importante decizii pe care orice adolescent trebuie sa o ia este aceea a alegerii profesiei. Pe parcursul celor 4 ani de liceu se va gandi si razgandi...

Una din cele mai importante decizii pe care orice adolescent trebuie sa o ia este aceea a alegerii profesiei. Pe parcursul celor 4 ani de liceu se va gandi si razgandi de nenumarate ori, pe masura ce isi descopera noi abilitati si preferinte.

Ca mama, iti este poate greu sa accepti ca micutul de ieri este astazi adult, dar daca te implici si il ajuti sa se decida, vei fi pe deplin recompensata.



Urmareste-l cu atentie si incearca sa descoperi care sunt activitatile care-i plac si in care se regaseste cel mai bine. Fii in permanenta pregatita sa-i oferi optiuni si alternative.

Ai observat ca are inclinatii artistice, dar nu-i place sa deseneze? Incurajeaza-l sa citeasca si sa-si dezvolte talentul creativ in scris. Acesta a fost numai un exemplu, pe care insa il poti adapta in context.



Dar daca adolescentul este deja in primul an de liceu si tu realizezi ca inca nu ati discutat despre planurile lui de viitor? Kenneth Kaplan, medic psihiatru specializat in problemele copilului si adolescentului, recomanda ca in aceasta eventualitate sa aduci problema in discutie aparent intamplator.

Daca iti va raspunde ceva de genul "ma voi gandi la asta mai tarziu, am tot timpul", aminteste-i cu blandete si tact ca, desi mai sunt cativa ani, este momentul sa inceapa sa se pregateasca pentru admiterea la facultate.

Adolescenta este definita ca fiind prin excelenta o perioada dominata de fantezii, modelele avand o influenta considerabila. Prin urmare, nu este deloc exclus sa-l auzi pe adolescent spunand, cat se poate de serios, ca vrea sa devina un star de muzica rock.

Vei fi probabil siderata de aceasta idee, dar fii deschisa - in fond, sunt atatia tineri care au invadat piata de profil si poate copilul tau chiar este talentat. Afara de asta, nu vei obtine nici un rezultat daca vei da dovada de inflexibilitate, interzicandu-i sa mai aduca subiectul in discutie si impunandu-i sa se concentreze asupra studiului.

Doctorul Kaplan iti sugereaza sa discuti cu el sincer, aratandu-i ca il iei in serios si incurajandu-l sa-ti impartaseasca ce are de gand sa faca in vederea indeplinirii acestui obiectiv.



Acestea sunt cele mai frecvente optiuni ale adolescentilor, care iau decizia in functie de preferinte, disponibilitate pentru studiu sau munca ori, dimpotriva, din nevoia de a se relaxa si de a nu mai avea responsabilitati, cel putin pentru o perioada.

Aceasta ultima alternativa nu trebuie interpretata ca o dovada de lene, mai ales ca poate fi foarte instructiva, dupa cum vei vedea in continuare.



Pe vremea cand erai tu insati adolescenta, rigorile erau ceva mai flexibile si in consecinta iti puteai alege specialitatea in ultimul an de liceu.

Astazi insa, adolescentul trebuie sa se decida mult mai devreme, deoarece examenele de admitere in invatamantul superior sunt mult mai exigente si candidatii devin tot mai competitivi.

Prin urmare, este recomandabil ca tanarul sa se orienteze cat mai devreme si sa inceapa pregatirea inca din primul an de liceu.

Primul pas in alegerea facultatii consta in stabilirea preferintelor si aptitudinilor. Nu este nici pe departe atat de simplu si este un demers care trebuie abordat cu toata seriozitatea.

In definitiv, acum decide ceea ce urmeaza sa faca timp de minimum 8 ore pe zi, in urmatorii 40-50 de ani. Asadar, adolescentul trebuie sa constientizeze care sunt atuurile si realizarile sale, dar si punctele slabe.

Incurajeaza-l sa intocmeasca o lista in care sa le includa pe toate acestea, dar si activitatile extrascolare unde s-a remarcat si care i-au facut placere. Ulterior, ajuta-l sa "filtreze" lista, bifand doar activitatile pe care le va regasi la facultate.