Cum sa-l ajuti pe cel mic sa depaseasca teama de a merge la medic

Nu este deloc de mirare ca, atunci cand afla ca trebuie sa mearga la doctor, micutul tau devine agitat, plange si incearca sa te convinga sa renunti la idee. Stie ca ceea ce urmeaza nu va fi prea placut...

Nu este deloc de mirare ca, atunci cand afla ca trebuie sa mearga la doctor, micutul tau devine agitat, plange si incearca sa te convinga sa renunti la idee.

Stie ca ceea ce urmeaza nu va fi prea placut, indiferent cat de dragut si rabdator este medicul si cate bomboane ii vei oferi ulterior, ca "premiu de consolare".

Insa exista cateva modalitati prin care il poti ajuta nu sa astepte cu placere consultul medical - asta ar fi o utopie - ci sa-si invinga teama si sa fie mai relaxat.

Ia-l cu tine atunci cand mergi tu insati la medic. O data ce copilul realizeaza ca pana si "cei mari" trebuie sa se duca periodic la doctor, nu se va mai simti atat de vulnerabil cand va fi in aceasta ipostaza.

Chiar daca esti agitata, nu-ti pierde calmul in fata lui si micutul iti va urma exemplul. Retine ca cei mici sunt extraordinar de sensibili si isi vor da seama imediat daca mama lor este tensionata, ceea ce le va accentua propria anxietate.

Fii relaxata si arata-te increzatoare.

In definitiv, tu esti persoana in care el are cea mai mare incredere si in tine isi cauta sprijinul. A-ti arata frica este oarecum asemanator cu atitudinea unui capitan de nava care intra in panica atunci cand i se semnaleaza o avarie a ambarcatiunii.

Gaseste o carte sau un film despre copiii care merg la medic, astfel incat micutul tau sa se identifice cu acestia si sa inteleaga faptul ca si altii se confrunta cu aceeasi situatie.

Nu e necesar sa devii prea explicita sau sa intri prea mult in amanunte. Pur si simplu, explica-i ca orice copil trebuie sa fie consultat si subliniaza ca medicul este, de fapt, un om dragut, care-i ajuta pe cei mici sa fie sanatosi.

Din cand in cand, adu vorba despre doctor si despre cabinetul acestuia. Accentueaza faptul ca medicul este foarte atent si simpatic, are multe jucarii si carti cu poze in sala de asteptare, iar dupa consult, ii va oferi o bomboana sau cine stie ce alta surpriza incantatoare...


Spune-i adevarul in legatura cu ceea ce urmeaza sa i se intample. Daca urmeaza sa i se faca un vaccin, avertizeaza-l cu blandete ca procedura s-ar putea dovedi mai neplacuta: "Vei simti o mica intepatura, dar imediat dupa aceea va fi totul bine". Nu-l minti. Se va convinge singur ca nu i-ai spus adevarul si isi va pierde increderea in tine, iar teama lui fata de vizita la medic se va intensifica.

Nu-ti pierde rabdarea cu el. Aminteste-ti ca este derutat si inspaimantat. Spune-i ca nu este nici o problema daca va plange, dar ca este important sa stea linistit in timpul consultului pentru ca, in caz contrar, acesta se va prelungi.

Promite-i o recompensa ulterioara - si tine-te de cuvant. Indiferent ca aceasta consta intr-o prajitura la cea mai buna cofetarie din oras, o jucarie pe care si-o dorea de mult timp sau o vizita la parcul de distractii, perspectiva il va incanta, ajutandu-l sa se detensioneze si - de ce nu - sa se arate curajos, pentru a-ti demonstra ca merita premiul.


Cand mergeti la medic, ia si jucaria lui preferata. Acest lucru il va face sa se simta mai in siguranta, pentru ca va simti o nota de familiar. Daca medicul este comunicativ si cooperant, se poate preface ca examineaza si papusa. Va fi mai usor sa spui apoi ceva de genul: "Ei, si acum este randul tau...".

Lasa-l pe cel mic sa se joace si el, intrand in rolul medicului pentru "pacientii" sai: papusi, ursuleti si asa mai departe. Sau, de ce nu, chiar tu!

Cumpara-i o trusa medicala de jucarie si invata-l sa foloseasca fiecare instrument. Astfel, copilul va avea o imagine mai clara asupra a ceea ce se intampla si va fi mai putin speriat. La urma urmei, nu l-a consultat si el pe ursulet cu stetoscopul?

Discuta cu medicul despre temerile celui mic si modul in care il puteti ajuta impreuna sa le depaseasca. In cazul in care doctorul nu se arata dispus sa coopereze si nu-l intereseaza aspectul, poate ca este bine sa alegi un alt specialist.
Aspectul psihologic este la fel de important ca si competenta psihologica.

Dupa ce micutul a inteles faptul ca a merge la medic este un fapt absolut normal, isi va depasi treptat starile de anxietate. Cu ajutorul tau, va incepe sa realizeze ca sanatatea se mentine numai cu "pretul" controalelor periodice.