Indiferent de religie este important să-ți ajuți copilul să descopere ideile din acest domeniu. Nu trebuie neapărat să-l ghidezi spre un anumit set de valori, dar dacă îi poți inculca principii de bază legate de bine și de rău, precum și respectul și ajutorul acordat celor din jur, copilul tău va deveni un adult responsabil, care va cântări consecințele deciziilor sale. De obicei, dacă familia a adoptat o anumită religie copilul se va familiariza încet-încet cu acele valori și le va internaliza. Cel mai bine este să nu i le impui direct, ci să-l lași să le descopere treptat, alături de diferite persoane din familie. În acest fel copilul va decide asupra religiei din convingere, nu pentru că este obligat. Trebuie să-ți încurajezi copilul să pună întrebări pentru a înțelege mai bine aspectele religioase.
Iată cum să-i vorbești copilului despre religie fără a crea impresia de constrângere:
1. Fă-ți un plan dinainte
Acest tip de discuție nu trebuie să fie neapărat spontan. Cel mai bine este să te gândești din timp ce întrebări ar putea să-ți adreseze copilul și să schițezi câteva răspunsuri.
Folosește un limbaj simplu și dă-i exemple din viața de zi cu zi, ca să înțeleagă mai bine și nu te impacienta dacă vrea să-i explici din nou.„Indiferent de ce credință sunt părinții, gesturile și atitudinea lor afectează profund copiii. De aceea, părinții ar trebui să-și rezerve un interval în care să încerce să-și examineze îndeaproape propriile convingeri pentru a fi siguri de ceea ce vor să le transmită copiilor”, explică dr. Philip Cunningham, profesor de teologie. Nu evita discuțiile pe această temă, chiar dacă uneori te fac să te simți inconfortabil. Este normal ca tu să fii prima persoană la care apelează copilul atunci când are îndoieli sau nu înțelege ceva.
2. Găsește sprijin
Uneori te poți simți copleșit și nu știi exact cum să explici principiile religioase sau cum să le prezinți într-o variantă simplificată pentru copilul tău. Poți cere ajutorul rudelor sau prietenilor, precum și al specialiștilor în domeniul religios.
De asemenea, ar fi util si să ai mai întâi o discuție între adulți și să vă gândiți cu toții care sunt punctele forte, precum și cele slabe ale argumentelor prezentate. În acest fel nu vei fi luat prin surprindere de întrebările suplimentare care pot apărea când decizi să-i vorbești copilului despre religie. Poți utiliza și rețelele de socializare, dar fii precaut pentru a nu-ți face o impresie greșită despre propria situație prin comparația involuntară cu alți părinți și copiii lor.
3. Explorează și menține o abordare deschisă
În momentul în care îi vorbești copilului despre religie, iar el începe să-ți povestească despre colegii de la școală care au opinii diferite față de ceea ce îi spui tu, nu te enerva și nici nu încerca să-i impui automat propriile tale concepții. Limitează-te la o prezentare obiectivă a valorilor tale, explică-i de ce ți se pare că sunt utile, apoi dă-i timpul necesar pentru a reflecta și a face propria elegere.
„Abordarea pozitivă, deschisă, funcționează mult mai bine decât forțarea copilului să creadă în ceva ce nu a înțeles încă pe deplin.
Dacă îi dai ocazia să se gândească profund sunt șanse mult mai mari să urmeze o religie din convingere”, consideră dr. Cunningham. În același timp, poate fi o ocazie și pentru tine de a descoperi ce obiceiuri au alte peroane, cum sărbătoresc zilele importante din timpul anului și ce reguli de conduită asociază valorilor religioase.
4. Citește și fii curios
Aceasta poate fi și o lecție de la copilul tău. Nu presupune că știi totul, nici măcar despre propria religie. Mereu poți învăța ceva nou sau poți analiza niște principii pe care le-ai trecut cu vederea. Dacă observi că cel mic este interesat de un anumit aspect religios îl puteți discuta împreună. În acest fel vei afla ce părere are, dar poate fi o șansă de a căpăta informații noi pentru că este posibil să aveți surse de informare diferite.
„Va veni un moment în care copilul te va întreba direct în ce crezi tu. În această situație cel mai bine este să fii sincer și să îi explici credința ta.
Este o bună ocazie și de a discuta despre ce crede copilul despre anumite principii sau ce i se pare dificil de înțeles. De asemenea, este în regulă să-i spui că nu știi răspunsul la o anumită întrebare. Informează-te și vei afla, ai nenumărate resurse la dispoziție”, spune dr. Cunningham.
Posteaza comentariu