- Pentru ce facem cadouri?
- Din ce anume se naste dorinta de a darui?
- Este ea o nevoie?
- Cui simtim nevoia de a face cadouri?
- Care este multumirea?
Unii dintre noi gasesc neplacut sau fara sens un astfel de demers. Te invit totusi sa il parcurgi! Vei avea ocazia de a ramane surprinsa de ceea ce vei descoperi! Iar dupa ce ne raspundem la aceste intrebari, inspiratia de a alege vine de la sine.
Vorbind despre cei mici, se naste intrebarea: ce fel de cadouri trebuie sa le oferim? In incercarea de a raspunde la aceasta intrebare si la oricare alta, deopotriva, as incepe prin a renunta la acel "trebuie", cu amprenta lui limitativa si implacabila. Odata inlaturat, ne ramane: ce cadouri sa le oferim? Si, iata, avem notiunea de "cadou" si verbul "a oferi"!
Ce reprezinta un cadou? Care este reprezentarea interioara a notiunii de cadou? Care sunt amintirile, starile, trairile asociate cu aceasta notiune?
Copiii pot avea tot felul de dorinte si de preferinte cand este vorba de cadouri. Sunt multe persoane care gasesc dificila alegerea unui cadou pentru cineva. Adesea, copiii de odinioara, parinti acum fiind, descopera ca le este greu sa aleaga sau sa intuiasca acel cadou, acea bucurie din spatele cadoului. Oare de ce?
Va invit sa facem un experiment.
Ipotetic vorbind, daca am lua doua liste pentru Mos Craciun, una apartinand unui copil caruia, in mod constant si gratuit, ii sunt satisfacute toate placerile, iar cealalta apartinand unui copil care primeste cadouri, insa rareori (doar de trei-patru ori pe an - varianta optimista), vom putea observa ca, de cele mai multe ori, lista unui copil obisnuit sa primeasca de toate si intotdeauna va avea tendinta de a cuprinde cat mai multe cadouri posibil. In acelasi timp, celalalt copil adesea va avea trecut in lista un singur cadou (cel mai important, cel mai dorit). Exista insa si exceptii.
Ai observat ca, de multe ori, comportamentele noastre genereaza comportamente in ceilalti; lucru valabil si in relatia cu micutii nostri. Prin urmare, se impune sa fim atenti la tendinta spre rasfat, spre compensarea propriilor neimpliniri din copilarie. Gandeste-te ce i-ar face placere copilului sa primeasca! De multe ori, un copil de 2-3 ani se va bucura mai mult de niste cuburi colorate decat de o papusa foarte scumpa!
Exista voci care ne soptesc din interior: "Macar copilul meu sa primeasca (tot ce mi-a lipsit mie)!" sau "Nici eu nu am avut si n-am murit din asta" etc. Ele ne pot dicta conduite, uneori, indezirabile. In alegerea cadourilor, in calitate de parinti, este de preferat sa ne constientizam pozitia si raportarea in relatie cu micutii nostri si cu propria copilarie (fantomele propriilor parinti).
Posteaza comentariu