Copilul tau poate sta singur acasa!

In fiecare an, milioane de copii sunt lasati singuri acasa. Pentru parinti este o decizie dificila, dar uneori este singura solutie posibila. Daca cel mic a trecut de varsta...

In fiecare an, milioane de copii sunt lasati singuri acasa. Pentru parinti este o decizie dificila, dar uneori este singura solutie posibila.

Daca cel mic a trecut de varsta de 10 ani si este un copil responsabil, in care poti avea incredere, afla care sunt regulile esentiale pentru siguranta sa, atunci cand il lasi singur acasa.

Esti de parere ca a sosit momentul sa iti lasi copilul singur acasa, nesupravegheat. Cel mai bine este sa faci acest lucru treptat, pentru perioade scurte, la inceput.

Pe masura ce se va obisnui, il vei putea lasa singur si perioade mai lungi, cum ar fi de cand vine de la scoala si pana seara, cand veniti de la serviciu. Ca sa fii sigura ca cel mic este in siguranta acasa, cat timp sta singur, iata cateva reguli importante:

1. Pune numerele de telefon de urgenta intr-un loc vizibil, in apropierea telefonului. Pe lista acestor numere trebuie sa se regaseasca numarul salvarii, pompierilor si al politiei.

Explica-i copilului tau cand este cazul sa sune la aceste numere si arata-i cum sa foloseasca telefonul, daca nu stie prea bine.

Trebuie sa il faci sa inteleaga ca aceste numere sunt foarte importante si in niciun caz nu trebuie sa faca glume, sunand atunci cand nu este cazul.

2. Pastreaza o relatie buna cu vecinii tai. Intreaba-ti copilul care este vecinul la care ar vrea sa mearga in cazul in care are nevoie de ajutor, daca apare vreo problema. Ai grija sa aleaga pe cineva care este acasa, de obicei, in perioada de timp in care cel mic va sta singur.

Daca vecinul este de acord sa ajute, pune numarul sau de telefon pe lista numerelor care ii pot fi de ajutor. Persoana la care va apela copilul tau trebuie sa fie de incredere, prin urmare, nu apela la persoane pe care nu le cunosti foarte bine.

3. Fa un tur al casei si indeparteaza obiectele care pot constitui un pericol pentru cel mic. Explica-i care sunt aparatele pe care le poate folosi in lipsa ta si arata-i cum sa o faca.

De exemplu, cuptorul cu microunde poate fi folosit numai pentru anumite tipuri de alimente si nu are voie sa introduca in cuptor decat ce ii vei spune tu si la programele pe care i le indici. Nu are voie sa umble la aragaz, aspirator, masina de spalat, etc.

4. Aduna toate substantele periculoase din casa (solutii pentru curatat, vopsele, detergenti, etc.) si pune-le intr-un dulap care se poate incuia. Chiar daca nu mai este la varsta la care sa guste tot ce ii iese in cale, curiozitatea il poate indemna sa le foloseasca in diverse moduri. Explica-i cat de periculoasa este fiecare substanta in parte si efectele negative pe care le poate avea.

5. Pentru siguranta familiei tale, este recomandat sa instalezi un detector de fum cu sistem de alarma. Explica-i copilului tau unde sunt plasate detectoarele de monoxid de carbon si ce trebuie sa faca in cazul unui incediu. Aminteste-i ca trebuie sa iasa imediat din casa in cazul unui incediu si sa roage un vecin sa cheme pompierii.

Inainte de a fi lasat nesupravegheat, un copil trebuie sa stie neaparat cat de periculos este focul si cum sa evite accidentele.

6. Daca ii permiti copilului tau sa se joace afara din casa cand este singur, explica-i care sunt regulile pe care sa le respecte.

De exemplu, sa foloseasca intotdeauna echipamentul de protectie daca se plimba cu bicicleta sau cu rolele si sa nu paraseasca zona stabilita de tine in care se poate juca. De asemenea, trebuie sa stie ca nu are voie sa discute sau sa plece cu persoane straine.

7. Pregateste-i ceva de mancare inainte de a pleca, de preferat alimente care nu necesita incalzire. Daca este totusi necesar sa-si incalzeasca mancarea, spune-i ca nu are voie sa lase mancarea nesupravegheata in timp ce se incalzeste si ca trebuie sa opreasca la final aparatele pe care le-a folosit. Nu-i lasa la indemana bauturi alcoolice sau multe dulciuri.

8. Stabiliti o procedura de verificare zilnica; alegeti impreuna ora cand vei suna acasa sau cand copilul te va suna pe tine.

Spune-i cum te poate contacta si la ce ora vei ajunge acasa, la sfarsitul zilei. Este bine sa iti stie numarul de telefon mobil ca sa poti raspunde imediat daca are nevoie sa discute tine.

9. Gaseste-i ceva de facut. Ca sa nu se plictiseasca, hotarati de seara ce are de facut pentru ziua urmatoare, cat va sta singur. De exemplu, sa isi faca temele, sa deseneze, sa ude plantele, sa hraneasca animalele de companie, etc.

10. Stabiliti reguli referitoare la casa pe care cel mic sa le inteleaga si sa le respecte. Cateva exemple: nu are voie sa deschida usa necunoscutilor si spune-i care sunt persoanele pe care le poate primi in casa: vecinul responsabil cu verificarea lui sau rude apropiate (bunici, matusi, etc.); nu are voie sa invite prieteni in casa cand este singur.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ady76sor pe 10 Apr 2009, 11:13
    Singur acasa

    Mie teama de ziua in careva trebui sa imi las si eu fetita singura acasa, aceste sfaturi imi vor fi de mare folos....multumim eva...., fetita mea are acum 5 ani, si de pe acum ne confruntam cu problema asta....

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod