Pentru majoritatea copiilor, acesta este primul test important al copilariei: sunt pregatiti sa ramana singuri acasa? Micutul tau se va simti, cu siguranta, foarte mandru de increderea pe care i-o acorzi, insa in ultima instanta tu esti cea care trebuie sa decida in ce masura este pregatit pentru aceasta, sa-i spunem, "proba de foc".
Bineinteles ca un prim factor, esential in context, este varsta copilului; vorbind in termeni extremi, la cinci ani nu se pune problema sa ramana singur acasa, in timp ce la 16 este un fapt de la sine inteles.
In alta ordine de idei, sigur ca ar trebui sa-l intrebi in prealabil, insa nu te poti baza exclusiv pe reactia lui; majoritatea copiilor se vor arata entuziasmati de perspectiva, dar este posibil ca micutul sa fie temator de responsabilitatea care ar urma sa-i revina si deci sa nu "ridice manusa". Pe langa aceasta, mai sunt si alti factori de care trebuie sa tii cont.
Tine cont de amplasarea locuintei tale: ai vecini in imediata apropiere? Daca da, acestia sunt oameni de incredere, la care copilul tau ar putea apela intr-o situatie de urgenta? Locuiti intr-o zona retrasa, linistita, sau - dimpotriva - una cu trafic intens si agitatie cvasi permanenta?
De asemenea, trebuie sa te gandesti cum reactioneaza copilul tau in situatii particulare, ca de exemplu:
Chiar daca raspunsurile pe care le dai la aceste intrebari sunt satisfacatoare si ai incredere in copilul tau, n-ar strica in prealabil sa-l supui unor teste: pleaca de acasa spunandu-i ca vei lipsi doua ore, dar intoarce-te peste douazeci de minute, spre exemplu. In felul acesta, poti vedea ce face in lipsa ta. Nu-i spune insa care ti-a fost intentia, pentru ca isi va pierde increderea in tine.
Inainte de a pleca de acasa (la modul serios, nu in gluma), asigura-te ca micutul tau stie: