O data ce copiii devin adolescenti, toti parintii incep sa isi puna tot felul de intrebari si sa fie preocupati de activitatile acestora. Una dintre ingrijorarile parintilor este cea privind consumul de droguri.
Statisticile arata ca peste 70% dintre baieti si 50% dintre fete au consumat cel putin o data stupefiante. In cazul in care aceasta problema te preocupa, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa treci cu bine de situatiile criza.
Consumul de droguri este influentat de mai multi factori, asa ca incearca sa ii eviti pe cat posibil:
Schimbarea frecventa a locuintei si a scolii, asociata cu incapacitatea de integrare in colectiv.
Accesibilitatea drogurilor sporeste riscul consumului lor.
In cazul in care in familie exista un membru alcoolic, adolescentul va fi inclinat sa adopte un comportament inadecvat, violent si care poate duce la consumul de stupefiante. Tine cont de faptul ca adolescentii sunt tentati sa asimileze comportamentul parintilor.
Fii atenta la educatia pe care i-o oferi. Daca esti prea severa cu el sau prea toleranta, il incurajezi sa adopte un comportament inadecvat. Incearca pe cat posibil sa eviti aceste doua extreme.
Lipsa de comunicare este si ea un pericol in acest sens. Fii deschisa comunicarii si arata-te interesata de preocuparile adolescentului. Vorbeste cu el despre ceea ce face si ce il intereseaza. Acorda-i atentie si fa-l sa se simta ascultat si inteles.
Incearca sa petreceti cat mai mult timp impreuna pentru a nu il face sa se simta singur. Organizeaza excursii, vizite si iesiri in oras.
Cunoaste-i prietenii. Intereseaza-te daca exista persoane in anturaj care consuma dorguri.
Iti poti da seama daca adolescentul tau consuma droguri dupa urmatoarele manifestari:
Tanarul si-a schimbat comportamentul, a devenit ursuz, minte si lipseste de la scoala.
Este agitat, nu are pofta de mancare si lipseste noaptea de acasa.
Adolescentul este mereu obosit, refuza sa comunice si prefera sa doarma in timpul zilei.
Canabisul produce roseata ochilor si degaja un miros de fum diferit de cel al tutunului. Cocaina si heroina determina dilatarea pupilelor.