Conform codului rutier, copilul, pana la varsta de 12 ani, nu are ce cauta pe scaunul din dreapta, nici cu, nici fara centura de siguranta. Mai mult, micutul nu are voie sa stea in brate, nici pe scaunul din fata, dar nici pe bancheta din spate. Cu atat mai grava este varianta in care bebe sta in bratele unui adult, iar amandoi sunt prinsi cu aceeasi centura de siguranta, deoarece, in caz de impact, copilul este strivit. Locul indicat este in dreapta spate, in scaun de copil sau cu centura de siguranta bine fixata.
Sigur este si locul din mijloc, dar are cateva dezavantaje, in cazul in care circuli singura cu prichindelul. Nu-l vezi suficient de bine in oglinda retrovizoare din parbriz, ceea ce te va obliga la gestul de a intinde gatul ca sa-l surprinzi. Insa o privire fugara in oglinda retrovizoare din parbriz trebuie sa-ti asigure simultan spatele masinii si o "poza" cu bebe. Daca micutul se afla pe locul din mijloc, intervalul de timp pentru a-l vedea pe bebe este dublu.
Pana la varsta de 4-5 ani, scaunul special pentru copil este singura solutie. Este ramforsat, asigurand protectie suplimentara, nu ii permite celui mic sa se miste de la locul lui si, nu in ultimul rand, iti ofera posibilitatea de a-l vedea mult mai bine. Stiindu-l pe cel mic in siguranta, vei avea un plus de confort si de incredere la volan, fapt, evident, extrem de important.
Intr-un accident, copilul, mai ales cel mic - si aici ma gandesc la copiii cu varste pana in 10 ani - sunt cei mai supusi leziunilor grave. Astfel incat nici o masura de siguranta nu trebuie trecuta cu vederea. Imi permit sa iti ofer o serie de sfaturi, si in calitate de soferita, dar si de mama.
Bebelus
Esti scutita de o serie de probleme. Copilul poate sa doarma, ceea ce este foarte bine. Iata ce trebuie sa faci si sa nu faci:
- Nu asculta radioul - iti distrage atentia, iar bebelusul se poate trezi. Poate un CD cu muzica lina, calma, pe care sa o cunosti si care nu te va surprinde.
- Asigura o temperatura de confort. Nici frig, nici cald. Asigura-te ca aerul din masina se ventileaza bine, mai ales la drumurile lungi.
- Nu circula cu bebelusul noaptea, in afara localitatilor, singura. Incearca sa iti imaginezi cum ai rezolva o pana...
- Mergi cu faza scurta, chiar si ziua, chiar si in oras.
- Este evident ca nu trebuie sa mergi cu viteza, nu forta nici o situatie in trafic, nu risca.
- Daca cel mic s-a trezit, vorbeste cu el, povesteste-i cate in luna si in stele, pentru ca vocea ta este cea mai buna jucarie pentru el. Metoda este foarte utila, cu atat mai mult cu cat prichindelul nu este obisnuit cu mersul cu masina, aceasta fiind o situatie noua pentru el.
- Nu il hrani in timp ce mergi cu masina. Se poate ineca, rontaind la biscuitul lui, exact in momentul in care tu faci la stanga intr-o intersectie grea... si nu este bine.
- Nu pleca din localitate doar tu si bebelusul. Preferabil este sa fii insotita de inca un adult.
Copilul de varste mai mari
Aici situatia este mai dificila - cei mici nu au rabdare, se plictisesc repede, iar o conditie fundamentala pentru ca cel mic sa fie in siguranta este sa poarte centura de siguranta. Iata solutiile mele:
- Cantati, povestiti, vorbiti. O solutie ar fi un CD cu o poveste care sa-i placa sau cu melodii. Ii poti atrage atentia, il vei face sa stea cuminte pe locul lui si sa-si descarce energia cantand.
- Jucati-va: cine vede primul calul, magarul, pasarea, norul in forma de fluture si altele asemenea. Copilul tau va sta cuminte si va fi concentrat pe ceea ce vede pe fereastra. Lasa-l sa castige des. Stimuleaza-l din cand in cand, castigand tu. Este o solutie buna pentru deplasarile intre localitati, dar valabila si in oras, unde, in loc de cal si magar, veti cauta marca de masina preferata sau masini de politie. Totul este sa ai imaginatie!
- Explica-i faptul ca trebuie sa poarte centura de siguranta. Arata-i ca toata lumea face la fel.
- Nu merge cu viteza, fii politicoasa la volan, nu intra in conflicte. Lasa-i pe vitezomani sa treaca inaintea ta, clipindu-le cu semnalizatorul intentia de a face dreapta si trage putin spre dreapta. Este valabil si in oras, unde unii se grabesc - desi nu stiu de ce, pentru ca la semafor stam impreuna, si cel care fuge, si cel care merge normal...
- Ai grija ca micutul sa nu poata deschide usa si nici geamul masinii. Blocheaza-le, pentru mai multa siguranta.
- Masina ta are airbag? Intreaba un specialist daca declansarea acestuia il protejeaza sau, din contra, ii face rau copilului tau, in raport cu locul pe care il ocupa in masina. Acest sfat este perfect valabil si in cazul copiilor cu varste peste 12 ani, care pot ocupa locul din fata. Inaltimea copilului poate fi un factor care face inutila sau chiar daunatoare actiunea protectoare a airbag-ului.
In loc de final, cateva date la care merita sa reflectezi:
- cele mai multe accidente mortale, 80% dintre ele, se produc la viteze care depasesc 80 de km/h;
- forta de impact pe care o resimte trupul unui copil de 10 kilograme la un accident produs la viteza de 50 de km/h este de 300 de kilograme forta;
- locurile din spate ale masinii nu prezinta nici un plus de siguranta, daca micutul nu poarta centura de siguranta;
- nu lasa niciodata un copil nesupravegheat in masina, nici macar in curtea casei!
Drum bun!
Comentarii (3)
ultima poză a fost pusă de o blondă :))
Sunt absolut de acord cu folosirea scaunelor de masina pentru copii, insa ultima poza a fost aleasa cum nu se poate mai prost: centurile nu au voie sa fie rasucite, si trebuie sa stea cat se poate de "strans", nu asa lejer, pentru a putea actiona cu efect in cazul unui accident. Pentru Alin Horvath: nu toti producatorii de scaune permit acest lucru, trebuie verificate instructiunile scaunului.
ai voie sa pui copilul in scaun de masina in fata dreapta scaun special pentru copii nu scoica?
Posteaza comentariu