Mai tarziu, acest lucru m-a ajutat foarte mult - am invatat ca pot face si singura anumite lucruri, fara sa fiu dependenta de ajutorul ei. Acum apreciez faptul ca nu a incurajat atasamentul excesiv si mi-a oferit, cu bladetea-i caracteristica, posibilitatea sa fiu independenta in luarea deciziilor si in modul de a reactiona.
In schimb, am cunoscut persoane inca "lipite" de sanul mamei, chiar daca au peste 20 de ani. Este bine sa ceri inca o opinie in momentul in care trebuie sa iei o decizie importanta, dar sa depinzi de raspunsul mamei la fiecare miscare pe care doresti sa o faci, desemneaza neincredere in propriile forte sau lipsa de initiativa.
"Unele mame considera ca sunt parinti buni daca pun mereu raul in fata si dezvolta o capacitate extraordinara de a vedea mereu pericolele si lucrurile rele care s-ar putea intampla copilului. Insa, ca si parinte, este necesar sa invatam ca nu putem controla viata copilului nostru si oricat de mult ne-am dori, nu putem sa il protejam de orice si la nesfarsit.
Si cu cat mai repede ii dam incredere in el, cu atat mai repede isi va dezvolta capacitatile necesare pentru a se proteja singur", te sfatuieste Lena Rusti.
Si rasfatul este bun, dar trebuie sa aibe limite, pentru a nu afecta mai tarziu dezvoltarea emotionala a copilului.
"Cand copilul se simte confortabil in momentul in care discuta cu mama sa despre emotiile sale, mai ales despre cele negative, ii creste competenta de a-si face prieteni. De aceea este foarte important ca mama sa stie cum sa isi asculte copilul si sa ii fie alaturi, fara a exagera", este de parere Nancy McElwain, de la Universitatea din Ilinois.
Ce poti face atunci cand prichindelul este prea atasat de tine?
Incepe prin a nu il mai alinta in mod excesiv. Explica-i, cu mult calm, ca mama trebuie sa mearga si la serviciu pentru a-i cumpara jucarii si hainute. Ofera-i libertatea de a alege, fara a-i influenta prea mult decizia, iar in acest mod il vei ajuta sa devina independent.
Il poti inscrie la gradinita sau la diferite cursuri, unde poate intra in contact cu mai multi copii si isi poate face prieteni. Este foarte important sa invete sa socializeze, chiar daca are 2 anisori. Interactiunea cu micuti de varsta lui il va ajuta in dezvoltarea emotionala si, in timp, va invata ca universul sau nu se invarte doar in jurul mamei, iar afectiunea de care dispune poate fi impartasita si altora.
Posteaza comentariu