Atunci cand ai aflat ca esti insarcinata, ai trait niste clipe cu adevarat extraordinare. Emotii, teama inerenta de necunoscut si, dincolo de toate acestea, iubire. Iubire si o duiosie care pana acum ti-a fost necunoscuta. Si bineinteles ca incepi sa-ti faci planuri; nici nu s-a nascut inca si in mintea ta este deja student...
Este firesc sa se intample astfel; orice mama isi doreste un viitor cat mai bun si mai luminos pentru bebelusul ei. Ai vrea sa fie inzestrat si talentat, insa, dupa ce euforia trece, redevii rationala si iti schitezi un plan de actiune. Stiai oricum, inca dinainte de a ramane insarcinata, ca exista o serie de metode la care poti recurge pentru a stimula activitatea cerebrala a bebelusului tau. Iata care sunt lucrurile pe care le poti face in acest sens.
- Pentru inceput, asigura-te ca esti sanatoasa si ca sarcina decurge normal. Daca fumezi sau bei cafea, renunta la aceste obiceiuri (sau redu-le cat mai mult posibil). Ia vitamine prenatale, conform prescriptiei medicului, nu neglija activitatea fizica (desigur, la nivelul pe care ti-l poti permite in noua ta stare), dar nu cadea in capcana de a incerca sa aplici toate sfaturile pe care le citesti in reviste, carti sau pe site-urile specializate. Nu vei reusi decat sa te enervezi. Trebuie sa te obisnuiesti sa faci o selectie si sa iei numai ceea ce te intereseaza.
- Vorbeste cu burtica ta. Farama de om care se dezvolta in corpul tau este mult mai sensibila si mai receptiva decat ai putea crede. Ai auzit, cu siguranta, ca este bine sa asculti muzica clasica pe parcursul sarcinii (s-ar parea ca sonatele pentru pian ale compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart sunt cele mai indicate). Dincolo de aceasta, citeste-i povesti si stati, pur si simplu, de vorba. Nu-ti va veni sa crezi cand, numai cateva luni mai tarziu, bebelusul tau se va dovedi foarte atent si receptiv la tot ceea ce se intampla in jurul sau. Pentru ca micutul intelege ceea ce aude si creierul sau proceseaza informatiile mai eficient decat ai putea banui, nu irosi aceste insusiri si transforma-le in avantaje.
- In masura in care acest lucru este posibil, dupa ce se va naste bebelusul, este bine sa-l alaptezi. Pe langa senzatia de securitate si afectiune pe care o vei transmite bebelusului, ii vei asigura si anticorpii de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Aceasta nu inseamna ca, daca nu poti alapta, copilasul va avea vreo problema. Medicul pediatru iti va spune cum trebuie sa il hranesti pentru a nu fi privat de nici un element nutritiv esential.
- Straduieste-te sa-i pui la dispozitie jucariile adecvate varstei sale, care sunt de natura sa-i stimuleze simturile vizual, optic si tactil, precum si trasaturi cum ar fi imaginatia si atentia distributiva. Ar fi bine sa va jucati impreuna si sa nu-l lasi prea multa vreme singur. Se va simti mult mai in siguranta si, astfel, va putea sa-si canalizeze intreaga atentie spre activitatea sa preferata: jocul, care se poate transforma intr-un excelent mijloc de invatare.
- Bineinteles, este esential sa-i vorbesti in continuare, cat mai mult cu putinta. Aceasta, chiar daca ai sentimentul ca vorbele tale trec pe langa el, intrucat nu da impresia ca ar intelege ceva. De fapt, nici n-o face; dar, asa cum spuneam mai sus, creierul sau receptioneaza si prelucreaza informatiile. Faptul ca micutul tau se va dovedi un vorbaret precoce nu va fi, cu siguranta, intamplator... In aceeasi nota, este bine sa-ti modulezi tonul in functie de ceea ce ii citesti.
- Deloc in ultimul rand, ofera-i multa afectiune. Poate ca ti se pare un sfat inutil, in fond iti vei iubi copilul mai mult decat orice pe lume... Da, insa unii parinti sunt de parere ca, daca ii arata micutului toata dragostea lor, il vor rasfata. Este o mentalitate profund gresita si ale carei consecinte pe termen lung se pot dovedi foarte grave. Copilasul trebuie sa simta ca este iubit. "Nu-l tine prea multa vreme in brate, pentru ca se invata sa fie rasfatat." - iata un exemplu de gandire la care inca adera multi parinti, din pacate. Iar singurul care va avea de suferit va fi bebelusul. Nu face aceasta greseala.