Copilasul tau are probleme cu somnul?

Somnul sanatos si odihnitor constituie unul dintre cei mai importanti factori ai dezvoltarii armonioase a copilului, din punct de vedere fizic si emotional, deopotriva.
Somnul sanatos si odihnitor constituie unul dintre cei mai importanti factori ai dezvoltarii armonioase a copilului, din punct de vedere fizic si emotional, deopotriva. Tocmai de aceea, ar trebui sa fii deosebit de atenta la acest aspect. O serie de cercetari efectuate in strainatate au evidentiat faptul ca unul din trei copii cu varsta de pana in zece ani se confrunta cu probleme de somn.

Specialistii au evidentiat si faptul ca exista o legatura directa intre tulburarile de somn si manifestarile din timpul zilei ale copilului. Astfel, daca micutul este nejustificat de agitat, da semne de nervozitate, este plangaret si nimeni nu-i poate intra cu nici un chip in voie, este posibil sa iti explici acest lucru prin faptul ca nu s-a odihnit suficient.

Asemenea adultilor, si copiii au motivele lor pentru care nu dorm bine, iar modul in care se manifesta aceasta problema difera de la caz la caz. Astfel, unii copii au insomnii clasice, nereusind, pur si simplu, sa adoarma; altii adorm, dar au un somn agitat, se trezesc de multe ori, se foiesc pe toate partile si dimineata sunt, parca, mai obositi si mai mofturosi decat la culcare; altii sforaie, altii au cosmaruri.
Iar acestea sunt numai cateva exemple...

In cazul copiilor, problemele de acest gen pot dura cateva zile si trece de la sine sau pot deveni cronice, "intinzandu-se" pe parcursul a luni de zile. Nu trebuie sa ignori aceasta situatie, pentru ca micutul va avea de suferit daca nu se poate odihni bine.

Pentru inceput, este esential sa identifici cauzele. In multe situatii, este vorba despre stres: probleme la scoala, o cearta cu cel mai bun prieten, perspectiva de a va muta si, deci, de a trebui sa schimbe scoala si de a renunta la prieteni - iata tot atatea motive pentru ca prichindelul sa-si piarda linistea. De asemenea, analizeaza-ti putin relatia cu partenerul de viata. Nu cumva in ultima vreme ati avut niste conflicte, nu cumva ati ridicat vocea? Si aceasta ar putea sa fie o explicatie, intrucat copiii sunt foarte afectati de neintelegerile dintre parinti.

In continuare, stabileste un ritual pentru ora de culcare, care sa-i permita copilului atat sa se relaxeze, cat si sa se adapteze cu ideea ca trebuie sa mearga la culcare.
Pentru multi parinti, momentul acesta este cel putin datator de dureri de cap, intrucat nu sunt putini copiii care nu au nici un chef sa mearga in pat cand li se spune si care incearca pe toate caile sa obtina o "prelungire".

Inclusiv acest lucru s-ar putea dovedi stresant pentru cei mici. Tocmai de aceea, incearca sa nu transformi momentul acesta al zilei intr-un fel de "bau-bau"; spune-i povesti, explica-i ca si ursuletul sau papusa trebuie sa mearga la culcare, stai cu el pana adoarme, inveleste-l, citeste-i o poveste. Sub nici o forma nu folosi somnul drept o amenintare: "Daca nu esti cuminte, mergi la culcare!". Prichindelul ar putea ajunge la concluzia ca este vreo forma de pedeapsa.

In cazul in care copilul sforaie, explicatia ar putea sa fie o raceala sau gripa care au condus la limitarea fluxului de aer si blocaje nazale, determinand respiratia pe gura. De asemenea, ar putea fi vorba de polipi nazali sau de o deviatie de sept.
De asemenea, sforaitul apare adesea la copiii supraponderali. In ceea ce priveste prichindeii, de cele mai multe ori cauzele sforaitului au in vedere ceva patologic si ar trebui sa mergeti la medic.

Alte probleme care ar putea perturba somnul copilului sunt scrasnetul dintilor si enurezisul nocturn (urineaza in timpul noptii). Ambele sunt, pana la un punct, normale si destul de frecvente in cazul copiilor cu varste cuprinse intre trei si sapte ani. Sunt cauzate tot de stres, de aceea este bine sa incerci sa-ti protejezi cat mai mult micutul. Problemele de acest gen vor disparea de la sine. Fii insa atenta ca enurezisul nocturn ar putea sa fie provocat si de o infectie urinara.

Copilasul are cosmaruri?


Astfel de situatii sunt frecvente, incepand din jurul varstei de 18 luni si pana spre sase ani. Copiii plang in somn, tipa, se agita si se trezesc avand pulsul crescut si pupilele dilatate. Chiar daca reprezinta un fenomen relativ obisnuit, nu inseamna ca sunt mai putin suparatoare.


Este bine ca, in primii ani de viata, cel mic sa doarma cat mai aproape de parinti, iar usa camerei sale sa fie mereu deschisa. Astfel, il vei putea auzi si trezi cand are cosmaruri. Pe masura ce micutul inainteaza in varsta, cosmarurile se vor rari.

De cat somn are nevoie copilul?


In general, se considera ca un copil de varsta scolara ar trebui sa doarma, in medie, 10-11 ore pe noapte, in timp ce un prescolar, intre 11 si 13 ore. Sigur ca pot exista si exceptii, dar diferentele nu ar trebui sa fie prea mari. Urmareste-i orarul de somn si ai grija sa respecte orele impuse pentru culcare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod