Copiii si jocurile pe computer

Probabil ca este una dintre cele mai serioase probleme pe care le intampina parintii care s-au hotarat sa-i puna la dispozitie copilului un calculator - fie si unul nu foarte...

Probabil ca este una dintre cele mai serioase probleme pe care le intampina parintii care s-au hotarat sa-i puna la dispozitie copilului un calculator - fie si unul nu foarte performant; desi cu cat aparatul este mai bine dotat din punct de vedere tehnologic, cu atat mai mult situatia despre care urmeaza sa vorbim s-ar putea inrautati.

Jocurile pe calculator au ajuns sa faca parte din viata multora si, daca adultii reusesc sa mentina controlul (cu unele exceptii nefericite, dar acelea tin de domeniul patologicului), in cazul copiilor problema este mult mai delicata. Lor le este mult mai greu sa discearna si sa inteleaga in ce moment este, deja, "prea mult".

Faptul ca jocurile pe computer sunt blamate de multi (si, in majoritatea cazurilor, pe buna dreptate) nu inseamna ca aceasta modalitate de petrecere a timpului liber are numai aspecte negative.

Exista si cateva "bile albe" care nu trebuie subminate. Iata care ar fi acestea:

  • Sunt distractive. Pana la urma, copiii sunt la varsta cand trebuie sa se joace.

  • Contribuie la imbunatatirea coordonarii dintre maini si ochi, asa incat este de asteptat ca micutii sa devina, cu timpul, mai indemanatici si mai rapizi.

  • Pentru ei, jocurile constituie o adevarata provocare, mai ales cele in care concureaza cu prietenii. Intr-un fel, si asa se poate forma spiritul unui invingator sau, de ce nu, si al unui lider.

  • Majoritatea jocurilor ii pun pe copii in situatia de a gandi strategic, planificandu-si cu atentie urmatoarele miscari si luand in calcul eventualele consecinte. Acest lucru ii poate invata ce inseamna sa-si asume responsabilitati.

  • Reprezinta o modalitate prin care copiii pot invata din greseli; stiu ce erori au facut datile precedente si, de multe ori, trag invataminte.

  • Nu in ultimul rand, copiii incearca sa afle cat mai multe informatii si trucuri ce tin de jocul respectiv. De acord, asta nu le va imbunatati cultura generala, dar jocurile nici nu-si propun asa-ceva. Ideea este ca, incercand sa-si atinga scopul (acela de a invinge), copiii se straduiesc sa se documenteze, iar deprinderea aceasta le poate fi de un real folos in viitor.

Pe de alta parte, nu e mai putin adevarat faptul ca jocurile au si o latura negativa, suficient de pregnanta pentru ca multi parinti sa se ingrijoreze si sa incerce sa-i tina pe cei mici departe de computer. Sa vedem care ar fi acestea...


  • Din pacate, una dintre cele mai serioase probleme consta in violenta ce caracterizeaza multe dintre jocuri si care ar putea influenta considerabil personalitatea copiilor, aflata in plin proces de formare. Tocmai de aceea ar fi bine ca, in masura in care acest lucru este posibil, sa-i restrictionezi accesul la astfel de jocuri.
    Nu ar trebui sa fie prea greu; de cele mai multe ori, copiii au nevoie de un adult care sa le instaleze jocul pe calculator. Pentru a te asigura ca acest lucru nu se intampla in lipsa ta, paroleaza computerul.

  • Da, realistic vorbind, sansele de a-l tine mereu departe de asemenea gen de jocuri sunt destul de reduse; nu il vei putea supraveghea in permanenta. O sugestie ar fi sa-i cunosti pe parintii prietenilor sai si sa te asiguri ca si acestia supravegheaza ce joaca micutii. In ceea ce priveste salile de Internet, copiii nu se prea aventureaza de obicei; ei prefera salile din cartierul lor, iar daca prichindelul iti cere voie sa se duca "la niste prieteni", ar fi bine sa te asiguri ca spune adevarul.

  • Dependenta de jocuri, sau mai degraba de adrenalina a carei secretie o favorizeaza, este poate cea mai grava consecinta posibila.
    De aceea, este esential sa fie supravegheati cu atentie si sa nu li se permita sa se abata de la celelalte activitati: lectii, miscare, mesele zilnice, hobby-urile care nu se refera la computer. Specialistii in pediatrie atrag atentia asupra faptului ca obezitatea infantila este de multe ori in stransa legatura cu aportul de timp petrecut pe scaun, in fata calculatorului.

Aceste realitati nu trebuie sa te sperie, ci doar sa te determine sa veghezi asupra jocurilor pe care le prefera copilul. Daca vei interveni in faza initiala, sunt toate sansele sa-l abati de la ele si sa previi riscul ca micutul sa fie acaparat de acestea.