Comunicarea parintilor cu bebelusul

Relatia dintre copil si parinte debuteaza o data cu prima reactie,miscare a copilului in burta mamei. Din acel moment puteti comunica cu el deoarece si el comunica cu voi.

Relatia dintre copil si parinte debuteaza o data cu prima reactie, miscare a copilului in burta mamei. Din acel moment puteti comunica cu el deoarece si el comunica cu voi. Multi parinti isi rezerva in aceasta perioada un timp in care amandoi vorbesc cu copilul, ii citesc povesti, ii canta. Inca din perioada intrauterina copilul simte starile parintilor de bucurie, tristete, furie.

Unele persoane spun ca pana la trei ani copilul nu intelege ce i se spune si de aceea are nevoie doar de hrana si igiena. Aceste afirmatii sunt total eronate. Inca din primele saptamani de viata copilul comunica cu mama si fiecare mama ar trebui sa invete sa comunice cu copilul sau si sa-l inteleaga. Chiar daca copilul nu raspunde cu cuvinte la cele spuse de dumneavoastra, este foarte important sa-i vorbiti, sa-l priviti in ochi, sa-l tineti in brate.

Nevoile de alimentatie, ingrijire fizica, sunt completate de nevoia de comunicare, toate fiind importante pentru buna dezvoltare a copilului. Nevoia de cunostere este de asemenea importanta inca din primele saptamani de viata.

Oferiti-i copilului dumneavoastra jucarii diverese, lasati-l sa se joace cu manutele, cu piciorusele, toate acestea il vor ajuta sa se cunoasca pe el si lumea din jurul lui. Jucati-va cu el, cantati-i pe un ton placut, linistit. Sugarului ii plac foarte mult atingerile pielii, mangaierile, masajul picioruselor sau al mainilor.

Jocuri recomandate copiilor in functie de varsta acestora


Primele trei luni de viata

Jocurile recomandate la aceasta varsta sunt jocuri care-i dezvolta acuitatea auditiva. Oferiti-i diferite sunete din natura sau sunetele produse de diferite obiecte: ceasul, o lingurita de metal pe sticla, instrumente muzicale.

Aceste sunete ar trebui sa aiba un ton placut, linistitor. Vorbe sau poezii spuse pe un ton calm, sunt foarte utile. O alta modalitate de joc este aceea de a stimula pielea copilului (masaj, mangaieri). Jucariile colorate si care produc un sunet placut ar trebui sa infrumuseteze patul copilului.

Trei-sase luni

Este bine sa-i oferim jucarii sunatoare, animale din diverse materiale. Atentie! Jucariile nu trebuie sa fie prea dure, ascutite, taioase, prea mici, din materiale prea pufoase sau paroase, pentru a nu fi inghitite sau aspirate. Atentie de asemenea la jucariile care au componente ce pot fi usor demontatate si inghitite (ochii papusilor, miinile).

Sase - noua luni

Este monentul in care copilul se poate juca singur. Animale din diferite materiale, mingi, cutii, orice jucarie este acum intersanta pentru el. Obiceiul de a duce la gura jucariile nu a disparut asa ca atentie la jucariile ce prezinta acest pericol. Baia este un prilej de joc. Jucariile plutitoare sunt cele care-l vor insoti in baie.


Noua-douasprezece luni

Jocurile sunt foarte diverese la aceasta varsta. Orice actiune poate fi tranformata in joc: imbracatul bluzitei- ne prefacem ca jucam "cu-cu, bau", cand ii punem pantalonul sau pantofiorul ne jucam "unde este piciorusul?".Incepem tot prin joc sa-l invatam care sunt partile componente ale corpului. Putem folosi poezii care se refera la parti ale corpului, oglinda ne va fi de mare ajutor.

Onomatopeele sunt foarte bine utilizate la aceasta varsta "cum face albina, cum face masina". Alte jocuri utilizate sunt. Introducerea sau scoaterea unor obiecte din diverse cutii, insotite de intrebari "Unde este pisica?" si la apartie "Iata pisica" insotit de "Cum face pisica?" apoi raspunsul "Miau". Recomandate sunt la aceasta varsta cuburile, incastrele.

Al doilea an de viata

Jucariile adecvate acestei varste sunt cele care-i dezvolta copilului personalitatea si contribuie la dezvoltarea proceselor psihice (afective, de cunoastere, de relationare). Jocurile care solicita deplasarea, manipularea obiectelor, auzul sunt foarte eficiente. Obiectele din gospodarie pot fi folosite ca jucarii: cutii, ladite, materiale textile si multe alte obiecte. Jocurile in aer liber: lada cu nisip, tarcul, gradina, toboganul, ii dezvolta copilului deprinderile manuale si motricitatea.

La aceasta varsta putem sa-I cumparam carti viu colorate, cu imagini bine conturate. Imaginile vor contribui la dezvoltarea perceptiei, imaginatiei. De fiecare data vom asocia cate o povestioara acelor imagini, pentru a stimula dezvoltarea limbajului. Jucariile sonore sunt de asemenea foarte utile: animale care scot sunete, instrumente muzicale, cutii muzicale, minicasetofon.

Auditiile acestor sunete vor fi insotite de misacre, dansuri care stmiuleaza dezvoltarea motricitatii si a cordonarii motorii. Aprope toate aceste jocuri se vor desfasura in compania adultului, sub supraveghere. Este bine sa-I explicam tot ceea ce facem, sa-I povestim, sa-l intrebam, toate acestea ii vor da o siguranta. Luatul mesei de multe ori se transforma in joc, este bine sa-l lasati sa se joace cu mancarea, farfuria, lingurile, se va murdarii probabil dar o va vafce din dorinta de cunoastere si nu din rautate.

Al treilea an de viata

Copilul poseda un limbaj format din cuvinte si propozitii, un bagaj de informatii despre lumea inconjuratoare astfel incat este in masura sa-si manifeste vointa si dorintele intr-un mod personal. Jocurile preferate sunt: nisipul, apa, obiectele din bucatarie (va prefera tacamurile si farfuriile din bucatarie si nu pe cele de jucarie cumparate zilele trecute ), obiecte din garderoba parintilor (pantofii cu toc vor fi cei mai cautati de fetite dar si de baieti).

Activitatile casnice ale parintilor vor fi interesante pentru ei si se vor implica de multe ori spre disperarea parintilor. Cartile, instrumentele muzicale sunt si la aceasta varsta accesibile. Este periada in care putem introduce creioanele colorate, acuarelele, pensulele, cartile de colorat, plastilina. Jocurile de puzzle (acestea trebuie sa fie formate din putine elemente, sa contina imagini simple si usor de conturat), incastrele, jocul loto cu imaginii, jocuri legoo, cuburile care au diferite imagini pe ele sunt indicate pentru aceasta varsta, vor cotribuii la dezvoltarea perceptiei, moricitatii, la dezvoltarea abilitatilor de cunoastere si orientare temporo-spatiala.

Jocurile in aer liber cu mingea, galetuse pentru nisip, apa, bicicleta, tricicleta. Teatrul de papusi, animalele din plus sau plastic, desenele animate, filmele cu animale, sunt indicate la acesata varsta. Atentie insa la programele de desene animate si filme deoarece multe dintre ele contin violenta si imagini necorespunzatoare dezvoltarii copilului. Papusile, masinile, figurinele sunt de asemenea utilizate in diverse scenarii de joc.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod