Există foarte multe critici când vine vorba despre dormitul în același pat, însă nu trebuie să presupui automat că îi faci rău copilului. Uneori instinctul îți indică să alegi această variantă, care are și efecte benefice atât pentru tine, cât și pentru copil. Chiar dacă primește multe critici, ideea de co-sleeping nu trebuie respinsă fără a analiza avantajele posibile. Poate fi pentru o perioadă scurtă de timp sau pur și simplu pentru a te obișnui cu noul rol de părinte. Dacă simți că vrei să încerci, nu lăsa comentariile negative să te oprească.
Iată ce beneficii ai dacă optezi pentru co-sleeping:
1. Poți reduce riscul de moarte subită infantilă
Denumită și „moartea în pătuț”, este vorba despre un diagnostic pus atunci când un bebeluș moare pe neașteptate, de regulă din cauza problemelor respiratorii.
„În Hong Kong co-sleeping-ul este foarte răspândit, iar bebelușii au un risc cu 50% mai redus de moarte subită”, afirmă dr. James J.
McKenna, director al centrului medical al Universității din Notre Dame. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca părinții și copilul să doarmă în aceeași cameră până ce acesta împlinește vârsta de 1 an, dar minimum până la 6 luni. Potrivit cercetătorilor, dacă un copil doarme alături de părinți va avea mai puține problemele respiratorii. Dioxidul de carbon expirat de ambii părinți stimulează respirația celui mic, în cazul în care aceasta se încetinește sau este parțial obstrucționată. În prezenta dioxidului de carbon bebelușul va respira mai des și se reduce riscul de deces.De asemenea, bebelușii care dorm împreună cu mamele după ce sunt alăptați au parte de un somn mai profund, ceea ce are impact și la nivel psihologic. Vor fi mai calmi și vor plânge mai puțin pe timpul zilei.
2. Alăptarea este mult mai ușor de realizat
Dacă alegi să dormi alături de bebeluș este mult mai ușor să-l alăptezi pentru că nu va trebui să te scoli din pat în mijlocul nopții când îi este foame celui mic. În urma studiilor efectuate s-a constatat că mamele care-și alăptează bebelușii, iar apoi dorm împreună cu ei, reușesc să se odihnească mai multe ore și au un risc mai scăzut de depresie postpartum.
Legătura dintre mamă și copil devine mai puernică, iar adaptarea la noul rol va fi mai rapidă.
3. Previne apariția anxietății la copii
„Copiii care dorm alături de părinți în primul an de viață au un risc mult mai redus de anxietate și depresie, față de cei care dorm singuri tot timpul. Legătura specială care se creează când dorm împreună cu părinții îi dă copilului un sentiment de siguranță. Căldura îmbrățișărilor și micile jocuri vor preveni problemele de comportament și îl vor ajuta pe cel mic să devină o persoană echilibrată. Tehnica de co-sleeping are efecte benefice care se vor prelungi până în adolescență sau la vârsta adultă. Primul an de viață influențează decisiv evoluția ulterioară a personalității copilului”, explică dr. William Sears.
Prin co-sleeping copilul se va simți mai puțin vulnerabil și va avea o abordare optimistă pe viitor.
Siguranța înainte de toate
Dacă decizi să dormi alături de copilul tău trebuie să îți iei următoarele măsuri de siguranță:
1. Poziția
Bebelușul trebuie să fie așezat pe spate, pe o suprafața tare, cu un cearșaf bine fixat, departe de perne, pături sau jucării din pluș. Nu culca bebelușul pe canapele sau alte suprafețe prea moi, care pot face ca bebelușul să se rostogolească spre tine sau să nu-și poate ridica ușor capul.
2. Fără spații libere
Asigură-te că nu este deloc spațiu între saltea și capul patului sau bare în lateral, care ar putea răni bebelușul.
3. Elimină obiectele problematice
Renunță la jucăriile din pluș, pernele de ornament, cuverturile grele sau orice alte pături care au șnururi. Nu ține pe pat nici elastice de păr, funde sau eșarfe.
4. Probleme de sănătate
În cazul în care tu sau partenerul tău fumați sau consumați alcool nu este recomandat să dormiți alături de bebeluș.