Pentru adolescenți poate fi dificil să se adapteze la noua situație, când nu mai locuiesc împreună cu familia și nu îi mai așteaptă o masă delicioasă atunci când se întorc de la școală. Ca să te asiguri că nu va merge tot timpul la fast food cel mai bine ar fi să-l înveți din timp câteva lucruri de bază despre gătit, ca să-i fie mai ușor să se descurce.
Nu va deveni un as în bucătărie și probabil că oricum nu are răbdare să pregătească rețete elaborate, dar este important să învețe cum să aleagă ingredientele și să poată prepara feluri de mâncare rapide. Poate se va plânge acum, dar îți va mulțumi mai târziu.
Iată ce trebuie să știe fiecare adolescent despre gătit:
1. Ce să aleagă la supermarket
Este important să îți înveți copilul cum să se încadreze într-un buget de cumpărături și să selecteze exact ingredientele necesare pentru mese sănătoase. Astfel te asiguri că nu pleacă de la supermarket cu multe chips-uri și prăjituri, ci doar cu alimente nutritive, care îi vor da multă energie.
2. Folosirea corectă a cuțitului
Poate nu ți-ai lăsat copilul să folosească un cuțit prea des, dar ține cont că odată ce este pe cont propriu cu siguranță va avea nevoie să taie alimente pentru gustări. Ca să fii liniștită, mai bine lasă-l să exerseze din timp, sub supravegherea ta.
Siguranța este pe primul loc, așa că învață-l cum să procedeze dacă s-a tăiat.
3. Utilizarea aparaturii de bucătărie
Nu trebuie să știe să folosească absolut toate felurile de roboți de bucătărie, ci, mai degrabă, arată-i cum să folosească aparatele de care știi sigur că va avea nevoie pentru a-și pregăti mesele favorite. Dacă va sta la cămin este esențial să știe cum să utilizeze un cuptor cu microunde.
4. Măsurarea corectă a ingredientelor
Evită situațiile în care adolescentul se uită rapid pe lista de ingrediente și le adaugă la întâmplare. Învață-l să citească atent cantitățile necesare din rețetă, să facă diferența dintre ingredientele solide și cele lichide și să respecte ordinea în care trebuie adăugate. De asemenea, poate fi util să exersați împreună înjumătățirea ingredientelor, dacă vrea să prepare o rețetă care conține mai multe porții.
De asemenea, lucrați și în direcție inversă pentru ca, în perioadele foarte aglomerate, copilul tău să poate pregăti câteva porții în avans și să le țină în congelator.
5. Cum să facă o salată
Poate te gândești că o salată este gata în câteva secunde și că nu ai ce să-l înveți pe copilul tău. Însă nu este la fel de ușor să aibă un gust deosebit. În primul rând exersați împreună spălatul și curățatul legumelor. După aceea este bine să-i arăți câtă sare să pună, ce ulei să aleagă, cum să combine legumele și ce condimente pot îmbunătăți rapid savoarea unei salate. Dacă îi plac crutoanele la salată, arată-i cum să le facă sau cum să le aleagă pe cele sănătoase de la supermarket.
6. Pregătirea cărnii
Cu excepția cazurilor în care sunt vegetarieni, cu siguranță adolescenții adoră o friptură fragedă și suculentă. Este important să învețe cum să prepare carnea la grătar și să o rumenească, fără să o ardă.
Pentru mai multe variante, pot exersa și cu burgeri, șuncă presată, cârnați sau șnițele.
7. Pregătirea fructelor și legumelor
Fructele și legumele la grătar se pregătesc în mod similar. Se lasă doar câteva minute pentru a se păstra savoarea. De asemenea, trebuie să înveți adolescentul cum să fiarbă fructele și legumele sau să facă sosuri rapide.
8. Pregătirea ouălor
Ouăle fierte prea mult sau omleta arsă l-ar putea trimite pe copilul tău direct la fast food. De aceea, ia măsuri din timp și arată-i cum să fiarbă ouăle, ce ingrediente să adauge la omletă și care este timpul optim de preparare.
9. Alegerea corectă a băuturilor
Mergeți împreună la supermarket și citiți etichetele. Arată-i cum să recunoască sucurile naturale de fructe și, de asemenea, preparați acasă ceaiuri revigorante. În acest fel te asiguri că nu va alege numai sucuri acidulate de fiecare dată.
10. Curățenia de după gătit
Contează foarte mult ca fiecare adolescent să poată pregăti câteva feluri de mâncare de bază, dar la fel de important este și să lase curat spațiul în care a gătit. Arată-i cum să dezinfecteze suprafețele, să spele vasele și să curețe blenderul sau orice alt aparat pe care l-a folosit.