Ce semnifica desenele copilului

Desene adevarate, la 6 ani

 
Dupa 6 ani, copilul va descoperi lumea fantastica a desenelor sale. Si, daca a fost ajutat si stimulat sa faca asta, este cu atat mai bine, sustine Roselin Davido. Copilul poate reda miscarea, desenele nu mai sunt statice, se poate vorbi de compozitii, de imagini complexe.

“De cele mai multe ori, copilul va pune in desenele lui ceea ce l-a marcat puternic in respectiva perioada. Un spectacol de circ, o vizita la zoo, un drum la bunici. La aceasta varsta copiii adora sa deseneze case – este o altfel de reprezentare a propriei persoane, a univesului lor, a locului in care sunt protejati si aparati –  copaci si, mereu, in toate desenele, un soare mare si foarte sclipitor.
Si copacii si soarele sunt reprezentarea binelui din ei, al optimismului si inocentei copilului de 6-7 ani, lipsit de griji, iubit si bine ingrijit”
, explica Davido.

Pe de alta parte, tot pe la 6 ani apar scenele violente, daca acestea au fost traite, acasa, pe strada sau vazute la televizor. “Parintii pot descifra usor, vorbind cu micutul despre ce reprezinta desenul, pot afla detalii deosebit de importante si pot interveni. De exemplu, o fetita de 6 ani desena mareu fetite care mergeau pe strada, foarte ciufulite.
Mama a aflat astfel ca educatoarea fetitei o antipatiza pe micuta si ca o tragea deseori de par”
, povesteste psihologul Roselin Davido.
 

Concluzii:


  • Nu trece niciodata cu vederea desenele copilului tau;
  • Indeamna-l sa deseneze, pentru ca acesta este un mod util, complex si complet de exprimare; Nu ezita sa ceri sfatul unui specialist atunci cand ceva din desenele copilului tau iti atrage in mod special atentia. Mai bine sa fi exagerata, decat sa lasi sa iti scape lucruri esentiale;
  • Vorbeste cu micutul tau despre desenele lui.
    Vei afla lucruri noi despre copilul tau. Intreaba-l ce a desenat, intra in joc alaturi de el si vei fi uimita de ce lume fantastica vei descoperi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod