Ce nu stii despre minunea de a fi mamica de gemeni

Daca a fi mama reprezinta una dintre cele mai importante provocari ale vietii, nu trebuie sa facem un efort de imaginatie prea mare sa ne dam seama ce inseamna ca aceasta...

Daca a fi mama reprezinta una dintre cele mai importante provocari ale vietii, nu trebuie sa facem un efort de imaginatie prea mare sa ne dam seama ce inseamna ca aceasta provocare sa fie... la puterea a doua. Cu alte cuvinte, sa fii mamica unor gemeni.

Se intampla mai frecvent decat iti inchipui. Potrivit unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii, la o suta de sarcini una este gemelara. Sigur ca asta nu te ajuta sa te simti mai putin speriata, si este cat se poate de normal.

Dincolo de faptul ca fericirea este, practic, dublata, acelasi lucru se intampla si in ceea ce privesc grijile si temerile. Cum vei face fata? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa te relaxezi si sa te poti bucura cu adevarat de dublul miracol care a aparut in viata ta.

Organizarea este esentiala


Este destul de greu si cu un singur bebelus, chiar daca ai parte de sustinere totala din partea familiei. Gandeste-te cum va fi cand unul doarme, altul se trezeste si vrea sa manance, il hranesti si reusesti sa-l culci, dar exact atunci se trezeste celalalt din somn si are o noua criza de colici...
si tot asa, alergi de la unul la altul si nu mai reusesti sa gasesti nici o clipa de ragaz.

De aceea, este important sa te straduiesti sa le faci un program comun - hraneste-i la aceleasi ore si pune-i in acelasi timp in patuturi pentru a dormi. Bineinteles ca nu vei reusi acest lucru de la inceput, dar cu putin exercitiu, "sincronizarea" va functiona. Bebelusii, chiar daca nu lasa impresia asta, sunt foarte adaptabili.

Poti sa-i alaptezi pe amandoi simultan


Da, este posibil. Daca alaptezi (asa cum ar fi de dorit), poti sa-i hranesti pe ambii concomitent. Conditia ar fi sa ai rabdare si operatiunea sa fie suportabila pentru tine - sanii devin mult mai sensibili si durerosi in aceasta perioada.

Dar in felul acesta, macar te asiguri ca se satura in acelasi timp si ca vor adormi amandoi nu peste multa vreme.
Cu titlul  de experienta, ar merita incercarea pentru a vedea daca esti in masura sa faci acest lucru.

Pentru inceput, un singur patut este suficient


Inainte de a te gandi ca s-ar putea deranja unul pe altul, reflecteaza putin la o caracteristica importanta a gemenilor, care isi va pune amprenta asupra intregii lor vieti: legatura foarte puternica dintre ei este formata inca de pe-acum si se va intari, odata cu trecerea timpului.

Cel putin pana cand vor incepe sa se ridice in fundulet, si deci fiecare va avea nevoie de mai mult spatiu, lasa-i sa doarma impreuna. Vor fi mult mai linistiti. Dupa ce vor incepe sa doarma separat, nu trebuie sa fie in camere diferite, pentru ca vor deveni foarte repede agitati.

Atentie, ar putea fi mai sensibili


Probabilitatea ca gemenii sa aiba la nastere greutatea sub cea normala este mai crescuta decat in cazul unei sarcini unice. De asemenea, este posibil sa fie putin mai sensibili decat ceilalti copii si, prin urmare, mai predispusi contractarii afectiunilor pulmonare.


Acest lucru nu este menit sa te sperie si nici sa te determine sa adopti un comportament de "closca", sufocandu-i cu grija. Pur si simplu, fii un pic mai atenta, mai ales atunci cand ai de a face cu schimbari de temperatura.

Poate ca seamana la chip, dar sunt atat de diferiti!


Iti vei da seama de acest lucru foarte curand. Una dintre "misiunile" tale este sa-l incurajezi pe fiecare dintre ei sa-si manifeste personalitatea si sa se puna in valoare. Este esential acest lucru, si poate fi mai delicat decat daca ai avea un singur copil.

Gemenii pot ajunge sa se submineze unul pe celalalt, chiar fara sa isi dea seama. Fereste-te sa ii compari si, in nici un caz, nu il da unul altuia drept exemplu. Pe termen lung, ar putea afecta iremediabil relatia dintre ei.

Doi copii se cresc mai usor decat unul!


Poate ca vei zambi ironic, dar iti vei da seama de acest lucru cu trecerea timpului. De fapt, o data ce ai trecut inclusiv de momentul "primii dintisori", totul va deveni mai simplu.
Si sa nu mai spunem ca gemenii au sanse sa se dezvolte mult mai armonios si mai repede din punct de vedere fizic si emotional.