La sfarsitul fiecarui an avem tendinta, mai mult sau mai putin constient, avem tendinta de a face un bilant, trecand in revista evenimentele care s-au petrecut si modul in care acestea isi vor pune amprenta asupra vietii noastre.
Daca anul acesta ai primit in dar cel mai frumos cadou pe care ti l-ai fi putut dori - un copilas - este firesc sa te gandesti cat de multe se vor schimba si, intre acestea, apare si teama: oare vei fi o mama buna?
Raspunsul este afirmativ - si de ce ar fi altfel? Unii spun ca nu trebuie sa faci nimic special, doar sa lasi lucrurile in voia lor si sa asculti ce-ti spune inima.
Altii, dimpotriva, considera ca ar trebui sa te documentezi si sa citesti cat mai mult pe aceasta tema. Ca intotdeauna, adevarul se afla pe undeva pe la mijloc. Sau poate ca nu ai nevoie decat de cateva directii generale, pe care sa le ai de-acum inainte permanent in vedere.
Rabdarea este cuvantul cheie si vei avea nevoie de orice farama de energie. Teoretic stii acest lucru, dar cand vei fi pusa in situatii delicate, exista posibilitatea sa ai tendinta de a uita acest lucru. Dar gandeste-te cat de fericita esti ca mamica, si ca pentru bebelusul tau, tu esti centrul universului.
Propune-ti inca de la inceput sa nu intervii pentru a-i schimba trasaturile definitorii ale personalitatii. Poate ca nu ti-ai imaginat ca va fi un incapatanat fara pereche, de exemplu. Insa, atat timp cat acest lucru nu are de a face cu bunul simt, lasa-l sa se dezvolte. Copiii incapatanati devin de regula niste adulti foarte ambitiosi si motivati.
Nu uita sa-ti faci timp si pentru tine. Acest lucru nu constituie o dovada de egoism, si gandeste-te ca de multumirea ta sufleteasca depinde, indirect poate, si bunastarea emotionala a bebelusului tau. Iar un pic de rasfat n-a facut niciodata rau nimanui.
Nu in ultimul rand, ai incredere in tine insati. Se stie ca proaspetele mamici sunt foarte tematoare, insa totul se invata - inclusiv meseria de a fi parinte.