Exista mai multe motive pentru care copiii isi sug degetul. In ceea ce-i priveste pe bebelusi, de exemplu, acesta este un reflex care se formeaza inca din viata intrauterina.
Pe masura ce cresc, ei se descopera pe sine si lumea in general sugandu-si degetul, intre altele. Si nu numai degetul: duc la gura jucariile si, in principiu, orice obiect pe care il au la indemana si il pot ridica.
Numai ca, de la o vreme, obiceiul acesta devine suparator si le poate periclita dantura, precum si cerul gurii.
Acest aspect este, pana la urma, relativ. Nu toti copiii care isi sug degetul ajung sa aiba probleme derivate de aici; depinde cat de "constiinciosi" sunt din punctul acesta de vedere.
Un copil care isi tine degetul in gura mai mult din comoditate si obisnuinta e mai putin expus riscului aparitiei acestor probleme decat unul care suge degetul in mod activ, incordandu-si musculatura obrajilor si miscandu-si degetul in gura, apasand gingiile si cerul gurii.
Daca acesta din urma este si cazul copilului tau, ar trebui sa urmaresti cu atentie felul in care ii cresc dintii si sa ceri sfatul medicului stomatolog de indata ce observi vreo anomalie.
Iata cateva mijloace la care poti recurge pentru a-l dezvata pe prichindel de acest obicei:
Din moment ce nu mai foloseste pampers si biberoane, este de asteptat sa renunte si la acest obicei. Mentioneaza ca esti mandra de el si ca ai incredere ca va reusi sa abandoneze lucrul acesta.
Daca - dimpotriva - isi suge degetul in prezenta lor, copiii ceilalti se vor referi, cu siguranta, la acest lucru, ceea ce il va determina sa inceteze.