Ce faci cand copiii tai se cearta?

"Mami, iar mi-a luat papusa fara sa ceara voie!... Mami, sa stii ca intra in camera mea fara sa bata la usa!... Eu primul, eu primul!" Iti suna cunoscute aceste fraze?

"Mami, iar mi-a luat papusa fara sa ceara voie!... Mami, sa stii ca intra in camera mea fara sa bata la usa!... Eu primul, eu primul!" Iti suna cunoscute aceste fraze?

Cu siguranta, daca ai mai multi copii, pentru ca sunt exemple ale conflictelor care apar inevitabil intre frati si surori - mai ales la varste fragede. Dar de ce se intampla astfel? Si ce ai putea face pentru a instaura pacea si armonia intre copiii tai?



Conflictele de acest gen si-ar putea dovedi utilitatea pe termen lung, deoarece astfel copiii invata sa respecte punctul de vedere al altor persoane, sa negocieze, sa fie pregatiti pentru compromisuri, precum si sa-si controleze impulsurile de agresivitate inerente.

Cu toate acestea, nu trebuie sa tolerezi orice izbucnire de furie a copiilor, ci sa mentii aceste conflicte in anumiti parametri. Pentru aceasta, este necesar sa intelegi care sunt factorii ce influenteaza frecventa si gravitatea divergentelor de opinie dintre frati si surori.





Majoritatea copiilor se confrunta cu sentimente precum gelozia si spiritul de competitie, ceea ce poate conduce la conflicte. Gradul de intensitate si frecventa acestor conflicte depind de urmatorii factori:

Trasaturi de caracter individuale

Daca unul sau mai multi dintre copiii tai se confrunta cu una dintre urmatoarele stari: agitatie, stres, nervozitate, plictiseala sau frustrare, este foarte probabil ca se va ajunge la conflicte.

Atmosfera din familie

Cercetari recente au demonstrat ca relatiile din familiale pot influenta conflictele dintre frati. Specialistii au aratat ca aceste conflicte apar cel mai frecvent in urmatoarele situatii:

parintii nu au capacitatea de a-si solutiona propriile divergente in mod pasnic, respectandu-se reciproc si fara agresivitate;
cazuri de agresiune fizica sau pedepse corporale;
lipsa comunicarii intre parinti si copii.Asadar, relatiile dintre copii functioneaza ca un adevarat barometru care masoara atmosfera din familia ta si iti arata ce masuri trebuie sa iei pentru a imbunatati comunicarea si a ameliora conflictele.


Programele de televiziune si filmele

Potrivit cercetarilor efectuate recent, emisiunile si filmele care prezinta imagini violente cresc riscul comportamentului agresiv al copiilor, care au tendinta sa adopte aceeasi atitudine.

De aceea, este recomandabil sa gestionezi cu atentie programele si filmele urmarite de cei mici si sa-i deprinzi sa evite violenta televizata. Totodata, ii poti educa sa abordeze orice emisiune dintr-o perspectiva critica si sa inteleaga astfel consecintele actelor de violenta.



Dupa ce ai inteles care este "mecanismul de declansare" a conflictelor dintre copii, pasul urmator este sa afli cum poti reactiona in astfel de situatii. Urmatoarele recomandari ti-ar putea fi de folos:

Nu te implica in certurile lor, decat daca exista riscul sa se ajunga la violenta fizica. Si, chiar in aceasta eventualitate extrema, nu adopta rolul arbitrului, ci incurajeaza-i sa-si rezolve singuri problemele si sa ajunga la o solutie.
Altfel spus, solutioneaza conflictul cu ei, nu pentru ei. Numai astfel ii vei ajuta cu adevarat.

Dupa ce s-au linistit, discuta separat cu fiecare si incurajeaza-i sa se gandeasca la o solutie prin care conflictul ar fi putut fi evitat.

Nu acorda prea mare importanta stabilirii "vinovatului". Nu uita ca intr-o cearta e nevoie de doi, asadar fiecare isi are partea sa de responsabilitate.

Daca "marul discordiei" este de obicei acelasi (de exemplu, se cearta pe tema "eu vreau sa ma uit la desene animate, iar el/ea, la 'Batman'", stabileste un program alternativ de vizionare, astfel incat toti sa se declare satisfacuti.

In cazul in care copiii sunt ceva mai mari - de varsta scolara, de pilda - si se cearta frecvent, organizeaza saptamanal "sedinte de familie", in cadrul carora sa analizati impreuna problema.



Astfel de situatii extreme sunt foarte rare, dar exista.
Uneori, conflictele copiilor sunt atat de intense, incat este putin probabil sa poti remedia singura problema. Asadar, nu ezita sa ceri sfatul unui psiholog sau psihiatru in una din urmatoarele situatii:

certurile copiilor afecteaza relatia ta cu partenerul de viata;
conflictele lor erijeaza adesea in violenta fizica;
respectul de sine al copiilor este subminat de aceste conflicte;
ai banuiala ca iritabilitatea unuia din copii ar putea fi cauzata de o stare depresiva sau de consumul unor substante interzise.