Cateva strategii pentru ca lectiile sa nu mai fie o povara

La prima vedere ar putea parea o exagerare, dar adevarul este ca problema temelelor pentru acasa are impact, mai mult sau mai putin direct, asupra intregii familii.

La prima vedere ar putea parea o exagerare, dar adevarul este ca problema temelelor pentru acasa are impact, mai mult sau mai putin direct, asupra intregii familii.Din fericire insa, exista o serie de strategii la care poti recurge pentru a transforma aceasta indatorire daca nu intr-o activitate placuta, cel putin intr-una lipsita de stres pentru toti cei implicati.

Unii copii se concentreaza cel mai bine atunci cand lucreaza cu desavarsire singuri, intr-o incapere linistita si retrasa. Dar majoritatea simt nevoia sa stie ca au in preajma un adult la care pot apela in caz de nevoie si care isi poate spune parerea in legatura cu munca lor.

Daca este si cazul micutului tau, da-i de inteles ca, in caz de nevoie, il poti ajuta, dar ca acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa abuzeze.

Cand apeleaza la tine, intreaba-l daca a facut tot posibilul pentru a solutiona problema respectiva si cere-i sa-ti indice precis unde s-a impotmolit.

Pe de alta parte, nevoia de companie a micutului poate fi pe deplin satisfacuta daca este indusa prin... amplasarea unei oglinzi in care sa se poata vedea. Constientizarea faptului ca lucreaza are efect benefic asupra randamentului sau.

Multi copii nu se pot concentra o perioada indelungata si ar trebui sa ia pauze, dar culmea este ca nu toti copiii tin cont de acest lucru.

E paradoxal, insa explicatia este simpla: au impresia ca, daca nu se ridica de la masa de lucru, vor termina mai repede. Bineinteles ca nu este asa, pentru ca nu-si vor putea mentine aceeasi capacitate de concentrare si la sfarsit se vor simti epuizati.

Pe de alta parte, nici daca in timpul pauzelor se uita la desene animate nu inseamna ca se recreeaza. Miscarea este cuvantul de ordine in acest caz, indiferent sub ce forma s-ar manifesta aceasta: se joaca, te ajuta la treburile casnice, plimba cainele.

Pauzele ar trebui luate la fiecare interval de 30-40 minute, in functie si de preferintele micutului, dar nu vor fi mai lungi de cinci-zece minute fiecare.

In cazul in care copilul are de realizat un proiect mai vast, pe care - in mod rezonabil - nu-l va putea termina intr-o singura zi, ajuta-l sa-l "fragmenteze".

Este necesar sa te implici, pentru ca micutii inca nu au capacitate de sinteza. Cateodata, chiar si cinci minute petrecute pentru a-l ajuta pe copilas sa se organizeze, pot face minuni. Se intelege ca dupa aceea va lucra individual.

N-ar fi o idee rea sa treci uneori in rolul profesorului. Nimic nu-i ajuta mai bine pe micuti sa inteleaga notiunile pe care tocmai le-au invatat, decat sa le explice ei insisi, cu propriile cuvinte. Pune-i intrebari, ca si cum nu ai avea nici cea mai vaga idee despre ce este vorba si lauda-l pentru ca ti-a explicat.
Va fi mult mai increzator in sine.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod