Din pacate, in Romania procesul de dotare cu calculatoare in scoli si institutii se desfasoara intr-un ritm mult mai rapid decat cel al luarii de masuri pentru o folosire mai eficienta a computerului. De cele mai multe ori, investitia in pregatirea utilizatorilor a fost considerata de o importanta secundara, sau complet ignorata.
In concluzie, nu trebuie sa inoculam copiilor nici frica, dar nici sa-i lasam sa devina prea mari consumatori de jocuri violente, pentru ca vor capata dependenta. Mai mult, in loc sa-si dezvolte capacitatile intelectuale, de logica asociativa si de acumulare de informatii general utile in viata, vor avea tendinta unei stagnari in dezvoltarea lor psiho-sociala.
In plus, pediatrul Anca Cochino completeaza: "Dupa cum reiese din acest studiu si dupa cum toti parintii stiu, calculatorul este privit de catre copii si adolescenti ca un mod placut de a-ti petrece timpul liber. Dar pe cat este de placut, de educativ si de interactiv, pe atat este de daunator folosit nejudicios, mai ales de copii prescolari si scolari mici.
Folosit excesiv, traind foarte mult intr-o realitate virtuala pe care o pot modifica dupa bunul plac, acestia uita sa interactioneze cu ceilalti copii, iar unii chiar se izoleaza.
Copiii ar trebui sa foloseasca computerul doar 1-2 ore/zi, acest timp sa fie monitorizat atent de catre un adult. Ideal ar fi ca programele utilizate de catre copii sa fie si recreative (jocuri - cat mai pasnice cu putinta!), dar si educative, care sa ii obisnuiasca cu ideea de calculator ca mijloc de a invata lucruri noi, utile, interesante.".
Poti afla mai multe si din articolul Copilul meu petrece prea mult timp la calculator, dar si accesand site-urile ecdl.org.ro, ecdl.com, equalskills.ro.
Informatiile ne-au fost puse de dispozitie de catre Gabriela Irinuca Vaduva de la ECDL ROMANIA. Multumim pentru sprijin.
Comentarii (2)
iordanmiki: imi pare rau de copilul tau dar eu cred ca problema e la el, nu la cna. Daca el nu se poate dezlipi de calc insemna ca are o problema. Si eu am 23 de ani si joc si eu un joc on-line dar ma dezlipesc de el fara probleme. Ai zis ca ai intrerupt netul.. cum se face ca iar ai net? Zbiara.. face ce face. nu trebuie sa stai acasa. Se va duce la o sala sa joace,, va face ceva si nu va iese asa cum e acum pe afara ca va rade prietenii lui de el .Si daca sta acasa inseamna ca nu are serviciu.. deci nu are salariu si la o sala se plateste. Cred ca problema se poate rezolva altfel.. nu de la CNA.
Sunt disperata, pentru mine jocul WOW a ajuns mai rau decat cel mai negru cosmar.Sa va explic -fiul meu student destul de bun pana anul trecut in noembrie a intrat sa joace imbecilitatea de joc wow, de atunci nu mai este un om normal , s-a salbaticit, joaca non stop cate 20 de ore nu mai are viata sociala, nu se mai spala, nu se mai duce la scoala. Nu face 24 de ore decat sa se joace si iar sa se joace . A ajuns un fel de zombi, ochii rosii, un imputit ca nu se mai spala decat cu ocazii speciale ultima baie a fost pe 8 noiembrie de ziua lui. Nu stim ce sa mai facem suntem disperati , de batut nu se mai poate are 23 de ani si 90 kg la 180 -eu o mana de femeie (pot sa mi-o fur artistic la cat de tampit a ajuns ) Asa ca va dau un sfat nu lasati copii sa se joace mai mult de 1-2 ore si supraveghiati ce joaca , unele jocuri creaza dependenta si va asigur ca este mai rau decat un drog - daca ar fi fost drogat l-am fi putut lua pe sus si duce la dezintoxicare pe cand asa nu vad ce am pute face! (am folosit zeci de metode-i-am intrerupt netu, i-am taiat curentu, etc zbiara si face la fel ca drogatii care nu primesc doza zilnica ) Of doamne nu va imaginati ce durere sa vezi cum se distruge din cauza unei prosti de joc. Nu inteleg de ce CNA nu intervine si in lumea asta virtuala care lanseaza servere frauduloase care atrag zeci de tineri pe care ii duc incet dar sigur la pierzanie.
Posteaza comentariu