Ca părinte trebuie să fii informat despre beneficiile şi riscurile pe care le aduce soarele pentru copilul tău. Află de la dr. Iolanda Vivişenco, medic specialist pediatru la Centrul Medical Medsana la ce trebuie să fii atentă când mergi cu copilul la mare!
Îl poţi duce la mare după ce a împlinit 6 luni
Sugarii pot fi duşi la mare după ce împlinesc 6 luni, dar cu cât vârsta este mai mică, cu atât măsurile de precauţie trebuie să fie mai riguroase. Astfel, în intervalul de vârstă 6 luni – 1 an, copilul nu va fi expus direct razelor solare, statul pe plajă se va limita la cel mult o oră dis de dimineaţă sau seara târziu.
Soarele previne rahitismul şi întăreşte imunitatea
Unul din cele mai importante beneficii pe care îl are expunerea la soare este favorizarea sintezei de vitamina D la nivelul pielii. După cum se ştie, în ţara noastră, deoarece lunile însorite ocupă mai puţin de jumătate din an, copiii au un risc înalt de a dezvolta rahitism carenţial, adică deficit de vitamina D. Cum această vitamina se sintetizează la nivelul pielii sub acţiunea luminii, este de înţeles de ce este benefică expunerea la soare în lunile de vara.
Un alt avantaj al mării sunt aşa numiţii “aerosoli”. Aerul marin este bogat în săruri de sodiu, calciu, magneziu care au efecte pozitive asupra tractului respirator al micuţilor, dar şi asupra imunităţii.
Protejează-l de ultraviolete şi insolaţie!
Indiferent de vârsta copilului, pielea acestuia trebuie protejată de o cremă cu factor de protecţie solară. Cu cât vârsta este mai mică cu atât acest factor trebuie să fie mai mare; 50+ în cazul unui copil mai mic de 3 ani. În plus, pentru sugari este bine să luăm măsuri suplimentare precum purtarea în permanenţă a unei bluziţe sau maieu, pentru a evita expunerea la soare a unei suprafeţe mari de piele. În ceea ce priveşte insolaţia, copiii trebuie foarte bine hidrataţi cu apă sau ceai. Capul trebuie permanent acoperit cu o pălărioara sau o şapcă; iar hainele să fie lejere şi deschise la culoare.
Nu-l ţine pe plajă toată ziua!
În primul rând, trebuie aleasă cu mare grijă perioada în care mergeţi cu copiii la mare. Sunt de preferat lunile iunie şi septembrie, deoarece soarele nu este atât de puternic, iar riscurile unor complicaţii precum insolaţie, arsuri sau urticarie solară sunt minime. În ceea ce priveşte intervalul de ore permise, copiii mici nu trebuie să stea pe plajă mai târziu de ora 10:30 şi înainte de ora 18. În afara acestor ore, copiii pot fi plimbaţi într-un parc sau într-o zonă umbrită; dar între orele 12 şi 17 ei trebuie să stea în casă.
Ai grijă la pericolele care-l pândesc la mare!
Cea mai frecventă afecţiune infecţioasă care poate afecta copiii la mare este boala diareică acută - enterocolita acută. Mai rar, dar nu de neglijat, sunt şi infecţiile respiratorii. Un loc aparte îl ocupă toxiinfecţiile alimentare, afecţiuni care pot apărea la mare dacă alimentaţia copilului provine din surse nesigure sau dacă nu sunt respectate regulile de igienă. Dintre accidentele alergice ce pot apărea trebuiesc amintite urticaria acută, frecvent cu declanşare alimentară, rinita, conjunctivita şi crizele de astm bronşic cauzate de diverşi alergeni respiratori şi nu în ultimul rând reacţiile alergice post-înţepătură de insecte. Insolaţia, arsurile solare şi urticaria solară sunt alte afecţiuni redutabile, fiind cauzate de expunerea intempestivă la razele solare.
Simptome care trebuie să te îngrijoreze
În caz de insolaţie, copilul mare poate acuza greaţă, ameţeli, oboseală, dureri de cap. Pentru copilul mic semnele insolaţiei constau in somnolenta, letargie, alterarea stării generale şi vărsături. În plus constatăm febra, absenţa transpiraţiei, respiraţie rapidă, iar pielea este roşie, uscată şi fierbinte, putând apărea chiar erupţii cutanate. Enterocolita acută se manifestă prin vărsături, scaune diareice şi inconstant febra. Vărsăturile frecvente împiedică aportul de lichide, ceea ce duce în final la deshidratare. La aceasta contribuie şi scaunele diareice atunci când sunt apoase şi frecvente. Cu cât vârsta copilului este mai mică, cu atât riscul de deshidratare este mai mare. Înroşirea pielii anunţă constituirea unei arsuri solare, iar apariţia unei erupţii formată din pete şi proeminenţe roşiatice este semnul urticariei solare.
Medicamente pe care trebuie să le iei cu tine
Părinţii trebuie să aibă întotdeauna în vacanţă un minim de medicamente pentru copii. Trusa pentru călătorii trebuie să conţină remedii pentru combaterea febrei şi a durerii atât sub formă de supozitor, cât şi suspensie orală, medicamente împotriva vărsăturilor şi diareei, dar şi săruri de rehidratare orală, un medicament antialergic, supozitoare cu glicerină pentru constipaţie, unguent cu arnică sau heparină pentru echimoze, unguent cu antihistaminic pentru ciupiturile de insecte, picături de nas decongestionante şi fiole cu ser fiziologic pentru toaleta oculară şi nazală. Trusa trebuie completată cu termometru, comprese sterile şi soluţie antiseptică, pansament si leucoplast.
Posteaza comentariu