Până la vârsta de 19 ani, cariile dentare afectează aproape 70% din copiii din România, precizează Colegiul Medicilor Dentişti din România (CMDR). Cariile netratate, pot provoca dureri şi infecţie, de aceea părinţii trebuie să fie responsabili şi să consulte medicul stomatolog cu regularitate.
În primul rând trebuie să ştii că dinţii de lapte pot fi cariaţi, iar infecţia se poate duce şi către cei definitivi dacă nu este tratată. Un alt lucru esenţial este legat de bruxismul sau scrâşnirea dinţilor, o problemă frecvent întâlnită la copii şi care pune o mare presiune pe dinţi, favorizând apariţia cariilor.
Cariile la copii: prevenirea lor începe imediat după naştere
Imediat după naştere, pentru a ajuta la prevenirea acumulării de placă bacteriană, care poate duce la apariţia cariilor, dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonţie în cadrul clinicii Orto-Implant Expert recomandă curăţarea în mod regulat a gingiilor bebeluşului cu un prosop umed în urma alăptării.
Apoi, odată ce apar dinţii primari de la 4-6 luni, aceştia trebuie curăţaţi cu degetul învelit într-o compresă, cu degetar special cu peri de silicon, cu periuţă dentară, la început fără pastă de dinţi. Pasta de dinţi pentru copii se poate folosi când copilul mai creşte şi învaţă să scuipe, pentru a nu înghiţi pasta, explică specialistul.
Factori de risc care favorizează cariile la copii
Dieta bogată în zahăr - Are un efect devastator asupra danturii copiilor, în special atunci când dulciurile sunt consumate haotic şi dinţii nu au cum să fie curăţaţi după fiecare gustare.
Adormirea cu biberonul în gură (cu lapte sau alte băuturi îndulcite) - Caria de biberon este cea mai frecventă afecţiune stomatologică şi cauzează carierea dinţilor, înnegrirea lor până la rădăcină, formarea de abcese dureroase şi poate afecta dinţii permanenţi din os.
Obiceiul de a ronţăi mereu câte ceva - Acest obicei este foarte dăunător pentru dantura copilului, deoarece resturile alimentare rămase printre dinţi fermentează şi produc carii. Sfatul nutriţioniştilor este de a organiza mesele copilului, astfel încât să aibă trei mese principale şi două gustări, de preferat cu alimente sănătoase, nu dulciuri procesate. După masă este de preferat clătirea cu apă sau chiar periajul dentar.
Consumul sucurilor - Sucurile carbogazoase, dar chiar şi cele naturale, conţin acizi (acid citric din fructe, îndulcitori etc.) care scot calciul din dinţi.
Nerespectarea unei igiene dentare corespunzătoare.