Acum cateva saptamani, o prietena imi povestea cat de incantata este ca a reusit sa o duca pe micuta ei Ingrid la bunici. Si asa avea foarte mult de lucru, statea foarte multe ore la birou peste program, iar micuta se plictisea acasa, chiar daca avea mii de jucarii...
Insa, de cand a revenit acasa, Ingrid este total schimbata. Din fetita care stia ce ii este permis si ce nu, a devenit o mica "razgaiata" pentru care totul i se cuvine, fara ca cineva sa se opuna. Motivul? Bunicii prea ingaduitori i-au permis multe si i-au schimbat totalmente comportamentul fata de anumite reguli impuse si respectate pana la momentul plecarii.
Este, intr-adevar, o situatie dificila, dar cu multa rabdare din partea parintilor, se poate rezolva. Bineinteles, cu argumente serioase, fara incercari inutile de a-i minti. Se stie ca micutii sunt cei mai "mari santajisti sentimentali", iar daca bunicii au cazut in mrejele lor, asta nu inseamna ca tu trebuie sa te dai batuta. Dupa cum ne spunea Lena Rusti, psihoterapeutul Eva.ro, intr-un articol anterior, Copiii, micii maestri ai santajului, nu trebuie decat sa respecti si tu regulile pe care i le reimpui micutului tau si sa ii explici din nou, pe intelesul lui, rostul acestora.
Este greu sa ii faci pe bunici sa inteleaga faptul ca totul are o limita, chiar si rasfatul nepotului. Batranii nu sunt rau intentionati, dar din dorinta ca prichindelul sa se simta un print, incalca niste reguli deja stabilite de parinti. Utila ar fi o discutie cu bunicii, prin care parintii sa isi impuna punctul de vedere referitor la orele de somn, de masa, jocurile permise si cele nepermise etc.
Exista cazuri in care bunicii sunt cei care reusesc sa imbunatateasca relatiile parinti-copii. Adolescentii rebeli care par sa nu isi gaseasca drumul in viata au, de cele mai multe ori, o relatie destul de distanta cu parintii lor. In aceste situatii, rolul bunicilor poate fi unul foarte important pentru ca, prin judecata lor impartiala, experienta si puterea de a intelege problemele, ar putea apropia cele doua parti aflate intr-un razboi, aparent, fara de sfarsit.
La copii, exista tendinta de a asculta mai mult de bunici decat de parinti, fie din respect pentru oamenii mai in varsta, fie din usurinta de a comunica cu ei.