Botezul este primul eveniment important din viata omului, simbolizeaza crestinarea copilului din punct de vedere religios, spiritual. Semnificatia crestinarii copilului, slujba de la biserica, ritualurile, obiceiurile, sunt lucruri cu care ne-am confruntat sau cu care urmeaza sa ne confruntam. Dar cum ramane cu petrecerea de dupa momentul religios?
Organizarea petrecerii este o decizie care apartine fiecarei familii in parte. Nu se poate compara cu petrecerea de nunta care trebuie sa fie organizata obligatoriu la un restaurant.
Petrecerea de dupa botez poate sa fie realizata in cadrul familiei, in cerc restrans, in functie de zona in care locuieste, de obiceiurile si datinile locale si bineinteles si in functie de buget.
Ce stim cu siguranta este ca in functie de religia in care este botezat copilul, momentele in care mama se intalneste cu copilul sunt foarte putine sau chiar de loc. In biserica ortodoxa, mama este doar spectator la momentul crestinarii, de copil ocupandu-se nasii. Apoi vine petrecerea propriu-zisa cand mama este din nou departe de copil.
Si uite asa, cineva a venit cu o idee minunata de spectacol, de moment mama-copil, momentul ursitoarelor! Un moment regizat, in care mama sta cu bebelusul in brate si in jurul ei apar cele 3 ursitoare, imbracate in rochii albe si cu parul lung despletit, curgand pe umeri.
Doua dintre ursitoare sunt bune, cea mai mare este cea care are furca si toarce firul vietii copilului, cea mijlocie are sortii copilului.
Ele fac urari de viata lunga, fericire, urari pentru destinul copilului, sanatate, toate acestea intr-un cantec voios dansand in jurul mamei si incercand sa opreasca ursitoarea mica, cea care are foarfeca ce taie firul vietii.
Ele trebuie sa gaseasca o luminita aprinsa in camera copilului si de asemenea moasa trebuie sa pregateasca o cina a ursitoarelor, in asa fel incat ele sa se simta bine si sa faca urari bune celui mic. Insa pentru ca in vremurile noastre, cand bebelusii sunt nascuti in spitale, aceasta traditie s-a cam pierdut, momentul ursitoarelor de la botez o readuce in atentia noastra.
O alta modalitate de a face oaspetii sa se simta bine, de a le multumi pentru prezenta la petrecere sunt marturiile. Pe vremuri marturiile erau mici cruciulite prinse in pieptul oaspetilor, insa lucrurile se schimba si obiceiurile la fel.
Acum se ofera ca si marturii pachetele cu bomboane (simbolul sporului) sau cate o mica atentie personalizata, de exemplu, pentru doamne medalioane, cristale sau cruciulite.
Mai nou si la noi la incetatenit ideea ca botezul sa fie organizat de o firma specializata, astfel incat totul sa fie ca la carte. Oferta firmelor care se ocupa de organizarea de astfel de evenimente este variata si depinde de imaginatia si bugetul fiecarei familii.
Chiar daca nu fac parte dintre obiceiurile din strabuni, aceste noi idei dau o nota deosebita evenimentului si fac atat familia cat si oaspetii sa se simta bine la botez.
Comentarii (1)
as dori sa stiu dak pot veni cu fetita mea de 2,3ani pt.probe ca manechin ii plac f mult hainutele si pozele cu ea
Posteaza comentariu