Mai întâi, o imagine de ansamblu pentru părinţii epuizaţi: fiecare copil sănătos poate fi antrenat cu succes la oliţă. Pe termen lung, vârsta la care stăpâneşte aceste abilităţi specifice nu contează. Nu este o reflecţie a abilităţilor tale ca părinte sau a dragostei tale pentru el.
Dar, dacă începi antrenamentul la oliţă înainte ca bebeluşul să fie pregătit biologic şi emoţional, ambii veţi fi frustraţi şi supăraţi. De asemenea, procesul va fi întârziat deoarece se va transforma probabil într-o bătălie a voinţei – şi această bătălie nu va fi niciodată câştigată de părinţi. De aceea, înainte de a începe, este o idee bună să cunoşti semnele care îţi arată că va avea probabil succes.
Majoritatea copiilor sunt antrenaţi la oliţă între 18 şi 30 de luni. Însă, anumiţi copii se luptă încă cu aceste abilităţi şi când au 4 ani. Dar, dacă te uiţi cu atenţie, copilul îţi va spune prin comportamentul său că este probabil pregătit să înceapă. De exemplu:
• Are mişcări în intestine la o oră destul de predictibilă? Îţi spune prin cuvinte sau prin comportament că este conştient de acestea?
• Poate să îşi dea jos pantalonii sau să şi-i tragă pe el?
• Arată interes faţă de baie şi ce fac alţi oameni acolo?
• Poate să treacă peste şi să se aşeze pe oliţă singur?
• A început să îţi spună "Nu!"? Îi place să aibă măcar anumite jucării în anumite locuri speciale? Aceasta arată că îl interesează să controleze lucrurile din mediul lui.
• Ştie ce înseamnă "ud" şi "uscat"?
• Răspunde la rugăminţi şi îşi doreşte să îţi facă pe plac?
Dacă copilul demonstrează majoritatea acestor comportamente, este posibil să fie pregătit, dar nu uita, nu încerca niciodată să antrenezi un copil la oliţă în momente de stres, atunci când familia se mută sau pleacă în vacanţă, sau când copilul este bolnav. Dacă ţi se pare că nu funcţionează, ia o pauză şi încearcă din nou în câteva săptămâni sau luni.
Se va întâmpla — lasă timpul să decidă.
Posteaza comentariu