Este foarte important ca meniul copiilor să conțină nutrienți esențiali și calorii suficiente, dar dacă vor consuma substanțe care nu le fac bine este posibil să crească riscul de alergii, probleme digestive și afecțiuni cronice pe termen lung. Din acest motiv nutriționiștii te sfătuiesc să constitui cu atenție alimentația bebelușilor și a copiilor sub 5 ani. Dacă reușești să realizezi preparate utile îi vei crea celui mic obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă și reduci riscul de diabet sau afecțiuni cardiovasculare până la vârsta adultă.
Iată ce alimente nu trebuie să facă parte din dieta bebelușilor și copiilor sub 5 ani:
1. Sarea
Bebelușii nu trebuie să consume prea multă sare pentru că le poate afecta rinichii. Nu adăuga sare când pregătești mesele celui mic și nici în apa în care vei fierbe diferite ingrediente.
De asemenea, nu folosi sosuri sau cuburi pentru supă instant pentru că au un conținut ridicat de sare. Trebuie să ai mereu în vedere acest aspect, mai ales dacă vrei să gătești pentru întreaga familie și să îi dai și bebelușului din preparatul final.Evită baconul, cârnații, chips-urile, biscuiții, rondelele expandate sau semipreparatele.
2. Zahărul
Copilul tău nu are nevoie de zahăr. Specialiștii îți recomandă să ocolești gustările și băuturile dulci, inclusiv sucurile de fructe. În acest mod vei preveni deteriorarea danturii celui mic.
3. Grăsimile saturate
Nu-i da copilului alimente care conțin o proporție ridicată de grăsimi saturate cum ar fi fursecurile, biscuiții sau prăjiturile. Verifică de fiecare dată etichetele care arată conținutul nutritiv pentru a fi sigur că îi oferi copilului un aliment util.
4. Mierea
În mod ocazional mierea poate conține bacterii care determină producția de toxine la nivelul intestinului bebelușului, putând provoca botulismul infantil, o afecțiune foarte gravă. Specialiștii consideră că nu ar trebui să-i dai copilului miere decât după vârsta de un an, dar ține cont că este tot o formă de zahăr, așa că dacă o eviți vei preveni și cariile.
5. Nucile și alunele întregi
Potrivit medicilor pediatri, nu trebuie să le dai bebelușilor și copiilor sub 5 ani nuci sau alune întregi pentru că se pot îneca, crescând riscul de sufocare. Poți include nucile și alunele în meniul copilului începând de la 6 luni, dar numai în varianta măcinată sau sub formă de unt de arahide.
Dacă în familia ta au existat cazuri de alergii la nuci sau alune este indicat să te consulți cu medicul înainte de a-i da copilului aceste variante.
6. Unele tipuri de brânză
Brânza poate fi o parte importantă din meniul copiilor pentru că asigură doze importante de calciu, proteine și vitamine. Bebelușii pot consuma brânză pasteurizată începând de la 6 luni. Poți alege Ricotta, Cheddar sau cremă de brânză. Cu toate acestea, trebuie să ocolești brânza cu mucegai, brânza Brie sau pe cea Roquefort.
7. Ouăle crude sau gătite foarte puțin timp
Bebelușii pot începe să consume ouă de la 6 luni, dar trebuie să te asiguri că atât albușul, cât și gălbenușul au fost bine gătite și sunt tari. Evită maioneza preparată acasă, aluatul crud, înghețata și orice alt desert care conține ouă crude.
8. Băuturile pe bază de orez
Copiii sub 5 ani nu ar trebui să consume băuturi pe bază de orez drept substitut pentru laptele de mamă sau pentru laptele praf pentru că aceste produse conțin arsenic. Acest compus se regăsește în mediul înconjurător și poate ajunge în alimentele consumate, iar orezul preia de obicei o cantitate mai ridicată.
Nu te îngrijora în cazul în care cel mic a consumat deja acest tip de băuturi. Nu există un risc imediat, dar este bine să alegi alt tip de lapte pentru el cât mai curând.