Adevaruri si mituri despre suptul degetului

Este firesc sa te ingrijoreze faptul ca micutul tau pare sa fi dezvoltat o adevarat pasiune pentru sugerea degetului, la care nu renunta decat atunci cand acesta este inlocuit temporar...

Este firesc sa te ingrijoreze faptul ca micutul tau pare sa fi dezvoltat o adevarat pasiune pentru sugerea degetului, la care nu renunta decat atunci cand acesta este inlocuit temporar de suzeta sau biberon. Ingrijorarea ta sporeste pe masura ce anii trec, bebelusul creste, dar... obiceiul ramane.

Cu toate acestea insa, poate ca nu ai atat de multe motive de ingrijorare. Sau nu atat de serioase.

Mituri despre suptul degetului 

Pentru inceput - stiai ca suptul degetului reprezinta un fapt cat se poate de normal pentru un bebelus? Inca din viata intrauterina micutul face acest lucru, pregatindu-se inconstient pentru biberon sau sanul mamei.

De altfel, se stie ca toti bebelusii au tendinta sa duca spre gura diferite obiecte, pentru ca asa inteleg ei sa cunoasca lumea inconjuratoare.

Nu inseamna insa ca, daca e normal, e si lipsit de riscuri. Degetele reprezinta cea mai sigura cale de transmitere a microbilor si bacteriilor in organism. Pe de alta parte, unii bebelusi au tendinta sa refuze suzeta, tocmai pentru ca acest lucru i-ar impiedica sa faca exact ceea ce le place mai mult.

Din fericire, s-au inventat (demult) manusile speciale, din bumbac subtire, pe care i le poti pune atunci cand doarme. Acest lucru se face de obicei pentru ca bebelusul sa nu se zgarie in somn, dar iata si alte valente utile ale acestor accesorii.

Una dintre credintele larg raspandite (dar false) este cea potrivit careia copiii care isi sug degetul sunt stresati si nesiguri.

Paradoxul este ca acest sentiment este conferit tocmai de criticile care i se aduc, sau de indepartarea brutala a degetului de la gura.

Copilul realizeaza ca nu procedeaza corect, ca te-a suparat, dar pe de alta parte nu poate inca sa inteleaga de ce nu are voie sa faca acest lucru, care ii place. Urmarea? va deveni si mai agitat, si poti fi sigura ca-si va suge din nou degetul, de data aceasta asigurandu-se ca nu va fi observat.

Tocmai de aceea trebuie sa dai dovada de... diplomatie, acesta este cuvantul. Important este sa-i distragi atentia cu blandete, oferindu-i o jucarie, luandu-l in brate si dezmierdandu-l (iar in timpul acesta, scotandu-i degetul din gura), vorbindu-i sau punandu-i sa asculte un cantec.
Sansele ca el sa uite de ceea ce facea sunt considerabile.

In principiu, este de retinut faptul ca nu-l poti impiedica sa-si suga degetul, cel putin in primele doua trimestre de viata, dar ca este vital sa-l determini sa renunte la acest obicei. Ar putea avea efecte negative asupra dezvoltarii dentitiei si a cerului gurii.

De asemenea, nu te gandi ca ai fi putut preveni acest lucru: potrivit unor studii realizate in Statele Unite ale Americii, un procent de 95 la suta dintre bebelusi isi sug degetul.

Sansele ca micutul tau sa se incadreze in acel 5 la suta sunt infime, asa incat pregateste-te sa ai rabdare, sa fii inventiva (pentru a-i distrage atentia) si sa nu rabufnesti furioasa cand, inevitabil la inceput, copilul va recidiva.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • preda pe 28 Ian 2011, 09:56
    suptul degetului

    am un baietel de 9 luni, numai cand il punem sa doarma in patut, apuca de paturica si o trage spre gurita dar baga degetul mare de la mana stanga si il suge efectiv pana adoarme. nu stiu cum sa-l dezvat de aceasta obisnuinta cand doarme. multumesc

    0
    0

  • carmen ungureanu pe 28 Apr 2010, 13:32
    suptul degetului

    eu am o fetita de 6 ani si 8 luni si in timpul somnului suge degetul si isi inverte parul pe un deget dupa care il smulge, nu stiu ce sa fac. Am crezut ca va trece cu timpul si toata lume imi spunea ca este normal si ca va trece cu timpul dar cand nu stiu, plus ca i s- a modificat dentitia si maxilarul iar medicul ortodont nu ii poate pune aparat pana nu termina cu suptul degetului

    0
    0

  • Alexandra pe 19 Mar 2009, 14:24
    cum sa scapi de suptul degetelor sau de rosul unghiilor

    Pe fetita mea a ajutat-o mult Mavala Stop. Se gaseste la Sensiblu si cand cumparati produsul cereti si prospectul acestui produs care contine pasii pentru un tratament complet si eficient. Ajuta atat la dezobisnuirea suptul degetului cat si la rosul unghiilor. Dar din cate am inteles e de preferat sa fie folosit de copii de peste 3 ani pentru ca pana atunci copilul nu are papilele gustative dezvoltate. Mai multe informatii se pot gasi pe site-ul: www.mavala.ro la sfaturi

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod