"Meseria" de parinte reprezinta, cu siguranta, unul dintre cele mai edificatoare teste de rabdare. Este adevarat, se spune ca rabdarea este o virtute - dar aceasta fraza te face sa te gandesti ca este vorba de o insusire pe care numai putini "alesi" o au.
In realitate, este ceva care se deprinde cu timpul, chiar daca unii parinti se descurca mai usor la acest capitol. Dar, cu putin efort, orice parinte poate invata sa fie rabdator si sa se amuze in situatii care, nu cu mult timp in urma, il enervau.
In primul rand, trebuie sa inveti sa ai rabdare cu tine insati. Nu te invinovati pentru orice si da dovada de toleranta - fara a cadea in capcana multumirii de sine.
Din fericire pentru copii, adultii sunt persoane mature si stiu, de cele mai multe ori, sa isi tina nervii sub control. Nu ridica vocea si impune-ti vointa pe un ton calm, dar ferm, indiferent despre ce este vorba.
In general, incearca sa nu te gandesti prea mult la ziua de maine si nu te lasa coplesita de probleme in perspectiva. Concentreaza-te numai asupra chestiunilor imediate, pentru ca altminteri nu vei reusi decat sa-ti faci griji in plus, si iti vei iesi din fire mult mai repede.
Un nivel mai scauzt al stresului va atrage cu siguranta dupa sine mai multa rabdare din partea ta. De asemenea, incearca sa-i explici copilului, calm, ce astepti din partea lui si care sunt modurile in care poate sa se ridice la inaltimea asteptarilor tale.
Abtine-te de la a-l acuza. Pentru ca tot vorbim despre asteptari, este esential sa nu pretinzi de la el mai mult decat iti poate oferi, in raport cu varsta pe care o are.
Da, este adevarat ca uneori copiii incearca parca intentionat sa testeze limitele rabdarii parintilor. Daca ai impresia ca este si cazul micutului tau, intreaba-te de ce procedeaza astfel. Poate ca incearca sa-si defuleze anumite frustrari sau poate ca se simte neglijat si incearca numai sa atraga atentia asupra lui.
Cum sa-i ajuti pe copii sa-si insuseasca arta rabdarii
Poate ca n-ar fi rau sa privesti problema si din punctul lui de vedere: daca el insusi nu invata sa fie o persoana rabdatoare, probabil ca nu se va stradui sa te ajute nici pe tine in acest demers.
Jucati impreuna jocuri interactive - aceasta il va ajuta sa invete sa astepte pana ii vine randul
De la varste fragede, citeste-i carti groase sau povesti lungi, lasand continuarea pentru seara urmatoare. Nu te lasa induplecata de rugamintile lui de a afla finalul in aceeasi seara
Invata-l sa planteze un pom sau sa ingrijeasca o floare in ghiveci; se va deprinde astfel sa aiba rabdare o perioada mai indelungata, pana va vedea rezultatele muncii lui
Daca isi doreste o bicicleta, ofera-i o pusculita si spune-i sa economiseasca pentru ea. Bineinteles ca tot tu esti cea care-i va oferi cadoul dorit, dar micutul va invata sa aiba rabdare si va afla, totodata, cate ceva despre valoarea banului.
Comentarii (2)
Am o fetita de 3 ani si 5luni si un baietel de 3luni imi pierd rabdarea foarte repede si tip la fetita apoi imi pare rau,de cand sa nascut cel mic se intampla si mai des.ocupata cu treburile casnice si cresterea celor doi ma face sa fiu stresata.am citit acest articol si voi incerca sa fiu o mama care sa aiba rabdare si nervii de fier .
buna..ma numesc andreea si am 18 ani...nu am copii si nu ma gandesc la asta acum,dar am decis totusi sa citesc acest articol,asa,ca o informare in plus,care de altfel nu strica...mi-a placut chiar foarte mult ultima parte:cum sa-i faci pe copii sa-si insuseasca arta rabdarii...la unele lucruri chiar nu am gandeam...o sa stiu sa tin cont pe viitor...
Posteaza comentariu