90% dintre adolescenţii români nu intră nici măcar o dată pe an în cabinetul stomatologic

DENT ESTET, liderul pieţei de servicii stomatologice din România, lansează campania de educare „Your smile. Your choice” cu scopul de a informa adolescenţii şi părinţii acestora cu privire la problemele stomatologice specifice vârstei, dar şi la efectele nedorite pe care netratarea lor le generează pe termen lung.
DENT ESTET, liderul pieţei de servicii stomatologice din România, lansează campania de educare „Your smile. Your choice” cu scopul de a informa adolescenţii şi părinţii acestora cu privire la problemele stomatologice specifice vârstei, dar şi la efectele nedorite pe care netratarea lor le generează pe termen lung.

Proiectul a fost iniţiat plecând de la faptul că 90% dintre adolescenţii români nu intră nici măcar o dată pe an în cabinetul stomatologic, potrivit unei analize efectuate de DENT ESTET, deşi peste 50% dintre ei au nevoie de aparat dentar şi tot atâţia se confruntă cu afecţiuni gingivale. Campania este susţinută de clinica DENT ESTET 4 TEENS prin Excellence Ortho Center, departamentul specializat în servicii ortodontice pe segmente de vârstă al DENT ESTET, pentru că este important ca adolescenţii şi copiii să fie trataţi de medici specializaţi în tratamentul ortodontic specific vârstei lor.


Lansarea clinicii DENT ESTET 4 TEENS şi a unei campanii de educare a adolescenţilor răspund unor nevoi pe care le-am identificat în rândul tinerilor. Conform datelor pe care le deţinem, din aproximativ trei milioane de adolescenţi cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, doar 10% apelează la servicii stomatologice, în condiţiile în care mai bine de jumătate din total au nevoie de aparat dentar, un procent similar dezvoltă boli ale gingiilor care duc la pierderea dinţilor în 70% dintre cazuri, iar un procent considerabil mai mare prezintă carii, cea mai răspândită afecţiune în rândul populaţiei”, declară dr. Oana Taban, CEO DENT ESTET.

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale apariţiei cariilor şi bolilor gingivale sunt tocmai malpoziţionările şi aglomerările dentare care împiedică efectuarea unei igiene dentare corespunzătoare. Cariile reprezintă cea mai răspândită afecţiune în rândul populaţiei, de cinci ori mai frecventă decât astmul, în timp ce bolile gingivale afecteză unul din doi adolescenţi şi 66% din populaţia adultă tânără, fiind principalul motiv al pierderii dinţilor în 70% din cazuri, potrivit Asociaţiei Americane de Stomatologie.

Evaluarea ortodontică la vârsta adolescenţei are o importanţă deosebită şi prin prisma dificultăţilor pe care orice problemă de ordin estetic sau funcţional le generează adolescenţilor. Părinţii, în egală măsură, trebuie să fie conştienţi de acest lucru şi să îşi convingă copiii adolescenţi să poarte aparatul dentar dacă au nevoie de el. Câştigul este unul pe termen lung pentru sănătatea fizică, psihologică şi emoţională”, explică dr. Oana Taban.

Vârsta recomandată pentru efectuarea primei evaluări ortodontice este de şapte ani, iar intervalul optim pentru purtarea aparatului dentar este între 10 şi 14 ani, rezultatele tratamentului fiind mai rapide, iar costurile considerabil reduse.  „În SUA, ţară ce reprezintă un punct de reper pentru noi din punctul de vedere al educaţiei stomatologice în rândul populaţiei, din două milioane de tratamente începute anual, jumătate sunt aplicate adolescenţilor.
Din nefericire, din studiile realizate în România, adolescenţii nu doar că nu urmează tratamente ortodontice, deşi jumătate dintre ei au nevoie, dar acestia aproape că lipsesc din cabinetele de stomatologie”, declară Catrinel Hagivreta, Manager Executiv DENT ESTET.

În cadrul campaniei „Your smile. Your choice”, tinerii vor fi informaţi şi despre obiceiurile nesănătoase care le afectează dinţii, precum consumul de alcool, fumatul, hrana nesănătoasă sau pierce-ingurile intra sau peri-orale. În lista factorilor nocivi pentru dantură la vârsta adolescenţei se numără, de asemenea, tratamentele îndelungate cu antibiotice, motiv pentru care efectuarea de vizite regulate la stomatolog este cu atât mai necesară. Un alt scop al campaniei este acela ca adolescenţii să conştientizeze implicaţiile psihologice şi emoţionale pe care o dantură neîngrijită le au asupra lor, în condiţiile în care imaginea proprie şi stima de sine sunt aspecte foarte importante la vârsta adolescenţei.
Campania începe pe 1 noiembrie a.c. şi va consta într-o serie de acţiuni de informare în şcoli, dar şi de evaluare a problemelor dentare ale adolescenţilor. Totodată, DENT ESTET 4 Teens oferă o primă consultaţie ortodontică gratuită, precum şi reducere la achiziţionarea aparatului dentar.