6 lucruri pe care trebuie să le afli despre mâncarea pentru bebeluși

Este o opțiune simplă și rapidă pentru a-i asigura celui mic nutrienți esențiali, însă este și sănătoasă? Află mai multe despre mâncarea pentru bebeluși.
Ingredientele contează foarte mult atunci când alegi mâncarea pentru bebeluși de la magazin. La fel cum te-ai obișnuit să eviți conservanții, coloranții sau alte ingrediente care periclitează sănătatea, trebuie să citești cu multă atenție etichetele produselor destinate bebelușilor. Este nevoie de prudență și de o selecție riguroasă a produselor, iar dacă ți-ai închipuit că pentru simplul fapt că sunt la raionul pentru bebeluși sunt cu siguranță benefice, nu trebuie să te bazezi pe astfel de considerente. 

 
Iată la ce trebuie să te uiți când alegi mâncarea pentru bebeluși de pe raftul magazinului:

 
1. Conservanți

Deși tuturor mamelor le-ar plăcea să poată prepara mese naturale pentru cei mici în fiecare zi, programul de la serviciu nu permite acest lucru. Cu toate acestea, poți selecta o variantă gustoasă și benefică de la magazin, în funcție de ingredientele produsului. Nu trebuie să te simți vinovată că nu poți prepara totul acasă.
Citește etichetele și vei reuși să găsești produsul potrivit pentru cel mai mic membru al familiei. Conservanții sunt utilizați pentru a preveni degradarea produsului pe o perioadă mai lungă de timp. Este esențial să eviți produsele care conțin acrilamidă, un compus care devine cancerigen consumat în cantități mari. Potrivit studiilor realizate, unele sortimente de mâncare pentru bebeluși conțin mai multă acrilamidă decât preparatele pentru adulți. Dacă nu știi sigur ce fel de produse ar trebui să alegi cel mai bine este să discuți cu medicul pediatru.

 
2. Pesticide

Probabil că nu vei cumpăra fructe sau legume care au multe pesticide, dar ai putea face acest lucru fără să-ți dai seama când alegi mâncarea pentru bebeluși. Potrivit specialiștilor, reziduurile de pesticide de pe coaja merelor pot fi regăsite drept component și în produsele create pentru bebeluși. În unele cazuri, produsele pe bază de mere au o cantitate de pesticide care depășește nivelul admis, așa că ar fi bine fie să alegi un produs cu alt ingredient, fie să faci piure de mere și să îl pui la congelator până când vei avea nevoie de el.

 
3. Sodiu în exces

La fel ca orice alt tip de mâncare procesată, și produsele destinate celui mic pot avea multă sare. De multe ori ai putea să nu observi acest lucru tocmai pentru că sunt ambalate în recipiente mici.
Totuși, un bebeluș are un corp de dimensiuni mult mai mici, iar cantitatea de sare consumată trebuie monitorizată strict pentru a evita problemele de sănătate. În urma studiilor realizate s-a constatat că un consum excesiv de sare la vârste fragede crește semnificativ riscul de hipertensiune arterială la maturitate. Dacă ai un istoric familial de hipertensiune poate este o idee bună să prepari acasă câteva dintre mesele celui mic pentru a te asigura că nu va avea probleme mai târziu.

 
4. Nitrați

Acești compuși care se regăsesc adesea în carnea procesată cresc riscul de afecțiuni cardiovasculare și afectează elasticitatea vaselor de sânge. Astfel, dacă ai reușit să reduci consumul de bacon, hot dog sau salam, trebuie să fii la fel de vigilentă și când vine vorba despre mâncarea pentru bebeluși. Potrivit specialiștilor, piureul de banane, legume asortate, morcovi, spanac, fasole verde și sfeclă roșie au cel mai ridicat nivel de nitrați.

 
5. Ar putea cauza arsuri 

Dacă bebelușului tău nu-i place mâncarea servită la temperatura camerei, fii foarte atentă atunci când o încălzești. Nu este recomandat să pui mâncarea pentru bebeluși la cuptorul cu microunde în recipientul original deoarece nu se va încălzi uniform, ci vor rămâne zone mai fierbinți, iar bebelușul se poate arde în timp ce mănâncă.
Cel mai bine este să muți mâncarea într-un vas separat, s-o încălzești la microunde timp de 15 secunde, iar apoi să o lași la răcit 30 de secunde.
Amestecă bine pentru a obține aceeași temperatură pentru tot preparatul și gustă pentru a te asigura că totul este în regulă.

 
6. Mod de păstrare

Procesul de fabricație, porționarea și ambalarea mâncării speciale pentru bebeluși necesită un control riguros al calității până ce diferitele variante de piure ajung pe rafturile magazinelor. Odată ce ai cumpărat produsul trebuie să îl păstrezi în mod corespunzător. Verifică și capacul. Atunci când deschizi borcanul trebuie să auzi azgomotul specific care îți arată că a fost sigilat. Dacă ai uitat un borcan de mâncare pentru bebeluși pe masă, timp de mai mult de o oră, cel mai bine este să o arunci. Nu-i da niciodată copilului să mănânce direct din borcan, urmând să păstrezi ce a rămas pentru mai târziu. De fiecare dată când introduci lingurița în borcan contaminezi și restul mâncării cu saliva și bacteriile specifice bebelușului, iar acest lucru ar putea favoriza dezvoltarea microbilor.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.