Luați cina în familie , faceți glume și sunteți mereu cu zâmbetul pe buze la sfârșitul zilei? Este un lucru benefic pentru copii și părinți, atât pentru reducerea stresului, cât și pentru apropiere și îmbunătățirea relațiilor dintre adulți și copii. Potrivit specialiștilor, mesele luate cu părinții stimulează copiii să consume mai multe fructe și legume la cină și previn tulburările alimentare precum anorexia sau bulimia. Cu toate acestea, beneficiile vor scădea considerabil dacă nu acorzi copiilor atenția necesară în timpul mesei și îți verifici tot timpul mesajele de pe mobil. Contează foarte mult să te implici în cadrul fiecărei mese luate împreună pentru ca o simplă cină să se transforme într-un interval de bucurie și emoții pozitive pentru toți cei prezenți.
Iată ce ar trebui să-i întrebi pe copii la cină:
1. Care a fost cel mai interesant (sau amuzant) lucru pe care l-ai făcut azi?
Chiar dacă întrebările vor fi diferite în funcție de vârsta copilului, este util să începi cu această întrebare pentru a destinde atmosfera. „Atunci când îți întrebi copilul cum a fost ziua la școală sau la grădiniță îi arăți că îți pasă de ceea ce i se întâmplă și că poate mereu să-ți spună dacă îl deranjează ceva.
Este important să răspunzi și tu la întrebările pe care le formulezi, astfel încât relația voastră să devină tot mai apropiată”, explică dr. Gail Saltz, psihiatru de la Colegiul Medical Weill Cornell. Poți întreba copilul și ce i-a plăcut din ceea ce a învățat în ziua respectivă. O astfel de întrebare te ajută să înțelegi ce îi place copilului și dacă are nevoie de ajutor în anumite domenii.
2. La ce te-ai gândit cel mai mult azi?
Copilul trebuie să știe că poate vorbi cu părinții despre orice și că va fi ascultat cu grijă și înțelegere. Nu este o ocazie să determini copilul să-ți spună un secret pentru ca apoi să-l cerți pentru ideea pe care a avut-o pentru că în acest fel nu va mai avea încredere în tine, iar tensiunea va fi mereu prezentă în mediul familial. Dacă cel mic se simte înțeles și sprijinit în orice situație va fi mereu sincer cu tine. Nu este nevoie să discutați subiecte foarte serioase, dar abordează cu atenție orice lucru la care s-a gândit copilul, fără să-i spui că ar trebui să evite acel subiect.
Este indicat să legi ceea ce-ți povestește copilul cu lucruri care ți s-au întâmplat și ție. De exemplu, dacă îți spune că nu se descurcă prea bine la unele materii îi poți povesti ce dificultăți ai avut și tu la școală.
3. Cu cine ai luat masa de prânz?
Potrivit experților, nu trebuie să pui întrebări la care copilul poate răspunde cu „da” sau „nu”, ci este mult mai util să formuleze răspunsuri mai complexe.
„Trebuie să pui întrebări corelate cu activitatea copilului pentru că, în caz contrar, vei primi numai răspunsuri monosilabice care nu te vor ajuta deloc să-ți dai seama care este starea lui emoțională. Copiii și adolescenții adesea nu fac efortul de a-ți povesti toate detaliile de la școală, mai ales dacă au fost unele situații jenante sau care i-au supărat. Nu interoga copilul, ci pune întrebări simple”, recomandă dr. Susan Bartell, psiholog infantil din New York. În momentul în care remarci un detaliu care te îngrijorează, cum ar fi faptul că a luat prânzul singur, reține subiectul și revino la el peste un anumit interval pentru a te asigura că totul este în regulă.
4. Vrei să-ți spun care a fost cel mai amuzant lucru care mi s-a întâmplat azi?
Poți modifica întrebarea în funcție de ce îi vei povesti copilului, dar acest tip de întrebări orientate spre alte persoane încurajează copiii să fie empatici și să dea importanță și evenimentelor din viața celorlalți. „Părinții sunt primii care își pot învăța copii să le pese și de alte lucruri în afară de propria persoană.
În acest mod vor avea o gândire mai complexă. Pe măsură ce cresc le poți cere părerea, întărindu-le astfel încrederea de sine”, potrivit dr. Bartell.
5. Pentru ce ești recunoscător astăzi?
Cina nu este momentul pentru a-i certa pe copii sau a le arăta unde au greșit, ci este mult mai bine să discutați despre idei, valori și principii. „Fii curios și împărtășiți-vă gândurile. Este important ca fiecare copil să-și exprime bucuria și să conștientizeze care sunt lucrurile care l-au făcut fericit în acea zi. Astfel, tendința de depresie scade foarte mult, iar copilul va avea mereu încredere în propriile forțe”, explică dr. Nancy Buck, psiholog din Denver.
6. Ești sătul?
Pentru copii mai mici poți încerca și întrebări de genul „Ce-ți spune burtica? Îi mai este foame sau a fost destul?”. Nu toate întrebările de la cină trebuie să fie serioase sau analitice. O astfel de întrebare îl va învăța pe copil să fie atent și la nivelul apetitului. „Discuțiile despre foame sau momentul când au mâncat destul îi ajută pe copii să conștientizeze când ar trebui să se oprească.
Este mult mai util să-i întrebi decât să te bazezi pe indicatori precum mărimea porției sau numărul de prăjituri, care uneori pot încuraja copilul să mănânce prea mult”, potrivit dr. Jill Castle, nutriționist specializat în alimentația copiilor.