5 trucuri pentru renunțarea la suzetă

Suzeta îi asigură copilului tău mai multe ore de liniște și îl reconfortează, însă vine un moment când trebuie să dispară. Aplică și tu câteva trucuri pentru renunțarea la suzetă și cel mic va reacționa pozitiv la această schimbare.
Te întrebi adesea cât de mult timp ar trebui să îți lași copilul să folosească suzeta? Potrivit specialiștilor, contează foarte mult ca modificarea acestui obicei să intervină la momentul potrivit. Suzeta reduce riscul cauzat de sindromul morții subite la sugar, fiind esențial să lași bebelușul să o utilizeze cel puțin în primele 6 luni de viață. Nu încerca nici să-l determini să uite de suzetă în timpul unor schimbări majore pentru el, de exemplu schimbarea bonei sau mutatul într-o casă nouă.
Lista de trucuri pentru renunțarea la suzetă propusă de mom365.com te va ajuta să îl dezobișnuiești pe cel mic fără să-i creezi agitație sau nesiguranță. 
Până la vârsta de 2 ani nu vor apărea deteriorări ale dinților dacă se folosește suzeta, iar orice probleme care se manifestă în acest interval vor dispărea de la sine în 6 luni de la eliminarea suzetei.
După ce bebelușul împlinește 2 ani, însă, dinții pot începe să se strâmbe. Utilizarea suzetei până la 4 ani sau chiar mai mult, când dinții de adult se formează, poate cauza probleme dentare pe termen lung. 
Există și experți care susțin eliminarea obiceiului după primul an de viață pentru că poate avea un impact negativ asupra limbajului copilului, iar mușchii limbii și buzelor se pot dezvolta anormal. De asemenea, utilizarea suzetei după primul an de viață poate favoriza sâsâitul.

 
Iată ce trucuri poți aplica pentru renunțarea la suzetă:

 
1. Implică toate persoanele care au contact cu cel mic

Asigură-te că bona, partenerul, ceilalți copii și restul familiei știu că este momentul potrivit pentru eliminarea suzetei.
Măsura trebuie aplicată uniform atât la tine acasă, cât și la bunici sau în vizite ori la locul de joacă, în caz contrar cel mic va avea o stare de confuzie. Astfel, dacă începi o eliminare treptată discută cu toate persoanele din apropierea copilului și comunică-le că nu poate fi folosită decât înainte de a adormi sau în alte momente clar definite.

 
2. Oferă alternative

Când îi iei suzeta copilului trebuie să găsești alte modalități de a-l liniști. Legănatul, masajul delicat sau cântecele vor ajuta copilul să se simtă bine și fără suzetă. În cazul bebelușilor de peste 2 ani o pătură cu margini satinate și un animăluț din pluș vor umple rapid golul lăsat de suzetă.

 
3. Implică-l pe cel mic în activitatea de renunțare cu un scop precis

În unele cazuri vei avea succes dacă folosești logica.
Îi poți spune copilului că acum a crescut și că un alt bebeluș are mai mare nevoie de suzeta lui pentru a nu mai plânge. Implică-l în activitatea de decorare a unei cutii, pune toate suzetele în ea și dăruiți-le împreună. Laudă copilul și dă-i un mic cadou pentru a-l încuraja să fie mereu generos cu cei din jurul lui.

 
4. Scade atracția suzetei

Poți pune suc de lămâie sau oțet pe suzetă pentru a-l determina pe copil să renunțe la ea din cauza gustului neplăcut. Un alt truc utilizat de mulți părinți este tăierea vârfului suzetei, însă trebuie să fii foarte atent pentru că există riscul de sufocare sau înghițire.

 
5. Nu uita de Zâna Suzetelor

O variantă foarte plăcută pentru a elimina suzeta este să-i povestești copilului despre vizita Zânei Suzetelor, în momentul în care este gata să renunțe definitiv la ea.
Ajută-l să pună toate suzetele într-o cutie sau într-un coșuleț decorat, apoi puneți-le pe prag ori agățate pe ramurile unui copac. Spune-i că Zâna Suzetelor va veni să le ia și că îi va lăsa o jucărie în locul lor, iar cel mic va fi entuziasmat și nu se va mai supăra pentru că-i lipsește suzeta.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.