Unul dintre cele mai importante progrese ale copiilor în primii ani de școală este lectura. Odată ce pot înțelege cuvintele de pe paginile tipărite orizontul lor devine mai larg. Indiferent dacă este vorba despre o scurtă poveste pentru începători sau de o carte cu o acțiune mai complexă, există foarte multe opțiuni pentru a alege o carte pe placul copilului tău.
Deși este esențial să învețe să citească pe cont propriu și să continue pentru a se perfecționa, specialiștii consideră că rolul părinților intervine și în cadrul acestei activități. Poate că o considerai strict individuală, dar în primii ani în care se familiarizează cu lectura, copilul va avea nevoie de prezența și de sprijinul tău.
Iată de ce ar trebui să citești alături de copilul tău cât mai des:
1. Încurajează dragostea pentru cărți
Odată ce părinții se implică în intervalul dedicat lecturii, copilul o va percepe ca pe o activitate obișnuită pe care trebuie să o integreze în programul zilnic, la fel ca și mesele în familie sau baia din fiecare seară. Pe măsură ce observă că și ție îți plac cărțile și că ești interesat să descoperi noi povești printre rândurile tipărite, va fi mult mai motivat să acorde atenția necesară lecturii și să o considere o activitate foarte plăcută.
Dacă începi să citești alături de copilul tău de la o vârstă fragedă vei pune bazele unei pasiuni pentru lectură care se va prelungi până la vârsta adultă.
2. Reduce timpul petrecut în fața monitorului
Dacă transformi lectura într-o parte a programului zilnic, datorită timpului dedicat acestei activități interesante, copilul va petrece mai puțin timp în fața calculatorului, tabletei sau jucându-se pe telefonul mobil. De asemenea, este important să te asiguri că timpul petrecut de copil folosind aceste dispozitive devine util prin folosirea lor în scopul informării sau al jocurilor logice. Dacă lectura face parte din programul zilnic de timpuriu, copilul va învăța să se organizeze, iar mai târziu va continua să o integreze în activitățile care-i plac, deși va avea mai multe proiecte sau teme de rezolvat.
3. Vă apropie mai mult
Prin intermediul lecturii te poți apropia mai mult de copil și veți avea o relație specială bucurându-vă împreună de poveștile care îi plac. Nu numai că veți avea o relație mai puternică, dar vei avea ocazia să-i observi reacțiile și opiniile, precum și să-i explici lucrurile pe care nu le înțelege sau să-i spui ce crezi tu despre anumite principii sau personaje.
În acest fel îți vei încuraja copilul să-și formeze o opinie independentă, să o comunice și să o susțină cu argumente logice.
După cum te asiguri că cel mic are un nivel optim de activitate fizică atunci când mergeți cu bicicleta, la fel și lectura îl va ajuta să aibă o gândire mai complexă și să înțeleagă consecințele diferitelor acțiuni.
4. Îi ajută pe copii să citească cu voce tare
Pe măsură ce copilul citește mai bine, puteți parcurge diferite paragrafe cu voce tare, pe rând. Este o activitate esențială pentru a-i întări încrederea de sine. În acest fel se va obișnui să le citească și celorlalți, ceea ce va fi foarte util pentru activitățile școlare. Cititul cu voce tare îmbunătățește pronunția și dicția, lărgește vocabularul și ajută copilul să înțeleagă sensurile multiple ale poveștii.
5. Este distractiv
Doar pentru că ești adult, nu înseamnă că nu te poți distra împreună cu cel mic citind povești interesante. Unul dintre cele mai importante avantaje ale lecturii alături de copilul tău este că amândoi vă veți distra, ceea ce vă va apropia și mai mult.
Potrivit specialiștilor, copiii care se joacă și râd împreună cu părinții au un risc mult mai scăzut de depresie sau anxietate la vârsta adultă.Indiferent dacă cel mic știe să citească perfect sau dacă încă se chinuie să descifreze cuvintele mai lungi, lectura realizată împreună aduce beneficii importante atât copiilor, cât și părinților.
Posteaza comentariu