5 greșeli care periclitează manierele și valorile morale transmise copiilor

Creșterea copiilor este un proces continuu și tocmai când erai sigur că totul merge bine pot interveni greșeli neintenționate care îți arată că mai ai multe de învățat alături de cel mic. Descoperă cum eviți lipsa manierelor și favorizezi integritatea morală a copilului tău.
Există foarte multe erori care se pot strecura în comportamentul părinților față de copii fără să-și dea seama. Obiectivul de a-i transforma pe cei mici în adulți independenți cu maniere și valori morale solide este prioritar, iar acțiunile părinților pot fi direcționate eficient dacă se evită greșelile frecvente.
Potrivit specialiștilor, creșterea copiilor este un proces complex, iar diferite erori comise pot periclita evoluția celor mici. Este esențial să citești cu atenție lista creată de psihologi pentru a te asigura că vei crește un copil sănătos, fericit și calm, pregătit să facă față provocărilor care îl așteaptă la vârsta adultă.

 
Iată ce tipuri de comportamente pot pune în pericol manierele sau valorile morale transmise copiilor:

 
1. Lovirea și pedepsele

Lovirea unui copil ca formă de pedeapsă nu va avea drept rezultat disciplina sporită, iar cel mic nu va deveni mai ascultător. Din păcate acest tip de reacții are efectul opus celui dorit pentru că nu vei reuși decât să-l faci pe copil să se teamă de tine, dar va continua să facă aceleași greșeli ca și până acum.

 
2. Ajutorul exagerat

Dragostea și afecțiunea față de cei mici îi determină adesea pe părinți să facă totul pentru ca ei să nu se chinuie. Vor încerca să-i ajute în orice fel, dar uneori asemenea acțiuni nu sunt necesare și pot sabota dorința copilului de a se descurca pe cont propriu.
Ajutorul excesiv îi transmite celui mic mesajul că nu poate reuși să realizeze singur o anumită acțiune și va începe să se îndoiască de propriile abilități. 
Se va baza exclusiv pe părinți pentru tot ce are nevoie, renunțând complet să facă vreun efort pentru a avea succes. De asemenea, copilul ar putea începe să disprețuiască orice lucru care necesită efort pentru a fi obținut. Nu este deloc util să nu poată fi independent, așteptând ajutor în fiecare etapă a vieții, chiar și pentru aspectele minore.

 
3. Descurajarea discuțiilor în contradictoriu

Dacă încerci să-ți impui autoritatea și ignori complet argumentele copilului nu te va aprecia mai mult, ci vei  favoriza acumularea tensiunii în mediul familial, accentuând lipsa autonomiei copilului. Încearcă să asculți ce are de spus în loc să-i ceri mereu să facă liniște și să respecte ce ai zis tu.

 
4. Prea multe ore petrecute în fața televizorului

Foarte mulți părinți consideră că televizorul este o modalitate utilă de a-i distrage atenția copilului, mai ales dacă este greu de supravegheat. Cu toate acestea, prea mult timp petrecut în fața televizorului va afecta capacitatea de învățare a copilului.
Astfel, copiii sub 2 ani nu înțeleg acțiunea de pe ecran, dar sunt atrași de culori și mișcarea persoanajelor. Mai bine stinge televizorul și implică-ți copilul în activități creative. Lasă-l să vorbească, să deseneze, să coloreze sau să contruiască diferite obiecte.

 
5. Evitarea exprimării afecțiunii

Lipsa afecțiunii reprezintă o formă de abuz emoțional, care poate avea un efect nociv asupra dezvoltării armonioase a copilului. Un asemenea comportament din partea părinților poate periclita abilitatea copilului de a rezolva probleme logice și îl va face să evite să aibă încredere în alte persoane pe termen lung.
 
A fi părinte înseamnă să încerci să-ți înțelegi copilul și să înveți lucruri noi alături de el. Nu te lamenta pentru greșeli, ci corectează-le din timp pentru a contribui în mod pozitiv la evoluția copilului tău spre vârsta adultă.
Tu ești un exemplu și îl înveți primele lucruri importante, dar și el te va învăța să fii mai calm și răbdător, gata de noi provocări. Întotdeauna există o șansă de a-ți îmbunătăți rolul de părinte, iar dragostea față de copilul tău te va ajuta să devii mai flexibil pentru a-i asculta punctul de vedere în fiecare situație.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.