Cartoful este ingredientul secret Electrolux al lunii septembrie

Ingredientul secret propus de Electrolux in luna septembrie este cartoful, un element comun in alimentatia de astazi, respins insa initial pe motiv ca provoca lepra si folosit doar ca hrana pentru animale. Descoperit in jurul anului 1530 de catre spanioli, cartoful a devenit treptat un aliment versatil, cu multiple utilizari atat in bucatarie, cat si in medicina.

In fiecare luna, prin platforma Secret Ingredient, Electrolux propune un ingredient secret, insotit de sfaturi pentru a-l integra usor si simplu in retetele realizate chiar in bucataria proprie. Astfel, Electrolux aduce excelenta in bucatarie nu doar prin tehnologie de top, ci si prin informatiile si sugestiile care dezvolta creativitatea culinara. Pe platforma pot fi gasite informatii despre istoria, valorile nutritive, retete si idei de folosire a ingredientului secret al lunii in meniul de zi cu zi.

O lume de arome si experiente culinare se deschide pasionatilor de bucatarie, prin ingrediente, idei si tehnici ce potenteaza gustul si aroma preparatelor.

Ingredientul secret al lunii septembrie – Cartoful


Cartoful a fost descoperit in Peru si introdus apoi in Spania si Italia. In timpul foametei, francezii l-au adoptat in bucatarie si i-au recunoscut proprietatile alimentare.  Cu o utilizare diversa in bucatarie, cartoful este recunoscut si pentru numeroasele beneficii asupra sanatatii.
De exemplu, sucul crud de cartofi este folosit in tratarea aciditatii gastrice si a ulcerelor, avand un efect calmant si cicatrizant asupra mucoaselor digestive. De asemenea, datorita complexului de fier, fosfor, calciu, magneziu si zinc, cartoful contribuie la construirea si mentinerea structurii osoase.

Cartoful in jurul lumii


Exista diferite feluri de a prepara cartofii: piure, copti in coaja, fierti sau in abur, cartofi prajiti sau chipsuri, taiati cubulete si copti, fierti cu smantana, fierti in tocanita, rasi si prajiti sau facuti galuste.
Fiecare tara a dezvoltat retete specifice, cum ar fi: peste pane cu cartofi prajiti sau Fish & Chips, mancarea simbol a Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, omleta cu cartofi – Spania, cartofi copti serviti cu carne tocata si sos lyonnaise – Franta.

Conditiile de pastrare a cartofilor trebuie respectate cu atentie, pentru a incetini procesul natural de descompunere a amidonului. Este crucial ca zona de pastrare sa fie intunecata, bine aerisita si cu temperatura ideala de 4 grade.
Cartofii nu trebuie pastrati in frigider. Temperaturile reci transforma amidonul cartofilor in zahar, alterandu-le gustul.