4. Gândeşte ierarhic
Un sistem de făcut cadouri în mod ierarhizat ajută la prioritizarea cheltuielilor în funcţie de gradul de rudenie sau prietenie. O bloggeriţă de la site-ul thriftylittlemom.com dă un astfel de exemplu: "Nivelul 1 este familia. Facem schimb de cadouri cu fiecare persoană din familia-nucleu şi stabilim un buget pentru fiecare. Nivelul 2 sunt prietenii. De obicei dăm cadouri dedicate întregii familii, cum ar fi bilete la film sau un joc nou şi distractiv pentru ca toţi cei din familie să se joace împreună. Nivelul 3 sunt vecinii şi colegii de muncă. Aici fac bunătăţi de casă din ciocolată în ambalaje făcute de mine. Odată ce stabilesc bugetul pentru fiecare nivel şi pentru persoanele din el, pun bani într-un plic pentru nivelul respectiv."
5. Concentrează-te pe experienţe
"Cadourile semnificative nu trebuie să fie extravagante şi scumpe. Ia în considerare cadourile bazate pe experienţă - fie că aceasta înseamnă să cumperi bilete pentru un meci de fotbal sau să îţi faci planuri să duci copiii la un film dimineaţa. Uneori, cele mai memorabile cadouri sunt cele care în care ai investit suflet, nu bani", sugerează Crystal Paine, de la Money Saving Mom.
6. Pune bani deoparte!
Să îţi gândeşti din timp cadourile pentru sărbători e o necesitate absolută, spune Candace Anderson, de la Frugal Mom, mamă a cinci copii, dintre care patru sunt adolescenţi.
"Ca să facem faţă loviturii grele suferite pe care bugetul nostru o încasează în sezonul sărbătorilor, soţul meu şi cu mine ne hotărâm în ianuarie cât vrem să cheltuim pentru fiecare copil (şi pentru noi) în zilele de sărbătoare şi de naştere pentru anul care vine. Luăm apoi totalul, îl împărţim la 12, iar suma rezultată o punem deoparte în fiecare lună."
7. Renunţă de tot la cadouri!
"Dacă nu stai bine cu bani, e mai bine să faci un pas curajos în față și să vorbești deschis cu ai tăi. "Luaţi hotărârea în familie ca toată lumea să renunţe la cadouri", te sfătuieşte Anna Newell Jones, de la site-ul And Then We Saved. "Înscrieţi-vă ca voluntari în dimineaţa de Crăciun ca să nu simţiţi că pierdeţi experienţa, iar în loc să faceţi schimb de cadouri luaţi o parte din banii pe care i-aţi fi cheltuit şi folosiţi-i în schimb pentru o experienţă în comun".
Foto: Hepta
© Copyright: HEPTA
Posteaza comentariu