Cand pleci in vacanta in afara tarii, mai comod si mai sigur este sa iti iei cardul, decat sa umbli cu bani cash. In acest mod, poti face plati, incepand de la taxi pana la biletele de avion. Pe langa facilitatile oferite de card, acest mod de plata rapid si modern are si cateva inconveniente, printre acestea numarandu-se comisioanele, care pot fi uneori duble, taxele suplimentare, cursul valutar etc.
In strainatate poti achita si cu un card in lei cu utilizare internationala, emis de orice banca din Romania, pentru ca exista mai multi comercianti la care se poate plati cu cardul decat exista pe teritoriul nostru. Nu este nevoie sa mergi la o casa de schimb valutar pentru ca tranzactiile se realizeaza automat pe card.
Aproape toate cardurile care sunt emise pe teritoriul Romaniei, pot fi utilizate si in strainatate. Pentru a afla aria de utilizare a cardului tau, intereseaza-te la banca emitenta a cardului. In cazul in care pe cardul tau scrie "Valid only in Romania", este clar ca acesta nu poate fi utilizat decat pe teritoriul Romaniei.
In cazul unui card de debit, dupa ce ai rezolvat aceasta problema, urmatorul pas ar fi sa alegi moneda in care doresti sa fie emis cardul tau. Daca te-ai hotarat sa alegi un card in lei, cand vei folosi cardul in strainatate, banca va efectua automat schimbul valutar.
Inainte sa faci aceasta alegere, de preferat ar fi sa intrebi banca ce comisioane percepe la schimbul valutar. Pentru a evita costurile, opteaza pentru un card in euro. Astfel, nu vei mai fi nevoita sa platesti comision de schimb valutar la tranzactiile pe care le efectuezi in zona euro.
Insa, exista posibilitatea ca un card in valuta sa aiba comisioane mai mari decat cel in lei. Ai mare grija la cardurile in valuta emise de BRD, care iti percep un comision de 2%, daca doresti sa retragi numerar de la un bancomat din strainatate, fata de 1% la cardurile in lei. Cardurile de la Banca Transilvania, insa, au aceleasi comisioane precum cele in lei.
Chiar daca te-ai hotarat sa iti petreci vacanta in afara zonei euro, cardul de debit in euro este mult mai eficient decat cel in lei. De exemplu, daca vrei sa cheltuiesti 500 de dolari cu un card pe care exista lei, banca iti va transforma mai intai suma in euro si apoi din euro in lei. Se vor face doua schimburi valutare si, astfel, exista posibilitatea sa pierzi mai multi bani.
Daca in cazul bancilor BRD, ING si Bancpost nu se percepe comision de schimb valutar, la BCR comisionul pentru conversia in valuta este de 2%. Schimbul valutar poate fi efectuat la cursul BNR ( in cazul bancilor ING si BRD), dar poate fi utilizat si cursul de schimb al procesatorilor de carduri MasterCard sau Visa. Valoarea celui din urma nu poate fi aflata decat dupa tranzactie, cand primesti extractul de cont. Acest curs este apropiat de cel al bancilor, dar putin mai mare.
In tara, daca vrei sa retragi numerar de la bancomatul bancii care ti-a emis cardul, comisionul este de regula de 0,2% si de 0,5% daca retragi de la un bancomat ce apartine altei banci. In strainatate exista situatii in care platesti comisioane de pana la patru ori mai mari, pentru ca fiecare banca isi stabileste propriul comision si difera de la o institutie bancara la alta.
Iti ofer cateva exemple: in cazul cardului de debit MasterCard emis de Raiffeisen Bank, comisionul pe care trebuie sa il platesti este de 1% plus aproape 3 euro; la ING, pe langa acel comision de 1%, mai platesti o taxa de 10 lei. Pentru cardurile cu un comision fix mai mare, daca retragi mai des bani, platesti mai mult. Exista si comisioane mai mari pentru retragerea banilor de la ATM-uri: UniCredit Tiriac Bank percepe 2,5% si o taxa fixa de 7 lei.
In Romania, dupa cum stii, platile cu cardul catre comercianti sunt scutite de comisioane. In strainatate, situatia este putin altfel. Comisioanele pot ajunge la 1,5%, dar poti fi scutita de comision daca ai un card in lei de la Raiffeisen Bank sau ING. In acet caz, comisionul este stabilit de banca emitenta a cardului, nu de Visa sau MasterCard.
Trebuie sa stii ca in cazul in care ti se fura cardul, in aproximativ 48 de ore, Visa sau MasterCard, printr-o banca straina, iti poate emite un card sau poti contacta banca emitenta a cardului furat/pierdut pentru trimiterea unei sume de bani, printr-o companie de transfer de bani. Cat te costa acest serviciu? Aproximativ 200 de dolari.
Pentru a preveni astfel de situatii nefericite, iti poti face o asigurare. Sunt putine banci in Romania care ofera acest gen de serviciu, una dintre ele fiind BRD, care pentru 7 dolari pe an, iti protejeaza cardul impotriva operatiunilor frauduloase.