Mănâncă sănătos cu 10 lei pe zi

Înainte de toate, ce înseamnă să mănânci sănătos? Aşa cum sună şi indicaţiile pe care le auzim zi de zi la televizor, în pauzele publicitare, este obligatoriu să consumăm cât mai multe legume şi fructe şi să tăiem de pe listă alimentele bogate în grăsimi şi sare.
Înainte de toate, ce înseamnă să mănânci sănătos? Aşa cum sună şi indicaţiile pe care le auzim zi de zi la televizor, în pauzele publicitare, este obligatoriu să consumăm cât mai multe legume şi fructe şi să tăiem de pe listă alimentele bogate în grăsimi şi sare.

De multe ori găsim lipsa banilor drept scuza unei alimetaţii incorecte. Dar cea mai interesantă parte este aceea că poţi mânca mult mai sănătos cu mult mai puţini bani. Iată care sunt regulile:

Mai puţină carne

În urmă cu mulţi ani, bunicii noştri consumau carne o dată pe săptămână, de regulă duminica sau de sărbători. În restul zilelor, alimentaţia lor se baza pe legume, ouă şi lactate. Nu este de mirare că erau atât de sănătoşi! În prezent, noi consumăm carne sau produse din carne de trei ori pe zi! Numeroase studii au indicat carnea şi zahărul drept unele dintre cele mai cancerigene alimente. Pe lângă asta, alimentaţia bogată în carne şi grăsimi animale favorizează creşterea colesterolului şi apariţia bolilor cardiace.
Dacă reduci consumul de carne la trei zile pe săptămână, de exemplu, vei avea numai beneficii în ceea ce priveşte sănătatea, dar şi bugetul.


Găteşte

În locul unei mese la un fast-food alege o masă cu mâncare gătită. Este mai sănătoasă, dar şi cu mult mai ieftină.

Aprovizionează-te cu legume şi fructe

De fiecare dată când mergi la cumpărături, include pe lista ta o gamă variată de legume sănătoase, dar şi ieftine: morcovii, dovleceii, cartofii, varza, vinetele, roşiile, castraveţii etc.

Alege produsele de sezon

Foarte important este să alegi fructele şi legumele de sezon. Sunt mai proaspete, mai aromate şi mai bogate în nutrienţi, dar sunt şi mult mai ieftine.

Fasolea, mazărea, lintea şi soia

Acestea sunt bogate în proteine vegetale şi fibre, fiind o adevărată comoară pentru alimentaţia ta. Sunt foarte săţioase, bogate în vitamine şi minerale şi le poţi prepara în moduri extrem de variate, pentru a fi pe gustul întregii familii. Pe de altă parte, sunt mai ieftine decât carnea, ceea ce va scădea cu mult valoarea bonului tău de cumpărături.

Fă-ţi o listă de cumpărături

Lista de cumpărături este cea mai simplă metodă de a te asigura că de fiecare dată când mergi la supermaket alegi cele mai sănătoase alimente, dar şi că nu vei cheltui mai mult decât este necesar. Gândeşte-te ce vrei să găteşti cu aproximaţie în săptămâna următoare şi alege ingredientele necesare.

Mergi la cumpărături cu burta plină!

Dacă mergi la cumpărături când îţi este foame, vei fi tentată să cumperi alimente bogate în calorii şi nocive pentru sănătatea ta, precum dulciuri, mezeluri, chipsuri. Studiile au arătat că persoanele care merg la cumpărături după ce au mâncat cedează mai greu în faţa tentaţiilor de pe rafturi.

Iată un exemplu de meniu de vară, ieftin şi sănătos (preţurile sunt pentru o porţie):


Micul dejun:
- un ou fiert - 0.5 lei
- un sadviş cu brânză, roşii şi ardei - 1.5 lei
- un pahar cu lapte - 1 leu

Prânz:
- supă de roşii - 1 leu
- tocăniţă de legume - 1.5 lei
- o banană - 1.5 lei

Cină:
- legume la grătar şi orez fiert - 2 lei
- salată de roşii cu castraveţi - 1 leu

Preţ total: 10 lei

În zilele în care incluzi carne în alimentaţia ta, alege să o prepari la grătar, la cuptor, la abur sau fiartă şi include-o în masa de prânz. Evită cât poţi de mult carnea prăjită, dar şi mezelurile. De asemenea, poţi înlocui carnea de porc, vită sau pui cu peşte şi vei avea şi mai multe beneficii.