Importanța anvelopelor de iarnă când nu este zăpadă pe drumuri

Chiar dacă multă lume consideră că anvelopele de iarnă sunt utile doar atunci când zăpada și gheața își fac apariția pe drumuri, situația nu este deloc așa.
Cauciucurile dedicate sezonului rece sunt extrem de utile chiar și când avem de-a face cu temperaturi scăzute, chiar dacă acestea sunt pozitive. Ele se dovedesc mai eficiente în primul rând din punctul de vedere al siguranței rutiere, dar și din punctul de vedere al anduranței.
 
Anvelopele de iarnă sunt special concepute pentru a funcționa la temperaturi scăzute, sub 7 grade Celsius. Ele sunt făcute dintr-un cauciuc care rămâne mai moale și mai aderent la temperaturi scăzute decât anvelopele tip all-season sau cele de vară. Această calitate se poate traduce printr-o aderență mai mare pe drumuri uscate și reci. Chiar și în absența zăpezii, temperaturile scăzute duc la rigidizarea anvelopelor de vară care nu au acest compus ce menține elasticitatea pneurilor de iarnă. Cele tip all-season, chiar dacă nu sunt la fel de influențate de temperatură, sunt aproximativ la fel de eficiente atâta timp cât este asfaltul perfect uscat. 
 
Anvelopele de iarnă sunt proiectate să ofere control și manevrabilitate superioare în condiții de frig și umezeală, cum ar fi zăpada, mâzga sau șoseaua udă.
În aceste condiții, umiditatea poate crea suprafețe alunecoase și cu aderență variabilă, care sunt cele mai periculoase pentru ținuta de drum a mașinilor. Profilul anvelopelor de iarnă este construit cu caneluri și blocuri de aderență crestate care ajută la evacuarea apei și, prin urmare, previn acvaplanarea. În consecință, acestea o oferă o bună stabilitate pe viraje și frânare, contribuind din plin la siguranța rutieră în condiții de temperaturi scăzute.
 
Primul și poate cel mai important avantaj este vizibil la frânare. Distanța de frânare a mașinilor este afectată de suprafața de contact a pneurilor și coeficientul de aderență. Indiferent dacă folosiți o anvelopă de vară, all-season, sau de iarnă, acestea vor avea aceeași suprafață de contact cu solul. Prin urmare, marea diferență o va face coeficientul de aderență. Cu cât acesta este mai mare, cu atât distanțele de frânare vor fi mai scurte.
În cazul în care cauciucul din compoziția anvelopelor este mai rigid, coeficientul de aderență scade considerabil. În consecință, distanțele de frânare vor fi mai lungi la anvelopele care nu sunt făcute cu compuși care să mențină elasticitatea acestora la temperaturi scăzute, de sub 7 grade Celsius.
 
În perioada toamnei, șoferii se confruntă cu o dilemă referitoare dacă să-și schimbe sau nu anvelopele de vară cu cele de iarnă. În aceste perioade se constată și variații mari de temperaturi. Astfel, uneori, seara și dimineața avem sub 10 grade în termometre, iar la orele amiezii se pot înregistra și temperaturi peste 20 de grade Celsius. Rularea cu anvelope de iarnă peste 20 de grade este dăunătoare acestora pentru că le crește uzura, iar rularea cu cele de vară sub 10 grade este periculoasă pentru că scade aderența. Aici deciziile le poate lua fiecare șofer în parte, luând în considerare cât timp și ce distanțe rulează în funcție de temperaturi.
Unii preferă să treacă direct la anvelopele de iarnă pentru a nu-și mai face griji până în primăvară, iar ceilalți preferă să mai rămână un timp în echiparea de vară. Totuși trebuie luat în considerare și factorul precipitațiilor. Astfel, atunci când temperaturile sunt între 2 și 10 grade, apa rece va întări mult mai rapid anvelopele de vară și le va face să-și piardă din calități, iar cele de iarnă și le vor păstra chiar și până la 17 grade Celsius.
 
Unii preferă să amâne schimbare pneurilor de vară cu cele de iarnă pentru a crește anduranța acestora din urmă, care se uzează excesiv pe timp călduros. Totuși nici utilizarea anvelopelor de vară nu le va face acestora bine pentru că, din cauza rigidizării lor, vor apărea rupturi în blocurile de cauciuc ce compun pneul.
 
În concluzie, anvelopele de iarnă sunt o investiție importantă pentru siguranța dumneavoastră pe drumurile reci, chiar dacă nu există zăpadă sau gheață.
Ele oferă aderență, control și manevrabilitate îmbunătățite în condiții reci și umede, contribuind la reducerea riscului de accidente. Deci, indiferent de condițiile meteorologice, nu subestimați importanța anvelopelor de iarnă în timpul iernii. Este o alegere responsabilă pentru siguranța dumneavoastră și a celor din jur.