Nu te pot sfatui cum sa alegi cadoul perfect, insa iti pot spune cum sa cheltui bani mai mult pe cadouri si mai putin pe taxe bancare. Consider ca este un subiect folositor, deoarece majoritatea incasam veniturile in conturi bancare, iar cu ajutorul cardului, retragem numerar sau achitam direct la vanzator.
Mai mult, pe baza salariului, avem sau putem obtine, in maxim doua saptamani, de la banca, o linie de credit reprezentand trei - noua salarii lunare.
A putea cheltui in continuare - pe banii bancii - chiar daca salariul din cont a fost epuizat, este un argument foarte puternic pentru detinerea unui card de credit.
Astfel, clientii isi pot stabili singuri ratele lunare, la un nivel cuprins intre suma minima de plata si limita totala utilizata - atat la cumparaturile direct din magazin sau de pe internet, cat si pentru retragerile de numerar de la bancomate.
Cash sau electronic?
Asadar, totul pleaca de la alegerea corecta a cardului de credit, in functie de comportamentul fiecaruia de achizitie. Daca prefer sa platesc cu numerar, atunci este indicat sa aleg cardul cu cele mai scazute costuri la retragerea de numerar.
In plus, pentru eficienta maxima, trebuie sa tin cont ca taxa de retragere bani la bancomatul bancii emitente este mult mai scazuta decat taxa de retragere de la bancomatul altei banci.
Concret, daca am in cont 1.000 de lei pe care vreau sa ii retrag la bancomatul propriu, la comision de 1% din suma retrasa, minim 2 lei, voi plati o taxa medie de 10 lei. Daca voi retrage acesti bani de la ATM-ul altei banci, voi plati in medie 2% minim 10 lei, in cazul nostru 20 de lei. Astfel am la dispozitie 9.800 de lei de cheltuit.
Daca obisnuiesc sa achit cu cardul la comercianti atunci cand fac cumparaturi, valori mai mici sau mai mari, indicat este sa aleg cardul cu cele mai multe avantaje la plata la comerciant. La plata cu cardul in magazine, atat in tara cat si in strainatate, comisionul de tranzactionare este 0. Concret, daca am 1.000 de lei in cont si achit cumparaturile cu cardul, voi cumpara bunuri in valoare de 1.000 de lei.
Informeaza-te corect asupra costurilor tranzactiilor cu cardul
Costul mediu la retragerea de numerar este 24%, insa exista oferte incapand cu 17,5% si poate ajunge la 32%. Pentru plata la comerciant, costul mediu este de 23%, dar poate ajunge la 28%.
Suma maxima ce poate fi aprobata de banca este de noua salarii, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Taxa de emitere variaza intre 0-100 lei, dar de cele mai multe ori este de 20 de lei. Taxa anuala de administrare variaza intre 0 - 200 de lei. Taxa de interogare cont variaza intre 0,2-0,3 lei/interogare.
Pentru a obtine un card de credit, trebuie sa te prezinti la ghiseul bancii cu cartea de identitate, fisa fiscala pe anul precedent si adeverinta de venit cu ultimele 3-6 salarii incasate. Analiza de eligibilitate si aprobarea dureaza 2-3zile, iar de la primirea raspunsului pozitiv, in maxim doua saptamani primesti si cardul.