De Paste, nu cheltui peste masura!

Pentru ca exista viata si dupa sarbatori, sfatul meu este sa scurtezi lista de cumparaturi destinata sarbatoririi Pastelui si sa cheltuiesti inteligent!

Pentru ca exista viata si dupa sarbatori, sfatul meu este sa scurtezi lista de cumparaturi destinata sarbatoririi Pastelui si sa cheltuiesti inteligent!

Sarbatoarea Invierii Domnului este un alt motiv, pe langa Craciun, Anul Nou si concediul anual de odihna, pentru care romanii risipesc toti banii pe care ii au, dar si pe cei pe care nu ii au.

Cu portofelul gol, revenirea de dupa sarbatori nu este usoara. Presiunea ratelor la banci si a facturilor de utilitati aproape ca taie rasuflarea.

Totusi, daca planifici o lista rezonabila de cumparaturi si reusesti sa nu iesi din grafic, luand in considerare cheltuielile cu ratele si facturile curente, nu vei intampina probleme
.   

Prioritatea lunii aprilie: plata ratei


Banca nu va sari luna aprilie din scadentar pentru a-ti lasa mai multi bani la dispozitie, de cheltuiala, numai pentru ca este Pastele. Ratele la credite sunt primele cheltuieli care ar trebui sa fie luate in calcul in aceasta luna.

Asadar, nu astepta ultima zi de plata a datoriei si achita rata la credit.

Din acest moment, cea mai mare grija a ta este inlaturata.

Este important sa faci lucrul acesta, deoarece este posibil sa dai curs tentatiilor in supermarket si sa fii nevoita sa amani plata, iar o intarziere te poate trimite direct in baza de date a Biroului de Credit.

In plus, la sumele datorate, banca aduna penalizari care incarca si mai mult bugetul de cheltuieli. Daca, totusi, ratezi termenul limita, banca iti ofera un ragaz de 15 zile pentru a plati.

Cum cheltui din overdraft sau cardul de credit


Cele mai multe dintre noi avem card de credit sau card de salariu cu overdraft, cu trei - sase salarii la dispozitie pentru cheltuieli neprevazute. Totusi, daca ai decis sa te folosesti si de aceste resurse de „rezerva”, trebuie sa stii sa utilizezi eficient toate atuurile acestor produse.


Pentru luna aprilie poti plati o suma mult mai mica, formata din dobanda si comision, calculate la suma utilizata. De pilda, pentru o limita de credit in valoare de 1.000 de lei, poti plati in jur de 12 lei dobanda si comision.

Poti sa te folosesti si de perioada de gratie, unul dintre marile avantaje ale cardurilor de credit. Aceasta reprezinta durata in care clientul poate folosi banii bancii fara sa plateasca dobanda. Durata acesteia variaza de la o institutie de credit la alta, intre 30 si 55 de zile.

Cum sa economisesti


Iata cateva solutii simple pentru a cheltui cat mai putin de Paste:

  • Intocmeste o lista de cumparaturi, cat mai apropiata nevoilor reale;
  • Alege distractiile ieftine precum suetele cu prietenii sau rudele, plimbarile in parc sau cititul;
  • Renunta la hainele noi! Este adevarat ca unele magazine vor anunta discounturi in aceasta perioada, dar oare chiar iti sunt necesare? In plus, daca respecti lista despre care vorbeam mai sus, cu siguranta hainele nu sunt mentionate;
  • Cumpara produse vrac sau din magazinele de discount, pentru ca sunt mai accesibile;
  • Revizuieste si incearca sa renegociezi toate tipurile de abonamente, iar daca sunt servicii pe care nu le mai folosesti, este momentul sa renunti la ele.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • teo pe 10 Apr 2009, 16:50
    cumparaturi

    Sa zicem ca suntem de acord cu ,,spiritul sarbatorilor" sa facem cumparaturi, sa cumparam ceva delicatese specifice sarbatorii respective, mici atentii pentru familie si prieteni. Dar la noi fata de alte tari magazile in loc sa faca reduceri de preturi sa incurajeze cumparatorii , se intimpla exact invers....majoreaza preturile .Atunci ce poate sa faca o familie care traiesc cu salariile de la noi...simplu reduc sau renunta la multe dintre aceste cumparaturi, de la an la an masa omului simplu este tot mai saraca.Nu are rost sa comentez efectele crizei si modul de administrare ....etc....

    0
    0

  • diana pe 10 Apr 2009, 11:00
    pt oana

    andra nu indeamna sa cheltuim peste masura. aici este vorba chiar de "criza" din Romania care a aparut mai mult artificial. este o scuza pt stat sa mareasca taxele, sa inghete salariile, sa sperie mai mult. lumea este speriata, nu mai cumpara nimic, si exact asta duce la blocarea economiei.

    0
    0

  • oanag8 pe 10 Apr 2009, 10:02
    pentru andra

    Ca sa sprijinim piata trebuie sa cumparam mai mult decat avem nevoie la preturile nesimtite (determinate de existenta multor intermediari,de marjele de profit nejustificat de mari, de taxele de raft etc.) din unele magazine? In cazul in care ajungi sa ai mai multe datorii decat poti sustine, "piata te va sprijini" sa le platesti?

    0
    0

  • andra pe 10 Apr 2009, 04:32
    Sfat gresit

    Restrangerea consumului conduce la reducerea profitului firmelor, egal cu contractie economica. Se va intoarce ca un bumerang chiar impotriva consumatorilor. E un moment in care, dimpotriva, trebuie sa sprijinim piata. Desigur, in concordanta cu propriile interese; romanul este realist si nu va face risipa in detrimentul datoriilor curente.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod