În fiecare an aproximativ 7 milioane de tone de alimente sunt aruncate, cu o medie de aproximativ 5kg pe familie. Aceste cifre ar trebui să-ți dea de gândit mai ales dacă ți se pare că nu folosești eficient banii pe care ți i-ai alocat pentru cumpărarea alimentelor. Dacă știi cum să economisești bani la supermarket, dar și cum să păstrezi alimentele, le vei putea utiliza în condiții optime, te vei încadra în costuri și vei evita risipa de alimente. Este esențial să te gândești ce rețete vrei să prepari pentru a nu cumpăra niște ingrediente de care nu vei avea nevoie. De asemenea, trebuie să iei în calcul alergiile sau intoleranțele alimentare ale celorlalți membri ai familiei atunci când te hotărăști ce trebuie să cumperi.
Iată cum să economisești bani la supermarket și acasă, prin utilizarea integrală a alimentelor cumpărate:
1. Protejează cartofii
Dacă depozitezi cartofii într-un spațiu adecvat poți dubla perioada în care pot fi utilizați. Alege un loc răcoros și ferit de lumină, cu temperatura cuprinsă între 5 și 8 grade.
Îi poți păstra în cămară, dar nu îi ține în frigider. Pune cartofii în pungi de hârtie sau în saci pentru a absorbi umiditatea în exces. Întunericul va preveni mucegăirea sau încolțirea cartofilor. În acest fel cartofii pe care i-ai cumpărat vor putea fi folosiți timp de o lună.
2. Nu cumpăra salată la pungă
Salata se va ofili rapid odată ce ai deschis punga. Cel mai bine este să cumperi câte o salată proaspătă direct din piață sau să folosești spanac crud, pe care îl poți congela dacă observi că are tendința să se ofilească.
3. Folosește produsele lactate mai mult timp
Ai un litru sau chiar doi de lapte în frigider și ai observat că se apropie data expirării? Nu este nevoie să arunci laptele imediat și să cumperi altul. Îl poți congela în recipiente etanșe, iar atunci când ai nevoie de lapte la o rețetă va fi la fel de gustos.
Adună brânza rasă rămasă și pune-o într-o pungă etanșă. O poți congela timp de maximum 5 luni. Nu contează dacă ai amestecat tipuri diferite de brânză. Acest lucru te va ajuta să obții un gust mai aromat când o vei adăuga la pizza sau la aluaturi. De asemenea, amestecă iaurtul nefolosit a cărui dată de expirare se apropie cu mure, mango, ananas, zmeură, afine, piersici, mere sau pere și congelează-l în recipiente mici pentru a obține o alternativă sănătoasă la înghețata din comerț.
4. Fii atent cum păstrezi pâinea
Dacă de multe ori ți se întâmplă să vezi că pâinea a mucegăit înainte să fi apucat să consumi toată franzela, cel mai bine este să păstrezi jumătate din pâine în congelator, tăiată felii. De fiecare dată când cumperi o pâine, pune jumătate în congelator și nu vei mai avea probleme cu mucegaiul.
Pâinea se decongelează în doar câteva minute, așa că nu va fi o problemă să servești la masă feliile congelate. Dacă nu vrei să astepți poți folosi și aparatul de prăjit pâine. De asemenea, poți utiliza pâinea uscată la prepararea crutoanelor sau a pesmetului. Supele și salatele vor avea o savoare aparte și nu va mai trebui să cumperi crutoane separat.
5. Folosește eficient merele
În momentul în care simți că merele nu mai au aceeași textură suculentă ca în ziua în care le-ai cumpărat nu trebuie să-i obligi pe ceilalți să le consume oricum. Din contră, pot deveni ingredientul ideal pentru plăcinte, budinci sau piure de cartofi dulci. De asemenea, merele coapte cu puțină scorțișoară sunt desertul ideal pentru a te menține în formă, în timp ce savurezi un gust senzațional.
Le poți folosi și pentru sosuri sau ca umplutură la curcanul pregătit la cuptor. În plus, poți pregăti și un compot de mere, îndulcit cu sirop de melasă, pe care îl poți congela pe porții pentru a-l savura atunci când vrei un desert sănătos.