Ce trebuie sa stii despre fondul de rulment si fondul de reparatii

Te-ai intrebat vreodata ce este fondul de rulment, pe care il platesti in fiecare an, si la ce foloseste el? Dar cel de reparatii? Intr-o scurta definitie, fondul de rulment este o plata anticipata...
Te-ai intrebat vreodata ce este fondul de rulment, pe care il platesti in fiecare an, si la ce foloseste el? Dar cel de reparatii? Intr-o scurta definitie, fondul de rulment este o plata anticipata pe care tu, ca proprietar de locuinta, o depui la Asociatia de Proprietari de care apartii, in vederea platilor catre furnizori; fondul de reparatii este suma folosita exclusiv pentru construirea, consolidarea sau modernizarea imobilului in care stai.

Anul trecut, Guvernul a aprobat Legea nr. 230/6.06.2007, prin care fondul de rulment, odata obligatoriu, a devenit doar un fond optional. Locul acestuia a fost luat de fondul de reparatii.

Fondul de rulment


Fondul de rulment se calculeaza in functie de: 

  • Numarul de persoane inregistrate in Cartea de Imobil ca locuitori in cadrul cladirii/scarii pentru care s-a constituit Asociatia de Proprietari.
  • Cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna (suprafata utila a apartamentului sau spatiului cu alta destinatie).
  • Dupa natura serviciului facturat (de exemplu cheltuielile pentru incalzire).

Valoarea fondului de rulment trebuie sa fie egala cu suma corespunzatoare acoperirii cheltuielilor lunare, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, dintr-un an calendaristic. Fiecare proprietar beneficiaza de propriul fond de rulment pentru acoperirea cheltuielilor curente, asa cum s-a stabilit de Adunarea Generala a Proprietarilor.

Fondul de rulment constituit se utilizeaza numai pentru plata facturilor curente, aferente consumurilor lunii anterioare.
Dupa plata facturilor curente, fondul de rulment se reintregeste lunar prin incasarea cotelor de contributie afisate pe lista de plata a lunii in curs, avand ca referinta de calcul aceste facturi curente, corespunzatoare consumurilor lunii anterioare.

Daca esti chirias, iar prin contractul de inchiriere pe care l-ai incheiat cu proprietarul esti obligat sa participi la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuiesti, vei participa si la formarea fondului de rulment.
      
Fondul de rulment deja incasat se restituie numai in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, urmand ca viitorul proprietar, membru sau nu al Asociatiei, sa achite fondul de rulment corespunzator cheltuielilor aferente lui.

Fondul de rulment care apartine unui proprietar nu poate fi folosit pentru alt proprietar in scopul platii unor facturi decat cu acordul acestuia.
Altfel, se considera un credit facut de catre o persoana (administratorul, contabilul) sau un grup de persoane (Comitetul Executiv, Adunarea Generala) fara sa existe o cerere (din partea restantierului) si un acord (din partea proprietarului bun-platnic) pentru acordarea acestui imprumut.

Fondul de reparatii


Fondul de reparatii este suma de bani destinata partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna si are o perioada de folosire limitata.

Aceasta suma se depune la Asociatia de Proprietari, iar proprietarul nu o mai primeste inapoi. Din fondul de reparatii nu se plateste intretinerea, iar din fondul de rulment nu se platesc reparatiile.

Din moment ce a fost aprobat de proprietari in cadrul Adunarii Generale, fondul de reparatii este obligatoriu si nu va putea fi folosit decat cu acordul acestei Adunari Generale a Asociatiei de Proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.


In cazul in care ai intarziat cu plata fondului de reparatii, exista un sistem propriu de penalizari al fiecarei Asociatiei de Locatari, iar acesta a fost aprobat de Adunarea Generala si consemnat intr-un proces verbal. Ulterior, pentru neplata restantelor si a penalizarilor, dupa trei luni, Asociatia te poate da in judecata.
 

Comentariile 1-50 din 79

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Nik pe 2 Mar 2024, 16:47
    Fondul de reparatii

    Bună ziua,locuiesc în TM într-un apartament cu 3 camere de 54 mp.De luna aceasta la cheltuieli ni s-a adăugat un fond de reparații de 300 de lei,din punctul meu de vedere este foarte mult.Tin sa precizez,ca orice om mai avem și alte cheltuieli nu doar cele de bloc.Nu sunt restanțieră și menționez ca în fondul de reparații s-a adunat o suma mare deoarece până luna curenta am plătit 100 de lei pt.acest fond de cel puțin 6 ani.Multumesc

    0
    0

  • elena pe 9 Mar 2018, 09:52
    fond de rulment nerecuperat

    Buna ziua, am vandut in iulie 2017 o garsoniera si nu am recuperat fondul de rulment . Acum se mai poate recupera fondul de rulment ? Daca da ce trebuie facut ? va multumesc, astept raspuns

    0
    0

  • bidiuc elena rodica pe 20 Ian 2018, 10:38
    penalizare la suplimentarea fondului de rulment

    Buna ziua, doresc sa stiu dc este corect sa platesc suplimentarea fondului de rulment cu o suma consitenta calculata in urma unei plati excesive la consumul de energie el. pt. rampa de degivrare la accesul in garajul blocului,Eu nu am loc de parcare la sub-solul blc.si nu locuiesc efectiv in ap.al carui proprietara sunt.Intretinerea si fondul de rulment stabilit initial de asociatie sunt platite la zi.Suma care mi s.a impus pt suplimentare f.d,este aceiasi ca pt. ceilalti locatari care locuiesc efectiv, iar eu sunt deja penalizata.cu 0.2%/zi.Multumesc

    0
    0

  • aaa pe 20 Mai 2017, 07:26
    legea230/2007

    Art. 46 Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari. Art. 56 (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte: a) neluarea de catre proprietari, de catre asociatia de proprietari sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari a tuturor masurilor necesare pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta a cladirii si a instalatiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, de incalzire centrala, de preparare si distribuire a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonie etc.) pe toata durata existentei acestora; b) neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil; c) neexecutarea de catre proprietar a lucrarilor de intretinere, reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii si instalatii aflate in proprietatea sa individuala, daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari; d) schimbarea de catre proprietar a destinatiei locuintei fara autorizatiile si aprobarile legale; e) modificarea aspectului proprietatii comune, precum si a elementelor constructive ale cladirii fara aprobarile si autorizatiile legale; (2) Contraventiile prevazute la alin.(1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza: a) faptele de la lit.a), b) si c) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei; b) fapta de la lit.d), cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei; c) faptele de la lit.e) si f) cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.

    0
    1

  • Zizina pe 18 Mar 2016, 14:21
    fond de rulmen si reparatii

    Buna, administratorul nostru strange lunar fondul de rulmen si reparatii,dar sunt unii locatari(chiriasi inca ai statului)care au cumulat datorii mari,administratorul in loc sa distribuie banii pt reparatii care sunt chiar necesare acopera datoriile acestora,pt a plati gunoiul si apa!Ce este de facut?ne spune ca avem pe hartie fond de 2000 ron dar de fapt noi ''lichizi'' nu avem nimic,totul merge la datornici!nu mi se pare normal,in conditiile in care platesc totul la zi si altii nu sa faca acest lucru!in plus trebuie facuta o lucrare de canalizare comuna in curte si adm.ne spune sa strangem bani!!atunci pt ce cotizam noi pt acele fonduri? Inca o intrebare:e normal ca avand unii locatari cu datorii mari,tu ca administrator sa-i tolerezi ani de zile ajungand la datorii de ordinul miilor in conditiile in care noi restul ii cerem sa-i dea in judecata?multumesc ,astept raspuns

    0
    0

  • Nu-l platiti pe 9 Ian 2016, 01:49
    Fondul de rulment dor face viata admin. usoara si bogata

    Fondul de rulment NU mai este obligatoriu. Pentru recuperare: 1. se notifica presedintele asociatiei - de preferat prin mediator, apoi se da asociatia in judecata. 2. se aduna restante la intretinere egale cu acest fond. 3. Daca ati cumparat ap. nu il constituiti. Si sa va arata asociatia legea unde scrie ca fondul e obligatoriu.

    9
    3

  • PVS pe 22 Iul 2015, 12:51
    Fondue de reparatii

    Am cumparat un apartament. Fostul proprietar are 800 lei fond de reparatii si vrea banii inapoi deoarece nu au fost folositi. Adm. nu ii restituie decat cu conditia ca eu sa achit aceasta suma. Stie cineva cum se reglementeaza aceasta situatie ? Eu consider ca banii depusi de el sunt pentru reparatia defectiunilor care s-au produs pana la data vanzarii apartamentului iar mie imi revine obligatia contributiei la repararea stricaciunilor ce vor apare dupa data la care am devenit proprietar.

    19
    4

  • alina pe 15 Iul 2015, 09:09
    fond de rulment

    buna ziua, am cumparat un apartament, iar fostul proprietar avea un fond de rulment constituit, dupa cum se stie, cheltuielile de bloc sunt in urma cu una sau doua luni. Fostul proprietar dorea sa isi recupereze fondul de rulment platind cheltuielile ce au venit dupa o luna ce el mi-a vandut. am inteles ca nu e posibil. Eu as vrea sa stiu daca fondul de rulment trebuie platit tot o data, sau se poate esalonat pe mai multe luni si daca se da chitanta explicit pe fond de rulment, sau este in aceeasi oala cu cheltuielile aferente lunii?

    10
    0

  • constantin victorita pe 29 Mai 2015, 17:18
    fondul de rulment

    as dori sa stiu daca penalitatile se pot pune si la fondul de rulment

    13
    5

  • gabriela pe 28 Mai 2015, 21:40
    Fond de rulment nerecuperat

    Buna seara, tatal mau a vandut akm 9 sau 10 ani o garsoniera unde am locuit eu si nu am recuperat fondul de rulment . Akm se mai poate recupera fondul de rulment ? Daca da ce trebuie facut ?

    3
    2

  • iulian pe 11 Feb 2015, 13:07
    fondul de rulment la bloc.

    ROG..este obligatoriu fondul de rulment la bloc...sau este optional conf.Lg 230/6.06.2007......?nu mai intelegem...va rog mult sa-mi dati un raspuns cit mai urgent daca se poate...VA MULTUMESC..

    1
    6

  • adriana pe 4 Feb 2015, 18:46
    fondul de rulment

    buna seara,va rog sa_ mi comunicati daca este legal ca sumele incasate reprezentand fondul de rulment de la 3 scari sa fie tinute de catre administratora la domiciliul sau aceasta avand 90 de ani.eu am intrebat ce suma am aceasta spunandu-mi ca am 400 de Ron dar la celelalte apartamente unde sunt mai multe persoane suma este mai mare .deci de la 3 scari suma este cu mult mai mare.

    5
    0

  • costachescu pe 28 Ian 2015, 17:10
    fond rulment

    daca intretinerea este de cca.20 lei/luna - apa si iluminat parti comune - cat trebuie sa platesc fondul de rulment ?- celelalte utilitati le platesc separat - gaze, energie electrica - deoarece avem contracte individuale - Va multumesc,

    3
    0

  • GILL pe 7 Ian 2015, 19:30
    FD RULMENT

    PENTRU TOTI CEI CE AU NELAMURIRI ! Fondul de rulment reprezinta o plata anticipata,achitata de proprietarul unui apartament cu care se achita facturile de utlitati.Se regaseste in lista de intretinere pentru luna curenta (reprezinta consumul lunii anterioare).Intretinerea din lista curenta are termen de incasare 30 zile,facturile de utilitati 15 zile,deci ele se achita din fd.rulment.El nu reprezinta un depozit bancar asa cum este inteles de mai toata lumea,cineva care are notiuni de contabilitate intelege cum stau lucrurile,ac fd. nu sta ca lichiditati in casa ,banca,sau in buzunarul administratorului.

    7
    4

  • Tabi pe 12 Nov 2014, 13:25
    Fond de rulment si fond de raperatii

    Buna ziua. In imobilul unde locuiesc eu, exista un fond de reparatii si un fond de rulment.Vecinii vor sa efectueze o lucrare de repatie la cladire dar avand in vedere faptul ca fondul de reparatii nu ajunge pentru efectuarea lucrarilor au decis ca suma din fondul de rulment sa o vireze fondului de reparatie(cu titlul de imprumut) , ca sa ajunga pentru efectuarea lucrarilor. Este corect cum vor sa procedeze?

    13
    3

  • Constanta pe 21 Aug 2014, 20:51
    Unde trebuie sa stea fondul de rulment?

    Unde trebuie sa stea fondul de rulment?In banca sau in rulaj la plata facturilor?Ce lege se incalca daca tinem fondul de rulment in banca si noi nu avem bani sa platim facturile?Presedinta ne fiind de acord sa il scoatem din banca sa paltim facturile. Multumesc pt raspunsuri.

    22
    3

  • AsProp pe 14 Iul 2014, 14:16
    Solutia ideala !

    Convinge acum administratorul tau sa foloseasca ASPROP pentru a beneficia de avantaje ca: 1. Plata obligatiilor numerar (la casierie) dar si prin ordin de plata, e-banking ... 2. Arhiva/Istoric informatii cheltuieli si plati pentru fiecare luna 3. Introducerea indexurilor online, prin Internet 4. Cunoasterea totala a cheltuielilor si a platilor din fiecare luna ... si multe altele. Solicitati informatii printr-un e-mail la administrator@asprop.ro

    3
    1

  • Marius pe 9 Iul 2014, 13:36
    Pentru Adrian - reparatie terasa

    Adrian, in cel mult 6 luni de la momentul in care ai facut receptia lucrarilor la reparatia facuta din sursele tale proprii, ai posibilitatea obligarii Asocietiei de proprietari sa-ti restituie INTREAGA suma. Pentru asta ai nevoie sa demarezi o actiune in justitie, actiune numita "pretentii", NUMAI DUPA ce ai trimis pe adresa asociatiei de proprietari o notificare asupra demersurilor tale si dupa demararea procedurilor prin mediator. Succes.

    0
    0

  • Adrian pe 19 Mai 2014, 19:53
    Reparatie terasa

    Locuiesc la ultimul etaj si din pacate am avut probleme cu terasa.Am solicitat administratorului sprijin pentru remedierea problemei insa am fos informat ca fondul de reparatii s-a folosit pentru schimbarea unei tevi la subsolul blocului. Am efectuat reparatia din fondurile proprii si a-si dorii sa stiu cum imi pot recupera macar o parte din bani.

    4
    3

  • dorina ionascu pe 14 Mai 2014, 23:05
    am nevoie de ajutor

    sunt disperata sunt inundata de la etajul 2 de la teava comuna fisurata iar administratia refuja reparatia care este fff scumpa ce pot sa fac cum rezolv situatia?poate cineva sa ma ajute?unde as putea reclama asociatia de locatari?unde gasesc dreptatea?

    4
    1

  • Constantin pe 12 Apr 2014, 20:56
    Recuperarea fondului de rulment cheltuit

    Cum putem proceda ca sa recuperam legal sumele cheltuite fara documente legale ( cu bonuri de mana). Avem de recuperat fondul de rulment cheltuit (cca 25.000 lei) de vechea conducere a asociatiei de locatari.Vechea conducere a fost inlocuita dar nu recunoaste lipsurile desi din registrele de casa reiese clar ca lipsesc din casierie. Justificarea lor este ca s-au platit prime catre presedinte si cenzor dar acestie nu au incasat si nu au semnat cu unele exceptie fostul presedinte. Administratorul a rulat banii asociatiei prin cont personal si acum refuza sa prezinte extrasul de cont cu operatiunile efectuate in ultimii 5 ani. Este legal ca sa ruleze banii asociatiei in cont personal nu incalca legea contabilitatii sau chiar este cumva chiar sanctionat penal? Va multumesc !

    7
    0

  • EMILIA pe 27 Dec 2013, 14:45
    FOND DE RULMENT

    Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, vă spune ce drepturi aveţi dacă aţi ales să cotizaţi la fondul de rulment. Fondul de rulment este al proprietarului şi nu al asociaţiei. Asociaţia doar îl rulează pentru interesele proprietarilor care au dat acest fond. Nici o lege din România nu prevede obligativitate pentru existenţa fondului de rulment. Fondul de rulment nu poate fi folosit pentru a acoperi restanţele proprietarilor sau pentru depozite bancare la termen. Dacă proprietarul optează pentru constituirea fondului de rulment, cuantumul acestuia trebuie să fie egal cu valoarea celei mai mari întreţineri din ultimul an. Existenţa fondului de rulment dă dreptul proprietarului de a plăti întreţinerea mai lejer, adică în termen de 20 de zile de la data afişării. Dacă proprietarul nu doreşte să contribuie cu fond de rulment în asociaţie, atunci are obligaţia să achite întreţinerea în maximum 5 de zile de la afişarea listei, pentru ca asociaţia să aibă banii la timp pentru plata facturilor de consum. Lista de plată se afişează între 20 şi 25 ale lunii. Fondul de rulment se poate restitui fie la cerere, fie la vânzarea proprietăţii. Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/cotizati-fond-rulment-353322.html#ixzz2og5kP4Ta

    3
    2

  • MONI pe 25 Nov 2013, 18:18
    HOTIE

    Fondul de rulment este de 700 de lei si el plateste restantele la restantieri din bloc si cand trebuia facut acoperis 880 lei separat sa sparte o teava 7 .00lei la cheltuieli sau schimbat becurile bani si atunci pentru ce ii sa las fond sunt cu cheltuielile cand afiseaza merg sa le platesc astept raspuns

    4
    1

  • maier grety pe 12 Sep 2013, 14:34
    fondul de rulment

    Am platit integral fondul de rulment,am o intrebare pe care nu o pot deslusi.Daca intr-o luna nu am bani de intretinere se poate achita aceasta din suma pe care am depus-o in fondul de rulment,apoi acesta sa fie oprita la fondul de rulment din nou lunar,multumesc.

    23
    2

  • Dumitra pe 11 Sep 2013, 10:23
    fond de rulment si fond de reparatii

    As dori sa stiu daca este normal sa platesc de 3 ani lunar din 2011 si in prezent fond de rulment 10 roni si fond de reparatii 10 roni . Va rog sa-mi spuneti daca este corect sa platesc in continuare aceste fonduri.Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    27
    9

  • George pe 2 Aug 2013, 19:17
    fond reparatii

    Se poate face un contract intre Asociatia de Proprietari si o Institutie pentru schimbarea repartitoarelor in totalitate la toti locatarii Condominiului, achitandu-se suma necesara din Fondul de Reparatii , considerand ca este un "interes comun " ?

    10
    0

  • Elena pe 6 Mar 2013, 21:08
    banii din chirii

    Avem pe terasa blocullui instalate antene de telefonie de la care incasam chirii. In Legea 230 se precizeaza ca acesti bani nu se impoziteaza si nu pot fi folositi decat la sporirea sigurantei si confortului blocului. Intrebarea este: daca am plati impozit pe acesti bani, ii putem folosi cum doreste Asociatia?

    4
    3

  • nicoleta pe 8 Ian 2013, 18:37
    compensarea fondului de reparatii

    Sunt proprietarul unui apartament de la ultimul etaj. Am efectuat in regim propriu hidroizolatia acoperisului, cu o firma, intermediar Asociatia de proprietari. Intrebarea mea este daca pot sa solicit compensarea sumei platite pentru lucrare cu fondul de reparatii pe care-l datorez la aceasta data si in continuare pana la concurenta sumei achitate.

    16
    0

  • Simion Ion pe 21 Nov 2012, 22:49
    Abuz comis de presedinta asociatiei de proprietari

    Nu permite accesul la documente. A,,comandat personal o expertiza contabila extrajudiciara subsemnatului" pentru care a platit suma de de 7.400 Roni (pe o perioada de 3 ani - 2007-2010), iar acum tace M I L C. Nu da explicatii cu F. de rulment (23.000 Ron), F. reparatii (25.000 Ron), Chelt. de jud. obtinute in instanta de catre asociatia de bloc (3.300 Ron), a refuzat sa puna in executare hot. jud. definitive si irevocabile sau nu se stie nimic cu acestea (7.300 Ron) , a marit salariile la angajati si si-a facut propriul salariu fara ca aceste hotariri sa fie cuprinse in bugetul de venituri si cheltuieli. CE PERERE AU DOMNII DELA PRIMARIA SECT. 4, CARE CUNOSC ACESTE ABUZURI SI NU SE IMPLICA. ACESTIA VA SUNT ANGAJATII DOMNULU ,,P I E D O N E", ACEASTA PRESEDINTA COMANDA CINE TREBEIE SA AIBA LOC DE PARCARE SI CINE NU TREBUIE. CIND S-A FACUT PARCAREA IN 2010 S-A PRETINS BANI 20 Roni PENTRU CEI de la primarie care se ocupau cu parcarea, asa un ,,GRATAR" sau un ,,CARTUS DE TIGARI". Doresc foarte mult sa fiu contactat de un AVOCAT SERIOS pentru consultare si formularea unei actiuni in instanta. Doresc schimburi de idei pe probleme de legislatie locativa. Contact .. 0726779704. VA MULTUMESC>

    17
    2

  • costachescu pe 9 Nov 2012, 16:50
    fondul de rulment si alte informatii

    - daca suntem chiriasi in locuinte sociale trebuie sa achitam fondul de rulment ? daca da care este suma ? avand in vedere ca plata consumului la gaze si energia electrica le platim individual, la intretinere se calculeaza numai consumul de energie pentru holl si apa, deoarece apa este extrasa din puturi de adancime si pentru gunoiul menajer. Cum se stabileste salariul omului de serviciu, dar al administratorului? Va multumesc,

    12
    3

  • Petrica pe 26 Sep 2012, 12:39
    fond de rulment

    Stimata d-na Nicoleta Tarantus! Va rog nu induceti in eroare locatarii.Nu exita nici o lege care sa stipuleze optionalitatea platii fondului de rulment.Legea 230/2007 nu a fost modificata asa cum sustineti.Ar fi bine inainte de a da relatii sa va documentati si sa nu scrieti aiureli.

    7
    0

  • alexandra ionescu pe 26 Sep 2012, 12:22
    reparatii in cazul in care nu exista fonduri

    LA MINE EXISTA O MAFIE CUM E POSIBIL SA SE STRANGA LUNAR O SUMA DE CATEVA MIL- MAX 250 MIL VECHI

    1
    1

  • Laura pe 14 Aug 2012, 13:44
    Fond reparatii

    Buna ziua. Am o nedumerire. La mine pe scara a fost zugravit parterul si etajul 1 din banii de fond de reparatii. Pt restul blocului ( cu 8 nivele) nu au mai ajuns banii. La circa o luna de la acesta minunata investitie s-a sticat nu stiu ce minune datorita caruia aveam lumina in subsol. Cica trebuie alti bani pt acesta reparatie. Administratia are voie sa cheltuiasca banii in acest mod? Cand era zugaveala pe final am vorbit cu zugravii si i-am intrebat daca se continua lucratea si mai sus de etajul 1. Raspunsul a fost unul foarte dragut : " daca cei de la etajele superioare strang bani de zugraveala ....DA". Eu locuiesc mai sus de 1. cu ce drept au folosit banii mei dati pt fondul de reparatii sa faca ceva ce nu ma avantajeaza pe mine, de care eu nu beneficiez? Multumesc

    11
    6

  • silvia pe 7 Aug 2012, 23:12
    cat platim fond rulment 2012 ?

    Am platit deja in 2012 100lei fond rulment si imi spune chiriasul ca mai sunt afisati la fond rulment inca 200lei. Este o garsoniera conf II. E posibil sa se stabileasca sume asa mari la fond rulment? Cum sa rezolv problema? Multumesc,

    13
    0

  • enache gheorghita pe 30 Iul 2012, 22:51
    hotie la fondul de rulment

    am locuit din anul 1980 -2012-07 asociatia este obligata sa-mi restituie fondul de rulment,administratora nu are o evidenta clara a fiecarui locatar cu fondul de rulment are un registru unde sunt trecute sume dupa bunul ei plac inpreuna cu presedintele de asociatie,chitantele care fac dovada plati sunt facute intrun singur exemplar.in momentul cind am vandut apartamentul am cerut restituirea acestui fond,in registru figuram cu suma de 70 roni pe anul 2012,si eu am chitanta cu suma de 200 roni,iar sumele depuse anual din 1980 nu se mai regasesc mentionez ca nu mai am acele chitante vechi.va rog respectuos sa ma indrumati ce trebuie sa fac pentru a-mi recupera acesti bani,le-am spus cai voi actiona in judecata au raspuns ca nu am cistig de cauza,asociatia de locatari din Aleea Barajul Bicaz nr 11c bloc M 32A sectorul 3 ma puteti contacta la tel;0730875401 pentru ma multe detali,va multumesc,cu respect Enache Gheorghita

    14
    1

  • Daniel pe 19 Mai 2012, 00:45
    Nu amestecati borcanele !!! CITITI LEGEA 230/2007 SI NORMELE ACESTEIA DE APLICARE !!!

    Pe scurt : din fondul de rulment se platesc facturile care vin de la furnizori(apa, caldura,electrica) iar ulterior banii se incaseaza de la locatari. Fondul de rulment sunt banii fiecaruia dintre noi si din care se plateste cota noastra din factura mare de la furnizorii enumerati mai sus. Fondul de rulment este stabilit pentru fiecare apartament pe baza istoricului platilor facute si practic trebuie sa acopere suma maxima platita vreodata de un anume apartament. Fondul de rulment, asa cum scrie si in lege, este OBLIGATORIU ! Fondul de rulment se restituie integral in momentul vanzarii apartamentului si va fi reconstituit de la noul proprietar. Cititi cu atentie legea 230/2007 si normele metodologice ale acestei legi ! Fondul de rulment nu se confunda si nu poate substituit nici unui alt fond, deci o prostie mai mare decat cea scrisa in articolul de mai sus cum ca "fondul de rulment a fost inlocuit de fondul de reparatii", nici ca am putut sa vad...... Banii din aceste doua fonduri se folosesc strict pentru destinatia lor si nici intr-un caz pentru altceva ! Tot in lege scrie si acest lucru..... Fondul de reparatii este esential si obligatoriu sa existe pentru ca, tot in lege scrie, ca proprietarii au obligatia de a intretine in buna stare intregul imobil ! Pentru acest lucru, ganditi-va ca in cazul unei defectiuni/daune a unei parti comune, reparatia se face strict din banii fondului de reparatii ! Luati cazul unei spargeri masive a unei conducte.....este chemat de urgenta un instalator sa repare si acesta trebuie platit ! Din ce bani va fi platit ? Va alerga administratorul sau presedintele asociatiei, din usa in usa , sa strabga banii necesari ? Sau din ce bani va imaginati ca se va plati ? Care meserias pe lumea asta lucreaza pe datorie pana la ziua de incasare a banilor de intretinere ? Si in acel moment cum se va proceda ? Va explica fiecaruia in parte casierul ca are mai mult de plata din cauza reparatiei facute ? Aceste fonduri sunt banii nostri si se folosesc strict pentru ce sunt destinati si se returneaza la vanzarea apartamentului/locuintei !

    13
    6

  • marian pe 18 Apr 2012, 14:20
    fondul de rulment

    sunt obligat sa platesc fondul de rulment daca nu am restante la intretinere?daca DA,at.cu acordul cui trebuie folosita suma rezultata din acest fond de rulment?

    25
    6

  • Ella222 pe 7 Feb 2012, 17:16
    Fondul de reparatii

    Ca in majoritatea blocurilor si unde locuiesc eu este o echipa care face ce doreste cu banii nostrii. Eu sint una dintre cei care au insistat pentru infiintarea unui fond de reparatii. Constat insa ca la fiecare reparatie care s-a efectuat in condominiu,noi am platit in continuare reparatia in intregime,ca si cind nu ar exista acel fond si ni se incaseaza in continuare si suma decisa. In aceste conditii ,mai ales ca cel care incaseaza intretinerea,deci si fondul acesta mi-a spus ca il foloseste drept fond de rulment,nu avem nici un control asupra banilor ,care nu sint depusi la CEC,cum ar trebuii,au am refuzat sa mai platesc acest fond. Nu a comentat,dar ma trece cu suna respectiva la restante. Stiu ca are acest drept daca adunarea generala decide asta,or la noi in bloc nu se mai fac de mult adunari generale,noi spunem,noi auzim ce nemultumiri avem. Va rog sa imi spuneti daca e legal ce face si cum pot eu actiona sa ma apar. Va multumesc Cu stima

    20
    9

  • LARISA pe 7 Feb 2012, 14:13
    FONDUL DE RULMENT

    BUNA ZIUA IMI POATE SPUNE CINEVA CLAR DACA SE PERCEPE PENALIZARI LA FONDUL DE RULMENT? EU NU AM PLATIT FONDUL DE RULMENT SI SUNT AMENINTATA CA IMI VA PUNE PENALIZARI.CU PLATA CHELTUIELILOR LUNARE SUNT LA ZI MULTUMESC

    34
    7

  • magda pe 27 Dec 2011, 01:44
    cum se face calculul cu apa

    Nedumerirea mea mare este la noi la Asociatie apa se calculeaza 1.cati m(cubi) ai consumat se aduna cea rece cu cea calda 2.se calculeaza cati mc.de apa rece ai consumat 3. cati mc. de apa calda 4. canalizarea se ia per totalul mc. de apa consumata Deci apa se calculeaza de 4 ori este bine? avem noi locatarii o sansa sa aflma toate aceste calcule, sa stim ce platim si cum platim? pentru ca suntem fraieri(scuzati-mi)cuvantul dar nu punem intrebari si daca vine unul si intreaba il mai ia si la rost si te face cu oua cu otet. Va rog frumos sa ma ajutati, exista o lege un birou unde ma pot lamurii cu toate aceste semne de intrebare?

    22
    0

  • magda pe 27 Dec 2011, 01:36
    fondul de rulment

    As dori sa stiu daca ca locuitor al apartamentului(nu proprietar ci fiica proprietarului), intr-o luna calendaristica nu poti, sa platesti intretinerea, se poate retrage suma care o ai de platiti in aceea luna din fondul de rulment? Eu sunt din Constanta si la noi la asociatia de locatari se plateste fondul de rulment o data pe an. Multumesc frumos

    19
    5

  • marian pe 20 Dec 2011, 23:01
    hotii din administratile blocurilor

    Hotii din administratiile blocurilor nu pot fi trasi legal la raspundere pentru delapidarile financiare si materiale ale blocului?Ei pot fura cit de mult pentru ca nu exista nici o institutie care sa-i traga la respundere legal daca asociatia reprezentata de conducerea ei nu pune la dispozitie documentele pentru a fi verificati. Comisia de cenzori sunt mina in mina cu administratile blocurilor.Suntem ai nimanui fratilor

    21
    2

  • giogio pe 23 Oct 2011, 09:43
    plati facute din fond rulment si fond reparatii ilegal !

    Asociatate de proprietari nr 183 plateste din fond rulment si fond REPARATII (pana la lichidarea fondurilor !) INTRETINEREA RAU PLATNICILOR !ce e mai ineresant,instalatia dela subsolul blocului e LA PAMANT ! asijderea partile comune .Necunoastere,incompetenta , abuz!?!?

    13
    5

  • mihaela pe 18 Oct 2011, 20:46
    Fondul Rulment

    Conform legii 230 fd. rulment este obtional . LEGAL.Peste lege administratorul in sedinta de comitet propune si se aproba :penalitati la neplata fd. rulment chiar daca platesc intretinerea la zi.E NORMAL?

    24
    9

  • dana pe 19 Sep 2011, 12:30
    pot sa platesc intretinerea fara fond de reparatii?

    eu am apartamentul inchiriat si platesc de 5 ani cate 500.000 fond de reparatii au invelit acoperisul blocului de 2 ori in 5 ani, streasinile de 2 ori in 2 ani, fatada blocului 2 ori intr-un an...in fine se platesc reparatiile de 2 ori eu refuz sa mai platesc la aceasta administratie cei 500 in plus de asta chiriasilor nu li se incaseaza intretinerea fara fond de reparatii EXISTA VREO LEGE CARE INTERZICE INCASAREA INTRETINERII FARE FOND REPARATII? eu nu stau un tara si nu pot controla aceasta administratie va multumesc

    28
    10

  • mihaela pe 28 Aug 2011, 09:18
    intretinere

    la prezentarea adeverintei doveditoare ca platesc intretinerea unde sunt proprietar:nu mai e legal sa o platesc si la locatia fiului meu unde stau sa-l ajut.In prezenta administratorului de la blocul fiului meu am sters adresa locatiei mele.Nu mi-a mai primit adeverinta si vai ce urlete.E legal.

    18
    5

  • mihaela pe 28 Aug 2011, 09:18
    intretinere

    la prezentarea adeverintei doveditoare ca platesc intretinerea unde sunt proprietar:nu mai e legal sa o platesc si la locatia fiului meu unde stau sa-l ajut.In prezenta administratorului de la blocul fiului meu am sters adresa locatiei mele.Nu mi-a mai primit adeverinta si vai ce urlete.E legal.

    1
    1

  • mihaela pe 28 Aug 2011, 09:13
    intretinerea

    stau destul de mult la fiul meu pentru a-l ajuta.Am adus adeverinta de la blocul unde sunt proprietar ca platesc acolo intretinerea.Am prezentat-o administratorului de la blocul fiului meu .Am aratat-o si am sters in prezenta dansului adresa unde locuiesc eu.Nu mi-a mai primit-o si ce tipete (care nu ar fi normale)Cum sa procedez?

    2
    2

  • anamaria pe 8 Iul 2011, 13:27
    probleme cu administratora de bloc!!!

    In legatura cu acest subiect vreau sa ma lamuriti intr/o problema. Locuiesc intr/un bloc in care toti locatarii suntem chiriasi. Eu locuind la et 8 primele 2 luni de cand s/a pornit centrala de la scara blocului nu am avut caldura, adica luna decembrie 2010 si pana in 20 ianuarie 2011. Pe luna decembrie nu am fost trecuta la plata caldurii iar pe luna ianuarie, din cauza unor probleme cu d/na administratora ca un exces de putere din partea ei m/a trecut la plata caldurii. Presedinta de asociatie si cenzora nu au semnat tabelul de cheltuieli pe luna ianuarie pe motiv ca stiau ca nu am avut caldura si i/au sugerat d/nei administrator sa refaca calculul, aceasta a refuzat insa. Sunt la zi cu toate cheltuielile nu am nici o restanta. Va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac pentru a intra in legalitate sau as putea sa o actionez in instanta in cazul in care imi va pune penalitati. Daca nu ii platesc incontinuare luna respectiva poate sa imi ia banii din fondul de rulment??Va multumesc !!

    1
    0

  • anamaria pe 8 Iul 2011, 13:26
    probleme cu administratora de bloc!!!

    In legatura cu acest subiect vreau sa ma lamuriti intr/o problema. Locuiesc intr/un bloc in care toti locatarii suntem chiriasi. Eu locuind la et 8 primele 2 luni de cand s/a pornit centrala de la scara blocului nu am avut caldura, adica luna decembrie 2010 si pana in 20 ianuarie 2011. Pe luna decembrie nu am fost trecuta la plata caldurii iar pe luna ianuarie, din cauza unor probleme cu d/na administratora ca un exces de putere din partea ei m/a trecut la plata caldurii. Presedinta de asociatie si cenzora nu au semnat tabelul de cheltuieli pe luna ianuarie pe motiv ca stiau ca nu am avut caldura si i/au sugerat d/nei administrator sa refaca calculul, aceasta a refuzat insa. Sunt la zi cu toate cheltuielile nu am nici o restanta. Va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac pentru a intra in legalitate sau as putea sa o actionez in instanta in cazul in care imi va pune penalitati. Daca nu ii platesc incontinuare luna respectiva poate sa imi ia banii din fondul de rulment??Va multumesc !!

    1
    1
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod