Pregatirea
Inainte de a-ti cumpara perusul trebuie sa achizitionezi lucrurile necesare acestuia. In primul rand, colivia. Aceasta trebuie sa fie potrivita dimensiunii unui perus, astfel incat sa poata zbura dintr-un capat in celalalt. Sunt de nelipsit recipientele pentru hrana si apa, la fel ca si suporturile pe care perusul sa stea.
Alte produse, pe care le poti achizitiona pe parcurs sunt: asternutul pentru colivie (care este un amestec de nisip cu diferite substante din care perusii mananca adesea), osul de sepie, care asigura necesarul de calciu si seminte vitaminizate.
Poti achizitiona hrana din acelasi loc de unde ai cumparat perusul. Vanzatorul iti va recomanda anumite tipuri de seminte, care sa ii ajunga perusului pana ce vei ajunge cu el la un medic veterinar, unde vei fi sfatuita ce fel de hrana sa alegi. Pentru ca a venit vorba de veterinar, o prima vizita cu perusul tau este absolut necesara. Vei primi sfaturi de ingrijire, o lista a alimentelor cu care iti poti hrani pasarea si, de asemenea, pot fi depistate anumite afectiuni.
Cum il alegi?
Cumpararea unui perus - sau a unui animal de companie, in general - poate fi extrem de dificila. Prima chestiune asupra carei te hotarasti este adesea culoarea. Stii ca vrei un perus de o anumita culoare. Dar... mai departe?
Adesea, sexul perusului nu este important pentru majoritatea celor care isi achizitioneaza un singur exemplar, dar daca iti doresti ca perusul tau sa fie de un anumit sex, este necesar sa ii specifici acest lucru vanzatorului, care te va ajuta sa ii deosebesti.
Cum procedezi? Alegerea nu trebuie sa tina cont numai de aspect, sex sau culoare. Inainte de a lua o hotarare definitiva, urmareste perusii din colivie pentru cateva minute. In functie de comportament, iti poti da seama care va fi personalitatea viitorului tau prieten. Alege un perus vioi, care zburda prin colivie si canta. Vei observa cu usurinta diferenta dintre perusii care se joaca si cei care se agita panicati.
Urmatorul test este cel al mainii. Apropie usor mana de colivie (daca vanzatorul iti permite acest lucru) si ii vei observa pe cei foarte speriosi. De cele mai multe ori, un perus sperios se va integra foarte greu in noul mediu si iti va fi destul de greu sa il imblanzesti.
Chiar daca iti place foarte mult culoarea si aspectul unuia dintre ei, nu il achizitiona daca este "trist", tine ochii inchisi si sta ghemuit. Acestea sunt semne ca pasarea este bolnava.
Comentarii (13)
am si eu o nimfa . o am de 2 saptamani da este ff rau musca
Daca are narile roz e fata, daca le are albastruii e baiat
Sal am un perus micut de vreo 3,5 luni cred are narile roz este baiat sau fata? este galben perusul.
da osul de sepie ajuta la tocirea ciocului si contine calciu si minerale si poti sa le dai si paine,fructe legume
qam si eu un perus.. are 1luna si 2saptamini...la ce virsta as putea sa incep sa-l dresez? intrebarea e cum?
Am 2 perusii cam mai bine de 1 an Si acum au 6 ouo de data sta o sa tin pui ca nu am stiut ca face atita odat Dar pe viitor nu mai pot sa tin Intrbarea mea este / Cum sa procedez sa nu mai aibe puii V rog de urgent pentru-ca ouole sint deja de 2 saptaminiiVA ROG/ VA ROG/MULT/
si eu as vrea sa stiu daca osul de sepie il ajuta la tocirea ciocului:) ms
vreau sa stiu shi io daca osul de sepie ii ajuta pe papagali sa-si toace ciocul?
eu am 2 purusi si sunt cam speriosi dar sunt foarte dulcu!!!
pot sa dau perusilor mei paine? eu pun o feliuta de paine intre gratii si ei servesc cu placere.La ce varsta se imperecheaza?ai mei au intre6-8 luni
Am un perus de aproape 5ani.M-am atasat foarte mult de el.Il ingrijim si-l iubim enorm.A invatat sa vorbeasca,e foarte haios, jucaus si nazbitios.Nu-mi imaginez ce as face fara el...!!!!!!
am 4 perusi 2 fetite si doi baieti sint nebunatici toti,fac o galagie imensa daca ii gab in seama si stau agatati de colivie sa ii pup,sint dulci foc,ce mai nici nu am cuvinte.
si eu am doi perusi si sunt asa dulci!!!!!!:)
Posteaza comentariu