De mai bine de zece ani, Fundația Aspinall reintroduce în sălbăticie gorile crescute în captivitate. Kwibi a crescut cu Damian la centrul său Howletts Wild Animal Park din Anglia. Când a împlinit cinci ani, Kwibi a fost eliberat în pădurile din Gabon, în vestul Africii, unde fundația deține o rezervație ce se întinde pe o suprafață de sute de hectare.
Kwibi are acum peste zece ani, fiind mult mai mare și mai puternic față de cum era atunci când a fost eliberat. Iar Damian vrea să îl găsească și să se întâlnească față în față, ceea ce poate fi foarte periculos.
După o călătorie de-a lungul râului care a durat ore în șir, echipa de căutare găsește într-un final gorila pe care o caută.
Iar Kwibi îl recunoaște imediat pe Damian, cel care a crescut-o și a eliberat-o apoi în sălbăticie.
Întâlnirea dintre cei doi a fost cât se poate de emoționantă, cucerind inimile a milioane de oameni din întreaga lume.
Damian Aspinall (57 de ani) este un om de afaceri din Marea Britanie, care deține o avere estimată la 200 de milioane de lire. Acesta este recunoscut pentru efortul său de a înmulți animale pe cale de dispariție, în special gorile, și de a le elibera în sălbăticie. Efortul său de a restabili numărul animalelor pe cale de dispariție este apreciat de organizațiile pentru protecția animalelor, dar și criticat de unii specialiști care consideră că animalele crescute în captivitate au șanse mici de a supraviețui în sălbăticie.
De-a lungul a peste 40 de ani, centrul Howlettes și parcul din Port Lympne au devenit unele dintre cele mai mari centre zoologice din lume, recunoscute nu doar pentru înmulțirea speciilor pe cale de dispariție, ci și pentru reintroducerea lor în sălbăticie. telegraph.co.uk.
"Am fost primii care au reintrodus rinoceri negri în Africa. Primii care au reintrodus gorile în sălbăticie; primii care au introdus giboni în sălbăticie. Suntem printre primii care au reușit reproducerea langurului iavanez și reintroducerea lui în Indonezia. Am reintrodus bizonul european în zonele sălbatice din România. Toate acestea sunt acțiuni de pionierat", a declarat Damian Aspinall într-un interviu pentru
"Spre deosebire de oameni, care sunt falși și înșelători, animalele nu te mint niciodată.
Nu cred că noi, oamenii, suntem superiori animalelor. În cel mai bun caz suntem egali. Dar cred ca modul în care acționăm față de natură ne face inferiori. Lipsa noastră completă de respect față de natură, în opinia mea, ne face necivilizați și inferiori", a mai declarat Aspinall.